fbpx
Жените могат всичко

Ваня и нейните коне, които вдъхват живот

18 октомври 2023
ваня тодорова кон

Днес в рубриката ни „Жените могат всичко“ ви представяме Ваня Тодорова – собственик на конна база „Ахил“ и председател на фондация „Можем заедно“, чиято кауза са семействата на деца с увреждания. И по-конкретно – възможността да се събират средства за различни терапии, от които да се възползват децата с различни възможности, за да не лежи тази грижа изцяло на плещите на родителите. 

Подобна терапия е хипотерапията или конната терапия, в която активно участие вземат конете. От години Ваня се занимава с хипотерапия в конна база „Ахил“ и работи с деца с различни нарушения и увреждания. „Центровете с квалифицирани специалисти в България се броят на пръсти, а е много важно да ги има, за да може все повече деца със специални потребности да се възползват от лечебното въздействие на конете“, казва Ваня. И добавя, че в конна база „Ахил“ идват и много деца с типично развитие – за първа среща с кончета, за кратка или по-дълга разходка, както и за приятно прекарано време сред природата. „Общуването с конете ги учи на отговорност, дисциплина и съобразяване с друго живо същество. Всички обитатели на конната база – коне, кучета, котета, зайчета – обичат децата и с удоволствие приемат ласки и лакомства“, казва Ваня.

Разказваме ви за Ваня и нейната работа, не само защото е важна, а защото тя и екипът ѝ имат нужда от помощ, за да запазят конната база и да продължат да развиват дейността си. „При създаването на конната база взехме под наем терена, на който е изградена, изцяло със собствени средства и усилия. От миналата есен собствениците на имота решиха, че искат да го продадат. Това ни постави в много затруднено положение, защото обявената сума за продажба е много висока и ние не можем да се справим без помощ.“ 

Ваня и екипът ѝ решават, че ще купят имота. Само че банката ще отпусне кредит, само ако успеят да съберат пари за самоучастие. В момента тече кампанията „Да спасим конна база „Ахил“ с цел да се съберат тези средства. До момента са се включили над 140 индивидуални дарители и необходимата сума е почти събрана. Остават още около 10 000 лв. Но освен тях, разходите по отглеждането на шест коня никак не са малки. Както ни разказа Ваня, всяко животно има нужда от поне 300 лв. месечно, за да е в добро физическо и психическо състоние. Към това се добавят всички текущи разходи, които има подобна организация. „За нас е важно и да облекчим семействата финансово, затова те плащат само 50% от пълната сума за конна терапия, а останалата част се стараем да осигурим чрез благотворителни кампании, базари и участие в различни програми“, споделя Ваня.

А ето как можете да подкрепите конна база „Ахил“:

По банковата сметка на фондация „Можем заедно“
IBAN: BG15FINV91501217270025

Чрез DMS BAZA на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори 

Чрез PayPal: foundationtwc@gmail.com

Или с купуване на някой от специалните календари на конна база „Ахил“, за които можете да разберете повече тук.

Вижте какво още ни разказа Ваня за любовта си към конете и децата и за страхотната си работа.

Представете ни се и ни разкажете с какво се занимавате?

Казвам се Ваня Тодорова и съм собственик на конна база „Ахил“ и председател на фондация „Можем заедно“. След дългогодишна практика като преводач срещата ми с конете ме насочи по един съвсем нов път на развитие – пътя на лечението и подобряването на състоянието на децата със специални потребности. Преди пет години завърших и магистратура по специална педагогика с квалификация по ерготерапия, курсове за терапия, асистирана от коне в Чехия и Италия, както и различни курсове и обучения, свързани с детското развитие. 

Как се зароди любовта ви към конете? Кога и каква беше първата ви среща с тях?

Първата ми среща с конете беше преди 10 години, когато заведох дъщеря си, тогава на 12 години, да помага в една конна база. Реших и аз да се кача на кон, за да опитам. След този опит последва серия от уроци по езда и смятам, че стигнах до едно прилично ниво. Но не това беше решаващото. Усетих сама колко невероятна е срещата с тези прекрасни животни и как самото общуването с тях може да намали стреса, умората и да омаловажи всекидневните ни грижи. 

Когато се запознах с конете, самата аз преминавах през труден период и мога отговорно да кажа, че те ми помогнаха много. Тогава се зароди и идеята за конна база – място, където всеки може да се откъсне от всекидневието и да се наслади на приятно прекарано време сред природата.

Вие сте отдадена на работа с деца с различни възможности. Как се захванахте с това

Децата със специални потребности винаги са били обект на моето внимание, макар и да не съм имала пряк допир с тях. След първите няколко години на работа в конната база започнах да се интересувам от конната терапия и от начина, по който въздейства на деца и хора с увреждания. В много страни тази терапия е част от рехабилитационната програма на хората със специални потребности. В България е непозната, може би заради малкото места, където се провежда, и липсата на квалифицирани специалисти. Това ме накара да премина през различни курсове и обучения, за да съм запозната с различните състояния и да съм максимално полезна. 

Какво представлява конната терапия? Как практически се помага на децата чрез нея? 

Конната терапия не е езда в традиционния смисъл – единствената прилика е, че върху коня има човек. При нея се използва триизмерното движение на гърба на коня, когато той ходи, и температурата на тялото му, която е по-висока от човешката. Чрез този вид стимулация се укрепва мускулатурата, тялото става симетрично, въздейства се върху кости, стави и сухожилия, подобряват се балансът и координацията. Най-важното е, че всичко се случва по приятен и забавен начин за децата, като игра, а знаем, че децата учат и се развиват чрез играта.

Конете са много социални животни и общуват с нас чрез езика на тялото, което е много полезно за децата с разстройство от аутистичния спектър, при които социалното общуване е един от дефицитите. 

Друго въздействие при конната терапия е върху дишането – то става равномерно, което влияе върху слюноотделянето, преглъщането и артикулацията при невербалните деца.

Какви деца идват при вас? За кого би могла да е полезна конната терапия?

Досега съм работила съм с повече от 60 деца, като почти половината от тях ни посещават вече пет години. Както при всяка терапевтична работа, важното е да има постоянство и натрупване, за да се постигне положителен ефект.

Децата, на които помагаме, са с разстройство от аутистичния спектър, умствена изостаналост, двигателни увреждания и нарушения, синдром на Даун, синдром на Рет и други редки генетични синдроми, сензорни, говорни, артикулационни и поведенчески дефицити, както и хиперактивност. 

При конната терапия работим едновременно, както върху основното увреждане, така и върху съпътстващите. Например, при дете с аутизъм работим върху двигателното развитие, социалното общуване, очния контакт, поведението, артикулация и др.

Всяко дете има изработен терапевтичен план с краткосрочни и дългосрочни цели, които следваме и коригираме при нужда, за да постигнем желания ефект. При някои деца резултатите не закъсняват, при други отнема повече време, но основната цел, както при всяка терапевтична работа, е те да станат по-самостоятелни, по-социални и адаптивни, за да могат да се справят по-лесно в живота, който е пред тях.

Кое е най-удовлетворяващото в работата ви?

Смятам, че съм намерила своето призвание. Дойде на по-късен етап от живота ми и съм благодарна, че се случи. Работата е отговорна и напрегната, но ми носи истинско удовлетворение. Целият ни екип преживява заедно със семействата и най-малкия напредък в развитието на детето. Случвало ни се е невербално дете с аутизъм да каже първа думичка; дете, което ходи хванато и за двете ръце, да започне да ходи, като се държи само за едната; дете, което не говори, да се опитва да вокализира, докато е върху коня и аз пея любимата му песен. Примерите са много. 

Често вечер след работа си почивам и си правя равносметка на деня. Спомням си откъде сме тръгнали с определено дете и сега то колко е напреднало и колко добре се справя. В такива моменти си давам сметка колко съм щастлива да имам около себе си конете и всички хора, които ни търсят и ни помагат.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross