fbpx
Новини

От YouТube звезда – майка на 6 деца, до 60 години затвор

20 март 2024
Затвор семейство Франки
Снимка: скрийншот от видео

Четири месеца след като беше арестувана, Руби Франки се призна за виновна. И получи четири различни присъди, всяка до максимум 15 години затвор. Обвиненията – тежко насилие над деца. И то насилие над нейните собствени деца. 


А до лятото всичко изглежда почти идеално. 42-годишната Руби, майка на шест деца, има популярен канал в YouTube, чрез който дава родителски съвети. Каналът ѝ 8 Passengers, вече изтрит, имаше 2,3 млн. абонати. Видеата ѝ бяха гледани над 1 млрд. пъти. Което, разбира се, върши отлична работа при монетизацията.

Всичко свършва, след като нейният недохранен 12-годишен син, покрит с отворени рани, и с ръце, завързани с тиксо, бяга през прозореца от дома на Джоди Хилдебранд, за да поиска помощ, храна и вода от съсед. 54-годишната Хилдебранд е бизнес партньорката на Франки. В нейния дом в подобно недохранено състояние е намерена и 10-годишната дъщеря на Руби. Хилдебранд получава абсолютно същите присъди и съответно до 60 години затвор.

При произнасянето Франки се извини на децата си, като каза, че е „вярвала, че тъмното е светло, а правилното е грешно“. „През последните четири години избрах да следвам съвети и напътствия, които ме доведоха до мрачна заблуда. Моята изкривена версия на реалността остана до голяма степен неконтролирана, тъй като се бях изолирала от всеки, който имаше различно мнение“, каза още тя.

Коя е Руби Франки?

Франки стартира канала 8 Passengers („8 пътници“) през януари 2015 г. В него тя записва всекидневието на семейството си в Спрингвил, Юта. Руби и съпругът ѝ Кевин имат шест деца: Шари, Чад, Аби, Джули, Ръсел и Ив. „Каналът е начин да оставя пулса ми да спадне. Просто се наслаждавам да бъда с децата, каквито са в момента. Искам жени, които все още кърмят бебета, жени, които все още се опитват да съберат семействата си, жени, които не спят през нощта, да видят как изглежда на финалната права. Да видят, че има светлина в края на тунела. Да видят, че е е красиво и че си струва всичките усилия“, казва Франки през 2016 г. пред KSL News. Каналът ѝ бързо набира популярност и заради това, че тя е член на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Но не всички са впечатлени, тъй като Руби използва твърде строги методи. 

Как да накажем децата

С времето идеалната картина на Франки обаче започва да се изкривява. През август 2019 г. 14-годишният Чад е пратен в терапевтична програма. Тя е на фондация Anasazi и е предназначена за деца на 12–17 години, които се борят с „неподчинение, конфликти, психично здраве, липса на мотивация и други самоунищожителни поведения“. Чад е изпратен за около десет седмици в планините на Аризона, но без обяснение защо. 

В едно видео той казва, че е бил принуден от родителите си да спи на възглавница барбарон в продължение на седем месеца. Това кара загрижени зрители да подадат първия сигнал за родителско неглижиране. Но без резултат.

През 2021 г. Джоди Хилдебранд публикува видео, в което Франки казва, че тя и съпругът ѝ са решили да не поднасят коледни подаръци на двете най-малки деца. Причината е – „повтарящи се модели на егоизъм“. „Казахме им, че тази година няма да бъдат посетени от Дядо Коледа. Подготвихме ги, уведомихме ги, че на коледната сутрин четирите им по-големи братя и сестри ще получат коледни подаръци и че ще получат подаръка на любовта от баща си и мен“, добавя Франки. Малко по-късно тя заплашва да отнеме „привилегията да вечеря“ на единия от синовете си, защото гъделичка брат си. 

И още тормоз над децата

В друго видео Франки разказва как дъщеря ѝ Ив пропуска обяда в детската градина. „Сутринта Ив ми каза, че е опаковала обяд. Излъгала ме е и ще седи гладна. Да се надяваме, че никой не ѝ дава храна, защото иначе няма да се научи“, разказва Руби.

Тя обаче спестява доста във видеата си. Например това, че понякога държи децата си в условия, наподобяващи концентрационен лагер (така твърди прокурорът по делото ѝ). Или че ги кара да извършват тежък физически труд в лятната жега без обувки, чорапи и вода. Или че ги наказва да стоят с часове на парещ от слънцето цимент.

Какво казваа семейството?

След ареста най-голяма дъщеря на Франки – Шари, пусна няколко публикации в Instagram. Първата беше снимка на полицейска кола и полицай, а надписът гласеше „Най-накрая“. В друга публикация тя пише:

„Аз и семейството ми сме щастливи, че справедливостта е въздадена. От години се опитваме да кажем на полицията и службите за закрила на деца за това. Децата са в безопасност, но предстои дълъг път.“ 

Трите сестри на Руби публикуваха изявление, в което се казва, че през последните 3 години са „мълчали в името на децата“ и са опитали всичко възможно, за да гарантират, че племенниците им са в безопасност. Лелите са и тези, които ще се грижат за децата, докато майка им е в затвора. Бащата Кевин подаде молба за развод в края на миналата година.

Правилата за Sharenting

Случаят отново привлече вниманието към това, което се описва като sharenting. Тоест, когато родителите излъчват и популяризират своите родителски умения, като същевременно се стремят да направят пари от подобно съдържание. Критиците на практиката предупреждават за опасностите от нахлуване в личния живот на детето и от някои етични нарушения.

През миналия август щата Илинойс прие закон, отразяващ като цяло Калифорнийския закон на Куган от 1939 г., който защитава печалбите на децата изпълнители. Целта му е да защити децата, чийто живот се споделя в социалните медии с цел печалба. Но това е по-скоро изключение, защото в другите щати подобни закони няма.

В Европа също няма подобни закон. Във Франция има предложение за такъв, но още не е минал одобрение през Сената. Ние писахме за него тук. Но тъй като sharenting-ът е по същество самозаетост, към него трудно могат да са валидни съществуващите правила и норми.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross