fbpx
„Четвърти“ триместър

Възглавница за кърмене: защо е полезна

10 юни 2022

Разбира се, не е нужно да си купите възглавница за кърмене. Но от една страна – ще бъдете мноооого модерна майка. От друга – ще се уморявате по-малко докато кърмите. И да – сигурно имате приятелка, която вече има такава възглавница. Но дали вие имате и нужда?

Определено не е задължително да имате специална възглавница за кърмене - можете да кърмите ефективно, като използвате само обикновена възглавница. Но много майки намират специалния дизайн и бонусите на възглавниците за кърмене за изключително полезни през първите месеци. Освен това ако не планирате да кърмите, тя пак може да ви бъде полезна. Защото ще бъде чудесен помощник при храненето на бебето с шише.

Това, което правите основно с нейна помощ, е поставянето на вашето мъниче в удобна и за двама ви поза за кърмене. Възглавницата помага, като подпира бебето до гърдите ви. Така тя отнема натоварването на ръцете ви, които извършват цялата работа по поддържане на новороденото (най-вече главата и шията му). Ще се изненадате как дори съвсем малкото ви бебе изведнъж става изненадващо тежко, след като сте го държали в една и съща поза по-дълго време. И как изведнъж се появяват болки във врата и гърба. Възглавниците за кърмене стоят в скута ви и се увиват около тялото ви, осигурявайки стабилна и удобна повърхност. Така те намаляват натоварването на врата, ръцете и гърба. Което може да помогне да направите кърменето по-приятно.

За какво е възглавницата за кърмене?

За много майки възглавницата за кърмене е просто приятен аксесоар, за други е основен артикул. Но тя е измислена и съществува, подобно на много съвременни устройства за майки и бебета, за да улесни живота на майките и децата.

Когато кърмите, което отнема значителна част от времето през първите месеци от живота на бебето, е много важно да се научите как правилно да държите бебето. Необходимо да вдигнете бебето до нивото на гърдите с помощта на чифт възглавници, навито одеяло или собствените си колене. Но използването на специална възглавница дава на майката възможност да остане подвижна и спестява търсене на допълнителни средства за повдигане, омекотяване, облягане и облекчаване на продължителното стоене в една поза.

Как помага възглавницата на кърменето

Простата аритметика показва, че при средно време на кърмене 15-30 минути, ако се сумират всички хранения през деня, процесът може да отнеме около 4 часа на ден. А ако добавим времето за нощно кърмене по две или повече, става още по-сложно. Естествено, бихте искали да отделите част от тези четири часа не само за бебето, но и за самите вас.

Тъй като в принципния вариант ръцете ви са заети, не можете да правите нищо друго. Но ако ги освободите (здравей, възглавнице), можете да четете, да си скролвате на телефона, да плетете, бродирате, рисувате, да проверявате мейла си и т.н. А можете също така да ядетеи и да всичко онези неща, които уж помагат за увеличаване на кърмата. Особено подходяща е възглавницата за онези майки, чието дете суче много и бавно. В крайна сметка такива деца могат да прекарат 30 и 40 минути в хранене. Съответно възглавницата за хранене е задължителна при хранене на близнаци, защото то отнема още повече време.

Освен това самите деца наистина обичат да се хранят, поставени на възглавница за кърмене. На тях им е по-удобно да лежат в нея, могат да се отпуснат и усещат, че са добре подхванати.

Възглавницата ви позволява да сменяте гърдите и да редувате слагането на бебето под различни ъгли към гърдите. Включително тези, които иначе са трудно осъществими. Редуването на позите позволява по-добро изпразване на гърдата.

Тя е много е удобна за пътуване и особено при пътуване, при което се налага да спите заедно с детето. Само не забравяйте да подхващате бебето с ръце, когато се изправите или се наведете!

Как да изберете възглавницата за кърмене

Днес на пазара има много възглавници за кърмене - в различни форми, с различни пълнежи и калъфки. Универсалните дизайни, подходящи за мама и бебе, имат разнообразни форми. Например подкова, полумесец, геврече, бумеранг или тръба. Не всички възглавници обаче са удобни и добре обмислени. Така че как да си изберете?

На първо място възглавницата за кърмене трябва да е достатъчно висока, за да може бебето да достигне нормално до гърдата, когато лежи и се храни. Това е важно, особено при жени с малки гърди.

Също така тази възглавница трябва да е плътна. Така детето няма да потъва в нея от собственото си тегло. Важно е обаче и да не може да се изтърколи.

Много е удобно, когато възглавницата има специална закопчалка, която я фиксира добре на кръста на майката.

Възможност за бърза смяна на калъфката (ако е с цип например) също е много ценно допълнение.

Как се използва възглавница за кърмене

Първо, поставете възглавницата около талията. От съображения за безопасност фиксирайте съществуващите ограничители, направени под формата на колани, вратовръзки или велкро. Удобно седнете на фотьойл, легло или диван. Поставете детето по такъв начин, че да се побере удобно на възглавницата. Необходимо е да се уверите, че новороденото има свободно дишане и ще може да суче без каквото и да е усилие и за двама ви. Подайте му зърното на гърдата си. Кърмете спокойно, в тази поза можете да стоите с часове. А освен това с лекота може да смените гърдата и позата на бебето.

Възглавницата за майчинство и възглавницата за кърмене

Повечето фирми произвеждат възглавници за употреба както по време на бременност, така и след раждане. Много майки използват една и съща възглавница по време на бременност и кърмене с голям комфорт, без да забелязват недостатъци. За други майки е по-добре да си вземат две различни възглавници.

Има и съвети за майки, които са родили с цезарово сечение, да ползват такава възглавница. Така шевовете от операцията няма да се натоварват или притискат от бебето по време на хранене.

Възглавницата за майчинство е от съществено значение за комфортен сън и релаксация, както и за оптимална подкрепа за нарастващия корем на бъдещата майка. Много е удобно да спите с възглавница, като поставите единия ѝ край между краката или под гърба, а другия под главата. Можете да седнете с гръб на възглавницата или да я използвате като подлакътник. Тя е и отличен асистент за масаж, когато можете удобно да се облегете докато ви масажират.

Нейната оптимална форма е формата на бумеранг или банан. По-добре е възглавницата за майчинство да не е твърда, пълнителят да се движи лесно вътре в нея, за да оформя желаната дебелина за извивките на тялото. Добре е, ако възглавницата за майчинство е достатъчно дълга, за да почива цялото тяло.

Могат ли възглавниците да се използват и след периода на кърмене?

Разбира се. Възглавниците за бременни жени и кърмачки са многофункционални. Можете да слагате върху тях бебето по корем, това е полезно за гърба и ръцете. Децата обичат да лежат на възглавницата. Освен това в случай на запушване на носа и хрема, с помощта на възглавницата за хранене ще улесните бебето да заспи.

Татковците също могат да се отпускат на нея. Същото важи и за порасналите деца. А и за всички членове на семейството, които обичат спят удобно сгушени.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross