fbpx
Новини

“Вече нищо не се прави като едно време”

18 април 2022

“Вече нищо не се прави като едно време” - чували сте го. Все по-често дрехите, техниката, предметите от бита се правят така, че след сравнително кратък жизнен цикъл трябва да се купят нови. 

“А защо да не ги поправим”, резонно би попитал някой. Реално няма особен смисъл да бъдат поправяни, тъй като ремонтът ще излезе много по-скъпо от купуването на чисто нов продукт. 

В Европейския съюз все по-често се говори за устойчива мода, устойчиви технологии, устойчиви производства на каквото се сетите. Но какво всъщност означава това? 

Означава съвкупност от много качества, но обобщено значи да се произвеждат продукти по по-щадящ начин за природата, изискващи по-малко вода, транспорт, материали, и траещи по-дълго.

Нови разпоредби в ЕС

Дрехите, мебелите и смартфоните, продавани в Европа, трябва да имат по-дълъг живот и да са по-лесни за поправка според нови разпоредби предложени от Европейския съюз, предава BBC.

Предложената стратегия обръща внимание на продуктите във всяка фаза на употребата им, в това число и дизайн, поправка и рециклиране. Една от целите на инициативата е да подкрепи пазара на устойчив текстил. 

В допълнение към това се цели и предпазването на потребителите от компании с фалшиви заявки за зелени политики. 

Производителите ще трябва да гарантират, че продуктите им са природосъобразни, но и издръжливи. А на потребителите ще се даде повече информация как да използват отново, поправят и рециклират дрехите си.

“Европейската комисия се стреми да сложи край на т.нар. “бърза мода”, въвеждайки регулация върху текстила, който се използва на европейския пазар”, казва Йоана Попески от неправителствената организация Environmental Coalition on Standards.

Негативното влияние на “бързата мода” в числа

Статистиката сочи, че в световен мащаб се рециклират по-малко от 1% от дрехите. Според Европейската агенция по околната среда пазарът на дрехи в Европа е на четвърто място по негативно влияние върху природата и климата след храната, жилищата и транспорта.

За да се покрият в момента нуждите от облекло на всеки гражданин на ЕС са необходими 9 куб. м вода, 400 кв. м земя, 391 кг сурови материали и 270 кг въглеродни емисии. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross