fbpx
Говорят специалистите

Въпроси за менингита - отговаря педиатър

5 декември 2021

След трагичния инцидент с починало 5-годишно дете вследствие на огнище на менингит в детска градина в София родителите започнаха да си задават хиляди въпроси. Да отговори на някои от тях помолихме педиатъра д-р Лора Бучукова. Ето какво ни каза тя за заболяването, протичането му и превенцията.


Какво представлява менингитът и от какво се причинява?

Менингитът е възпалително заболяване на обвивките на мозъка, които се наричат менинги. Може да бъде причинен от вируси, бактерии или гъбички. За една част от микроорганизмите, които могат да предизвикат менингит, имаме ваксини в задължителния имунизационен календар. 

Такива са пневмококите, хемофилус инфлуенце, морбили, паротит, рубеола, полиомиелит. Родителите, които решават да откажат поставянето на тези ваксини на детето им, едва ли осъзнават на какъв риск го излагат, но за съжаление и нямат желание да разберат, когато се опитваме да обясним.

Как се проявява при децата? Можем ли да разберем, че детето ни има менингит само по симптомите, които проявява?

Оттук нататък ще говорим за менингококовия менингит, който за съжаление стана обект на вниманието ни в последните дни.

Има различни форми на протичане.

Първата е локализирана - носителство и назофарингит, който се проявява с температура до 39 градуса, главоболие, болки в гърлото.

Втората форма е генерализирана и може да бъде сепсис, менингит и енцефалит.

Менингитът се проявява с висока температура до 40 градуса, главоболие, повръщане, хиперестезия (повишена чувствителност при допир), гърчове, вратна ригидност (съпротива при опит да наведем главата на детето към гърдите му), при кърмачетата се издува фонтанелата. 

Често менингитът е съпроводен със сепсис, за който характерен е и обривът, който е с характер на хеморагичен, но често преминава и в некротичен (червени петна като от кръвоизлив, които после стават тъмновиолетови до черни, бел.ред.).

Имаме и редки форми, които протичат със засягане на части на сърцето, ставите, белия дроб и очите. 

Вариант на менингококовия менингит е свръхострият такъв, който протича изключително тежко и бързо и смъртността при него е до 54%.

Какви специфични изследвания се правят, за да се докаже, че заболяването е менингит?

Наблюдават се отклонения в кръвната картина, в състава на ликвора (гръбначно-мозъчната течност). Самият причинител се изолира от гърлен секрет, както и от ликвора. А при прегледа на лекаря се използват поредица от тестове, с които се установява синдрома на менинго-радикулерно дразнене, сред които е споменатата по-горе вратна ригидност, както и повишена чувствителност към светлина. 

Вярно ли е, че при децата протича особено тежко и може да има съществени последици?

Да, най-възприемчиви са децата до 6-годишна възраст, най-вече поради особености в имунитета при тях. Но и при децата може да протече само като носителство или с назофарингит. Менингитът е с лоша прогноза, когато е с неправилно и късно започнато лечение, както и когато има сепсис.

Защо едни хора/деца са само носители, а други са засегнати по-тежко?

Това зависи от състоянието на имунитета на човека в момента на срещата с причинителя и от наличието на съпровождащи заболявания.

Какви са възможните изходи от болестта?

Изходите варират от пълно оздравяване през различни неврологични увреди - глухота, парализи, изоставане в психомоторното развитие, хидроцефалия, до смъртен изход.

Какво е лечението?

Лечението е в зависимост от формата на протичане. За щастие имаме антибиотици, които лекуват менингококовия менингит. При по-тежки форми се налага използването и на други медикаменти в зависимост от симптоматиката.

Има ли превенция?

Има създадена ваксина, която профилактира заболяването.

В някои страни ваксината за менингит е задължителна. У нас не е в задължителния ваксинационен календар, защото заболяването за щастие е рядко. Поставя се на възраст над 6 седмици. В зависимост от възрастта схемата е различна, но при децата най-често са две дози с интервал от два месеца.

В момента може ли всеки родител, ако прецени, да постави такава ваксина на детето си?

Всеки родител може след консултация с педиатър да закупи ваксината от аптека и тя да бъде поставена на детето му.

Има ли някакви по-особени страничните ефекти при ваксината?

Страничните реакции са както при другите ваксини - температура, оток на мястото на поставянето, главоболие, умора, сънливост, при кърмачета може да има и обрив.

Какво бихте искали да кажете на всички родители, които в момента са безкрайно притеснени във връзка със скорошните новини, свързани с менингит в детска градина в София и починало дете? Има ли с какво да ги успокоим?

Изключително тежко е, когато се случи такъв инцидент. Аз мисля, че няма нужда от успокоение, а по-скоро има нужда да си дадем сметка за отговорностите, които носим. Имам предвид отношението към изпращането на болно дете на детска градина с оправданието, че няма кой да го гледа, отношението към ваксините, сроковете за тяхното поставяне, колко лесно родителят измисля причини да отложи ваксина от задължителните с най-различни обяснения, без да се интересува от мнението на педиатъра. Доколко сме дисциплиниране при спазване на правилата в детските заведения и в същото време не проявяваме ли понякога прекалена търпимост към неспазването им.


А ето и малко повече информация за ваксините от д-р Бояна Петкова:

Според последния доклад на НСИ за 2020, през последните 5 години в България е имало средно по 9.2 случая на менингококов менингит годишно. Това отговаря на честота от 0.2 случая на 100 000 души население годишно. Смъртността е 10-15% от всички заболели.За съжаление няма разбивка на умиранията по диагнози, а само по клас на заболяването.

От Клас 1 "Някои инфекциозни и паразитни болести" през 2020 са починали 17 деца до 19-годишна възраст, като това число включва и случаите на смърт от Covid-19 в тази възрастова група, но няма как да се разбере има ли починали деца от менингоков менигит в предходните години - последната иформация в медиите за смъртен случай, която успях да открия, е от 2006 година. (За съжаление при ПТП за същата година има 22 загинали деца...)

[...]

Менигококовият менигит не е особено често срещано заболяване в България, но понякога въпреки това може да доведе до епидемични взривове в малки общности. Тук има сравнителна таблица за имунизационната политика на различните държави в ЕС.

Виждаме, че ваксина не е въведена предимно в държавите от Скандинавския полуостров, вероятно защото менингококите не са ендемични за района, може би поради студения климат. Виждаме, че в някои държави като Франция и Германия поставят задължителна/препоръчителна ваксина само за щам С, а в други, като Литва - само за В.

Съществува вече и конюгатна ваксина против щамовете A, C, W, и Y (не включва щам В). Виждаме също, че в някои държави, като Австрия, ваксината не се поема от бюджета на здравноосигурителните каси, въпреки че е препоръчителна.

Това са ваксините Бексеро/Bexsero против менингококи от група В и Нименрикс/Nimenrix срещу А, С, W-135 и Y.

[...]

Всеки ОПЛ би следвало да е съгласен да постави ваксината. Опитът ми сочи, че тя не се понася по-тежко от всяка друга "убита" ваксина и може да се постави на хора от всяка възраст, вкл. на възрастни.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross