fbpx
Роднини

Връзката с бабите и дядовците не е даденост – тя се гради

10 юни 2024
Pexels

Да си баба и дядо може да е много по-хубаво и забавно от родителството.

Хем отговорността не е изцяло ваша, хем играта с децата може да е съвсем пълноценна.
Именно тогава може да си го върнете на собствените деца като не слушате наставленията им, подобно на тях преди време. Всъщност най-важното е именно децата да не загубят интерес да общуват с възрастните си роднини.


Обикновено на около 10-годишна възраст, в тийнейджърските си години, някои деца започват да се отдалечават от бабите и дядовците си, пише в verywellfamily.com.

Но има неща, които можете да направите, за да запазите връзката си стабилна. Всъщност някои баби и дядовци се радват на близки отношения с внуците си, докато те растат. Съществуват много различни обстоятелства, личностни характеристики и фактори, зависещи от начина на живот, които оказват влияние върху тези ключови взаимоотношения.

Социалните психолози Мерил Силвърстайн и Върн Л. Бенгтсън, наред с други специалисти, са изследвали концепцията, която те наричат „солидарност между поколенията“.

Те определят ключовите фактори, които влияят върху тази „солидарност“ или близост в отношенията.

Географското разположение

Естествено едно от най-важните условия да сте близки с внуците, е да не живеете твърде далеч от тях. Друг начин е да ги посещавате по-често, въпреки че това понякога зависи от здравословното ви и финансово състояние.

Всъщност загрижените баби и дядовци могат да преодолеят разстоянието и да присъстват по друг начин в живота на внуците.

Въпреки че няма по-важно от общуването лице в лице, технологиите улесниха изграждането на връзка с внуците през километри, особено по време на COVID. Много баби и дядовци общуват със своите внуци всекидневно чрез социалните платформи за видеочат.

По-големите внуци често оценяват текстовите съобщения, стига те да не са прекалено чести.

При развод

Естествено е бабите и дядовците, които поддържат чести контакти с внуците си, да имат по-близки взаимоотношения, но физическото разстояние не е единствената пречка за добрата им връзка. Разводът на родителите обикновено оказва драстично въздействие върху контактите между внуци и баби и дядовци.

Често внуците общуват повече с родителите на своя родител, който упражняването родителските права. С другите баба и дядо контактите значително намаляват. Тъй като майките по-често получават физическото попечителство, понякога бабите и дядовците по майчина линия имат повече време с внуците си след развода, докато ролята на бабите и дядовците по бащина линия може да намалее.

Днес все повече бащи печелят попечителство, а зачестяват случаите и на съвместното попечителство. Затова се надяваме в бъдеще разводът да не се отразява толкова радикално на отношенията между бабите и дядовците.

Ролята на бабата и дядото в семейството

Понякога бабите и дядовците получават по-голяма възможност да се сближат с внуците си като им се налага да поемат по-скоро родителска роля, отколкото да функционират като типични баби и дядовци.

Интересно е, че изследванията показват, че именно редовното присъствие на баба и дядо води до близост, а не функциите, които те изпълняват. Независимо дали сте баба и дядо, които са настойници на внуците си, гледат ги за малко, играят с тях или ги водят на излети, можете да бъдете близки с внуците.

Очаквания на семейството

Проучванията показват, че семействата, които очакват силни взаимоотношения между поколенията, са по-склонни да ги имат. Това е така, защото децата се учат от ранна възраст, че членовете на семейството споделят задълженията си. Тези задължения могат да включват грижи за децата и за възрастните хора, финансова помощ и общо споделяне на задачите. Помощта е валидна и в двете посоки - от по-младите към по-възрастните и от по-възрастните към по-младите.

Емоционална връзка с внуците


Когато семействата функционират както трябва, децата са най-близки до своите родители и братя и сестри. Бабите и дядовците обикновено заемат втория кръг или ниво на емоционална близост. С израстването на децата техният кръг се разширява и връстниците им стават жизнено важни за тях. Понякога бабите и дядовците могат да бъдат изместени още повече.

От друга страна, бабите и дядовците често живеят в свят на свиващи се кръгове, тъй като техните връстници и по-възрастни роднини умират, преместват се или страдат от сериозни здравословни проблеми. Техните деца и внуци могат да заемат по-голямо място в живота им.

Изследванията показват също, че средното поколение е от съществено значение за определяне на близостта. Когато бабите и дядовците и техните пораснали деца са близки, близостта с внуците обикновено идва по-естествено и лесно.

Постигане на консенсус по отношение на ценностите

Внуците често изграждат ценностната си система в зависимост от връзката с родителите, бабите и дядовците. С настъпването на зрелостта обаче е по-вероятно те да развият свой собствен набор от ценности. Семействата са най-близки, когато споделят общи ценности, но малко са семействата, които някога ще постигнат пълно съгласие между поколенията.

Изследователите твърдят, че понякога се получава пропаст между поколенията, когато по-младите смятат, че на по-възрастните им липсва социална толерантност и дори са склонни към лицемерие.

Бабите и дядовците със сигурност не трябва да се отказват от своите ценности и стандарти, но готовността да се вслушат в по-младото поколение може да доведе до много успехи в общуването. И бабите и дядовците трябва да са сигурни, че практикуват това, което проповядват.

Само знанието за това какво прави отношенията между баба и дядо чудесни, няма магически да подобри семейните връзки или да реши всички проблеми. Разбира се, има много лични особености във всяка семейна динамика, които определят връзката между поколенията.

Ако бабата и дядото са изгубили контакт с внуците си или имат дълбоко вкоренени семейни конфликти, може да са необходими повече подкрепа или семейна терапия за възстановяване на тези отношения.

С други думи, внуците не ценят автоматично възрастните хора. Те се научават да общуват със своите баби и дядовци в зависимост от начина, по който те приемат и изпълняват тази роля. Затова и тези, които искат да изградят силна и трайна връзка, имат реалния шанс да го направят.


Източник: verywellfamily.com

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross