fbpx
Новини

В джаза с A to JazZ

1 юли 2024
хора A to JazZ вход
Снимка: A to JazZ

Отново в джаза с Международния A to JazZ Festival. Събитието се провежда за 13-и път, като тази година датите са 4 – 7 юли.

На добре познатото място – поляната на Южен парк 2, хората, обичащи джаз, уърлд и импровизационната музика могат да чуят най-различни концерти, но да са част и от доста съпътстващи събития, сред които има и инициатива за по-чиста природа.

Над 30 утвърдени и млади изпълнители ще излязат на фестивалните сцени.

Освен български музиканти, ще слушаме банди и изпълнители от САЩ, Франция, Полша, Испания, Холандия, Белгия, Португалия, Австрия, Конго, Бенин, Великобритания, Мароко, Турция, Гърция, Китай и други точки на света.

Снимка: A to JazZ

Фестивалният парк е готов да посрещне над 60 000 души публика.

На сцената през годините са излизали утвърдени музиканти като Бранфорд Марсалис, Джон Маклафлин, Крисчън Макбрайт, Рой Харгроув, Снарки Пъпи, Джейкъб Колиър, Робърт Гласпър, Крисчън Скот, Кени Гарет, Боканте, Кори Хенри, Лейла Хатауей, Гост ноут, Рузвелт Колиър и много други. Тази година изпълнителите от България и чужбина са над 30.

Джаз и Йога

Свеж старт в програмата са сутришните часове, заети с „Музикална йога закуска“ на терасата на „Топлоцентрала“. Началото е с пречистващи йога практики в акомпанимент на индийски мелодии и ритми, изпълнени на живо от Росен Генков на автентични инструменти. След практиките е ред на сладки разговори с пресни плодове и чай.

Снимка: A to JazZ

A to JazZ Kids

A to JazZ Kids представя най-известните детски песни в джаз аранжимент и ще позволи на най-малките меломани да усетят верния тон на добрата музика, изсвирена от страхотни изпълнители. Освен че могат да пеят и танцуват, участниците ще имат шанс да се включат в конкурса за най-добър детски изпълнител.

„Бззз импровизации“ е новото в програмата за деца, в която една муха ще разказва история на фона на ритъм, звуци и много импровизации. Така, де, пътят на мухата никога не е предсказуем и тих.

Събитията са на 6 и 7 юли от 10:30 в „Топлоцентрала“.

Програмата

Началният тон дава полското трио Chrust на 4 юли от 18:00 часа. Музикантите съчетават фолк, електро и рок, зад които се припознават традиционни и славянски мелодии.

Още едно трио от първата вечер е Sinafi Trio. Съставът е изцяло женски, а дамите са от Гърция, но музиката им е пропита с турско звучене, тъй като групата се развива из механите и баровете на Истанбул. Може да ги чуем на главната сцена в 18:50, а след тях в 19:40 на сцената ще звучи български фолклор, но с подчертано модерно звучене с Александър Михайлов и неговата „Патърдия“.

На 5 юли отново на главната сцена от 18:00 часа излизат Postcard, които ще споделят любовта си към традиционния джаз и ще предствят техния съвременен прочит с дебютния си албум Stories.

Други български музиканти, които ще може да чуем, са Mista Future, Peyotoff и Александър Славчев.

На фестивала ще гостуват и португалският китарист Манел Ферейра, както и френската вокалистка Сирил Еме, която ще представи афро-карибските звуци на Доминиканската република – родина на нейната майка.

Очакваме още McCoy Tyner Legend, дуото Knower, Austrian Syndicate и др. По по-подробно за изпълнителите и програмата можете да се информирате тук.

Снимки: A to JazZ

A to JazZ до изгрев

A to JazZ ще завършва на Нощната сцена в Зала 1 на Топлоцентрала. От 23:00 часа събитията ще се водят от тромпетиста аранжор и композитор Михаил Йосифов и неговия бенд.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross