fbpx
Писма за 8 март

Вярвай в приказките

7 март 2024
книга приказки

„Писма за 8 март“ е специален проект на Майко Мила и на dm България, в който ви провокираме да напишете писмо до по-младото си аз или до своето дете. А ние ще наградим най-добрите. Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 6 март включително. Победителите ще обявим на 8 март. Наградите от dm България са страхотни – четири сета с козметика и вкусни изненади. Предвидили сме и поощрителни награди – книги от Майко Мила. 

Йоана Сувариева пише писмо до 8-годишното момиче, което някога е била.Здравей, Йоана!

Днес си на 8, а светът ти е странен. Вече не живееш в малкия апартамент заедно с цялото семейство, баба и дядо, братовчедите... Сега имаме нов, по-голям, само че всичко е различно. стаите са големи, хората са други, улиците и децата навън също.

Ходиш на училище и повръщаш всяка сутрин тайно от притеснение.

Там не ти харесва, а светът ти изглежда страшен. На всичкото отгоре и баща ти е изнервен, притеснен и ходи в болницата, май ще го оперират. Не знаеш, защото не успяваш да чуеш добре шепненето на мама и тати вечер.

Искам да ти кажа, че ти вече си на 38, минали са 30 години... Ти си почти същата – не си гризеш ноктите и не повръщаш сутрин, но тежестта в корема е все още там. Не всичко е толкова страшно, колкото си мислеше. Баба и дядо вече ги няма, а с братовчедите се виждаш рядко, не ходите заедно на село и не се смеете, както преди.

Не е лошо, но е много различно.

Летата не са толкова прашни, не миришат на слънце и коленете ти не са покрити с рани. Пак живееш на ново място, още по-голямо, хубаво е и пак е различно. Ставаш все по-добра в свикването с промените. Имаш две момичета, прекрасни са, приличат донякъде на най-добрите ти приятелки.

Косата ти не е чак толкова дълга, колкото ти се иска. Помня, че трябваше почти да стига земята. Все още не можеш да яздиш коне, но честно казано и не опитваш. Оказва се, че все по-често гледаш назад във времето и търсиш себе си, точно както на 8 гледаше напред и си представяше каква ли ще бъдеш, като пораснеш.

Разказвам на децата истории и те слушат тихо и попиват всичко.

Мисля, че те харесват. Понякога им става малко тъжно за теб, но друг път много ти завиждат. Толкова им се иска да могат да тичат боси по улиците, да играят на криеница до тъмно вечер, да събират светулки в буркан. Детството ти е по-шарено от тяхното.

Искам да ти кажа да стъпваш по-смело, да не се страхуваш толкова и да продължаваш да вярваш в приказките. Те се случват, различни са, невинаги са весели и невинаги завършват добре, но са си твои. Вярата в тези твои приказки на сърцето ти дава сила вече 30 години да крачиш напред с вдигната глава. Вярата в тези твои приказки се оказва, че е в основата на най-важните решения в живота ти досега. Онези решения, които не ги мислиш, а ги чувстваш, решенията, които сърцето взима, без да пита.

Целувам те и те прегръщам, малка моя.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross