fbpx
Новини

От 21 октомври на закрито само със зелен сертификат

19 октомври 2021

Броят на заразените нараства, както и на настанените в болница. Нараства и броят на починалите - това ни принуждава да предприемем допълнителни мерки за ограничаване на заразата. Това каза здравният министър Стойчо Кацаров в началото на пресконференцията, на която от МЗ обявяват новите ограничения срещу разпространението на коронавируса на национално ниво, предава dnews.bg

Кацаров припомни, че в понеделник е имало заседание в продължение на няколко часа, на което са поискани становища от директорите на РЗИ-та, както и от всички заинтересовани страни. Имало и срещи с представители на туристическия бизнес, както и с представители от министерството на образованието. Двата варианта, предложени от главния държавен здравен инспектор, били временно затваряне на дейности или продължаването им, но с изискване за представяне на зелен сертификат.

"Преобладаващото мнение на експертите е да заложим на варианта със зелен сертификат. Окончателното ни решение е да се заложи това - използването на зелен сертификат за посещение на различни обекти", обясни Кацаров. 

Зелен сертификат - откога и къде

Заповедта ще влезе в сила в 00:00 ч. на 21 октомври. Тя предвижда всички дейности, които се извършват на закрито, да могат да се извършват само при наличието на зелен сертификат. Сертификат няма да се изисква само за деца под 12 години.

Зеленият сертификат включва документ за завършен ваксинационен курс или сертификат за преболедуване, или отрицателен тест за Covid-19, валиден 48 часа.

Зелен сертификат ще се изисква за посещение на всички обекти на закрито - кина, концерти, циркови представления, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнеси, спортни зали, закрити басейни, заведенията за хранене и развлечения, хотели. 

Не се предвижда за пътуване в обществения транспорт да се изисква сертификат. Зеленият сертификат ще бъде задължителен обаче за журналистите, които присъстват на пресконференции.

Ограничителните мерки ще продължат, докато не дадат положителен резултат. Те няма да важат за хранителни магазини, банкови институции и аптеки.

Отпаднала е идеята за въвеждане на задължителен сертификат за учители и медици.

Какво става с училищата

По отношение на училищата Кацаров обясни, че във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания.

В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат.

Още мерки

Освен това се преустановяват свижданията в болниците. Въвежда се и изискване за работещите в здравните заведения и старчески домове в страната, като те трябва да работят само при наличие на зелен сертификат.

За спазване на мерките ще следят от Инспекцията по труда, от регионалните здравни инспекции и от МВР. Дейността на нарушителите ще бъде прекратявана. Всички проверяващи също ще бъдат задължени да представят здравен сертификат. 

Ще има строг контрол и върху лабораториите за издаване на фалшиви сертификати. Ако се установи такова нещо, ще бъде отнет лиценза на лабораториите, подчерта министър Кацаров.

Ако въведените мерки не дадат своя ефект, остава единствената и последна мярка - национален локдаун, каза министърът. Той призова населението да се ваксинира и да спазва ограниченията.

Снимка: архив БТА

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross