fbpx
Жените могат всичко

Войната на президента на Аржентина срещу една певица

21 март 2024
Лали Еспосито - мишена на президента на Аржентина
Снимка: инстаграм

Новият президент на Аржентина Хавиер Милей влезе в новините с някои странни мерки и решения в трите месеца, откакто стана държавен глава. И макар странните решения да не са особено учудващи, защото и кампанията, и обещанията му също бяха доста нестандартни, изненадваща е войната, която води срещу поп дивата Мариана Лали Еспосито.

Кампанията на президента на Аржентина

В средата на февруари Милей започна координирана атака през телевизии, радиостанции и интернет срещу Лали. Певицата не е единствената звезда в страната, която има позиция срещу президента на Аржентина, нито е публичната фигура, която е най-критична към него. Но тя олицетворява всичко, което Милей не харесва. Лали е прогресивна феминистка, води кампания за правото на аборт и подкрепя правата на сексуалните малцинства. 

В Аржентина абортите са легални до 14-та гестационна седмица, като законът за това беше приет през декември 2020 г., а Лали беше едно от лицата на кампанията за легализиция. През миналата година са извършени 96 664 легални аборта. В своята кандидатпрезидентска кампания Милей обеща, че ще промени закона и в началото на месеца партията му La Libertad Avanza представи проект, който криминализира абортите и за жената, подлагаща се на процедурата, и за извършващото я медицинското лице. Предвижда се наказанието да е затвор между 1 и 6 години.

По време на телевизионно обръщение президентът заяви, че Лали получава обществени средства за своите изпълнения и я преименува на Lali Depósito („Лали Депозита“) – прякор, бързо вкаран в употреба от троловете в социалните медии. Милей обаче не спря. Дни по-късно нарече певицата „паразит“ и ретуитна меме, генерирано от изкуствен интелект, в което Лали бяга с торба с пари от гладуващи деца.

Обвиненията на Милей

Това е и най-честото обвинение, което президентът отправя към певицата – че получава държавни средства, за да прави безплатни концерти. Което е нормална практика не само в Аржентина, но и по целия свят. Забавното е, че партньорката на Милей, телевизионната водеща Фатима Флорес, също получава държавни средства за присъствието си на обществени фестивали.

„Кой започна това? Не аз. Тя започна“, оплака се президентът пред местна радиостанция. „Ако искаш да ме атакуваш, трябва да си чист. Ако си паразит, който суче държавно мляко, и ако мненията ти съвпадат с тези на политиците, които са платили за изявите ти, ти си пропагандна машина, ти не си артист“, заяви Милей.

Лали срещу президента

Поп звездата не крие отношението си към крайнодесния икономист. Когато той спечели предварителните избори през август 2023 г., тя написа в социалните медии: „Колко опасно, колко тъжно“. Туитът ѝ, видян над 48 млн. пъти, предизвика онлайн земетресение и война между нейните фенове и тези на Милей. „Изобщо не се притеснявам, че ме обиждат, защото смятам, че е опасно и тъжно да има хора, подкрепящи позиция, която ограничава правата ни. Грубите обиди и аргументи отразяват точно това, за което гласуват. Ние сме свикнали да мислим, че ако някой има мнение, то е защото е от „другата страна“. Но единствената страна, на която винаги ще бъда (в рамките на настоящия политически и икономически декадентски контекст, в който се намираме), е тази, която не пренебрегва правата, които сме спечелили“, написа тя в отговор.

В началото на февруари Лали пя на сцената на емблематичния летен фестивал Cosquín Rock. Когато изпълни една от своите хитови песни, Quiénes son? („Кои са те?“), направи малка промяна в текста, за да се подиграе на атаките от управляващата партия:

И какво ако пия дим
и живея от държавата?
Продължавай да говориш,
ти си пълен с глупости, скъпи.

След това тя призова публиката да попречи на правителството да отнеме „единството, което осигуряват музиката, изкуството и културата“. А после посвети друга песен – K.O. – на „лъжливите, глупави, лоши хора, на които не им пука за страната им“.

Лали като димна завеса

Партньорът на певицата, журналистът Педро Росемблат, заложи на иронията. „Разбирам те, братко. Аз също съм обсебен от Лали и правя същите глупави неща като теб. Гледам всичко, което тя прави, обръщам внимание на това, което казва за мен… [когато хората ме питат нещо], аз им разказвам за нея“, написа той.

За Росемблат постоянните атаки на Милей противоречат на либералната мантра, която изтъква във всяка своя реч. „Либерализмът означава неограничено уважение към жизнения път на другите, базирано на принципа на антиагресията. Това лицемерие е недвусмислен знак, че той не е либерал, а просто поредният реакционер“, добавя журналистът.

Десетки артисти и известни личности също се обявиха публично в защита на Лали. „Ние подкрепяме Лали и отхвърляме тормоза от страна на президента. Институционалното насилие срещу културни представители и социални лидери се стреми да заглуши гласовете, които се надигат срещу мизогинията, глада и [строгите икономии]“, написа Колективът на аржентинските актриси в декларация. 

В тези думи има логика. В момента Аржентина има третото най-високо ниво на инфлация в света – 254,2% на годишна база, точно след Венецуела и Зимбабве. При поемането на президентския пост Милей премахна ценовия контрол, който предишното правителство беше наложило върху някои основни стоки. Освен това той спря субсидиите за обществен транспорт и комунални услуги като газ, електричество и вода. 

По примера на Тръмп vs Тейлър Суифт

Милей не е първият политик, избрал си музикална звезда за мишена, нито ще е последният. По подобен начин Доналд Тръмп още от 2018 г. преследва Тейлър Суифт. И осезаемо се страхува тя да не подкрепи Джо Байдън на предстоящите през ноември избори за президент на САЩ. Бразилският му вариант Жаир Болсонаро пък си беше харесал за мишени драг кралицата Паблу Витар и певицата Анита.  

Всъщност още Платон пише, че „новата музика е опасна за цялата държава и когато се променят формите на музиката, основните закони на държавата се променят заедно с тях“. Тоест, музиката е много повече от мелодии и хармонии, което очевидно тормози и президента на Аржентина.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross