fbpx
Новини

Всеки лев* за женско здраве връща 3 в икономиката

31 януари 2024
женско здраве болки

Преодоляването на разликата в здравеопазването между половете може да добави поне 1 трилион долара годишно към световната икономика до 2040 г. Това твърди първият доклад за количествено определяне на икономическите възможности за инвестиране в благосъстоянието на жените.

Според доклада всеки долар, инвестиран за подобряване на здравето на жените, може да генерира три долара за икономиката. Причината – качеството на живот се подобрява и жените могат активно да участват в работната сила. По-доброто здраве може да доведе до допълнителни седем пълноценни здрави дни на година за всяка жена. Което пък се равнява на над 500 средно през целия живот. 

Изследването беше представено в Давос от Световния икономически форум и Здравния институт МакКинси (McKinsey Health Institute). В него се твърди, че средно жените са били в лошо здраве с 25% по-дълго от мъжете и че този процент може да бъде намален с почти две трети, ако се вземат мерки по отношение на здравеопазването.

Жените получават по-късно диагноза от мъжете

Докладът определя количествено разликата в здравеопазването по отношение на годините живот, коригирани спрямо увреждането – броят години, загубени поради лошо здраве, увреждане или ранна смърт – и степента, до която тази разлика е резултат от структурните и системни бариери, пред които са изправени жените.

В него се цитират проучвания от Дания, които показват, че жените са получили по-късно диагноза от мъжете за редица заболявания. При рак разликата е до 2,5 години. При метаболитни заболявания, например диабет, разликата в диагностицирането е средно 4,5 години.

Установено е, че здравето на жените често се опростява, за да включва само сексуално и репродуктивно здраве. Които обаче са с малка тежест в цялостното здравословно състояние на една жена. Докладът освен това показва, че данни за здравето на жените често липсват или са неточни, а финансирането за изследвания на специфични състояния е оскъдно. Към 2015 г. има пет пъти повече научни изследвания за еректилната дисфункция, която засяга 19% от мъжете, отколкото за предменструалния синдром, който засяга 90% от жените.

Жените прекарват средно девет години от живота си в лошо здраве

„Много хора смятат, че тъй като жените живеят по-дълго, те са по-здрави, но това просто не е вярно. Средно жените прекарват девет години от живота си в лошо здраве и по-голямата част от тези девет години са в трудоспособна възраст“, казва д-р Луси Перес, съавтор на доклада и старши партньор в MHI

Според нея на много от първопричините може да се обърне внимание, но не се прави достатъчно. „Дори едно и също състояние – например инфаркт – се проявява по различен начин. Само че се използва един и същи набор от инструменти за двата пола, които са биологично различни. И е логично едната група има по-лош резултат“, обяснява тя.

Здравните и икономическите ползи от преодоляването на изоставането са „огромни“, добавя Перес. „Добрата новина е, че можем да проектираме интервенции, които да отговорят на нуждите на хората. И така ще постигнем по-добри здравни резултати. А по-добрите здравни резултати се превръщат в повече възможности за всеки от нас“, категорична е Перес.

„Жените са били третирани от научната и медицинската общност все едно са по-дребни мъже, но всъщност цялата ни биология е различна. Трябва да развием разбирането си за женско здраве, да гледаме на жените по много по-специфичен начин, ако искаме да запълним тази празнина“, казва Анук Петерсен съавтор на доклада на MHI.

*Знаем, че в доклада става въпрос за долари, но за нас по-важна е пропорцията, а не валутата.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross