fbpx
Новини

Великобритания забранява мобилните телефони в училищата

26 февруари 2024
децата и мобилните телефони

Правителството на Великобритания потвърди плановете да забрани употребата на мобилните телефони в училище. Забраната ще засегне не само учениците, а и учителите. С цел по-лесното влизане в сила на новия план бяха пуснати и насоки към директорите. 

Насоките не са закон и не са задължителни (засега) и предлагат на училищата различни начини за прилагане на забраната. Като се започне от заповед да се оставят всички телефони у дома и се стигне до предаването им при идване в училището или съхраняването им в недостъпни шкафчета. Сред опциите има и такава учениците да държат в себе си телефоните, при условие че устройствата са на тих режим и не бъдат използвани.

Според британския комуникационен регулатор Ofcom 97% от децата във Великобритания получават телефон преди 12-годишна възраст. Тази масовост на телефоните поражда редица опасения. Най-безобидните са свързани с разсейване и липса на концентрация, най-сериозните – с увеличената възможност за тормоз или друг социален натиск.

Преди половин година ЮНЕСКО се обяви за глобална забрана за употреба на смарт устройства в училище. Подобни забрани действат в Нидерландия и Франция.

Ученици, учители и родители  

„Ние вярваме, че насоките ще овластят тези директори, които все още не са забранили напълно телефоните. Освен това ще изпратят ясно послание за последователност“, казва министърът на образованието Джилиън Кийгън. „Ако ходиш на училище, отиваш да учиш, отиваш да създаваш приятелства, отиваш да говориш и да общуваш с хората, отиваш да се образоваш – а не да стискаш мобилния си телефон и да изпращаш съобщения“, добавя тя в програмата Today на BBC Radio 4

Насоките са събрани в документ от 13 страници. В тях пише, че политиката за телефоните трябва да бъде ясно съобщена на учениците, като също така трябва да бъдат обяснени причините за нея. Добавя се, че учителите не трябва да бъдат виждани да използват телефон в училищата, освен когато е необходимо за работа. 

Родителите също са включени в забраната. На тях им се напомня, че трябва да се свързват с учениците чрез училищната канцелария, а не директно. Освен това те няма да имат право да се оплакват и да съдят учители за това, че са преровили раницата на ученик и са конфискували устройството му.

Самата Кийгън обеща подобна забрана преди година по време на партийната конференция на управляващата партия. Направи го отново и през октомври 2023 г. Различни министри пък правят подобни обещания от поне пет години насам. „Лесен начин да попаднеш в заглавията, без да харчиш пари“, коментира по повода вестник „Таймс“.

Забраната за мобилните телефони – след дъжд качулка

Според доста образователни експерти в правителствените насоки има практики, които вече са широко възприети. Генералният секретар на Асоциацията на директорите на училища и колежи Джеф Бъртън е на същото мнение. „Постоянната употреба на тези устройства не е в училище – където вече са въведени стабилни политики –, а докато децата са извън училище. Повечето училища вече забраняват използването на мобилни телефони през часовете, дори и през междучасията. Или разрешават използването им само при строго определени обстоятелства. Тоест, това е не-политика за не-проблем“, заявява той за „Гардиън“. 

Данните от приложението Tacher Tapp, което се използва всекидневно от над 10 хил. учители, подкрепят думите му. Според анкета 80% от училищата или са забранили изцяло употребата на мобилни телефони, или не позволяват те да се употребяват по време на училищни занимания, или позволяват употребата им само след специално разрешение на учител.

Даниел Кебеде, генерален секретар на Националния образователен съюз, е на мнение, че това е много шум за нищо. „Тъй като повечето училища вече имат въведени политики за справяне с проблемите с използването на мобилните телефони, насоките няма да доведат до някаква огромна промяна. Това е просто отвличане на вниманието от многото други проблеми, пред които е изправено образованието“, обясни Кебеде.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross