fbpx
от 7 до 12 години

В главите на тийнейджърите с „Отвътре навън“ 2

12 юни 2024
"Отвътре навън" 2. Снимка: Форум Филм

Едва ли друг може да подлуди така родител, както тийнейджър с пъпка на брадичката. Все нещо не му е наред. Тръшва вратата от нищото, неразбран е, унил е, всичко му изглежда тъпо и, ако е възможно, още по-скапано.

Ако случайно утихне, вадете тежката артилерия – явно цъка бомба със закъснител.

Все едно не е детето, което познавате, което сте гушкали и което е било така залепено за вас, че чак сте се чудили дали един ден ще бъдете отново самостоятелни единици.

Да се преселиш в главата на тийнейджъра не е лесно начинание, но с това се захващат от студио Pixar във втората част на любимата анимация „Отвътре навън“.

Първата, ако си спомняте, се появи през 2015 г.

Тогава режисьорът Пийт Доктър, който има опит с влизането под кожата на децата с филми като „Таласъми ООД“ и „В небето“, се захвана да нищи какво им е на най-малките, които тепърва опознават емоциите си.

Така в главата на главната героиня Райли стана ясно, че кипи живот, воден от Радост, Тъга, Страх, Отврат и Бяс лют.

И ако родителите често съдействат за това единствено радостта да е водеща в съзнанието на децата, то става ясно, че без другите емоции, колкото и неприятни да изглеждат на пръв поглед, няма да се получи спойката, необходима за съществуването на човека.

Защото умението да познаваме чувствата си, да ги опитомим и контролираме е в центъра на всичко.

В продължението на анимацията нещата се усложняват. Годините са се натрупали и Райли е официален тийн с навършването на своите 13. Поканени или не, в съзнанието ѝ се нанасят допълнителна доза чувства – Срам, Завист и още няколко, предвождани от Тревожност.

„Отвътре навън“ 2. Кадър: Форум Филм

Потиснати емоции

Старите емоции не са на мода и са запратени в пета глуха като потиснати чувства, а новите се разполагат в главата на героинята, за да ѝ покажат как да стане най-готиния тийн.

Този път режисьор е Келси Ман, стоящ и зад „Добрият динозавър“. Неговата концепция е да проследи истинската какофония, която се случва в съзнанието на подрастващите – намиращи се между детството и зрелостта.

„Отвътре навън“ 2. Кадър: Форум Филм

А то си е – доколкото помним и ние – същинска катастрофа. Старите емоции искат отново да поемат контрола, новите не им позволяват. Въпросът кой да властва заприличва не толкова на бойно поле, а на строителна площадка, в която влизат и излизат (не)поканени майстори.

Започват се едни ремонти, без да има ясно очертан план. Малко прилича на политическата ситуация у нас, но във филма поне има някой, на когото наистина му пука за резултата.

Визуализацията на всички тези чувства е перфектно изведена.

Срам е дебел чичо с огромен нос, който често се превива – от срам, разбира се, и му се вижда дупето от панталоните. Пада си по Тъга, меланхолично депресирана по природа.

Активистката Радост е пъргава като сърничка и вечно заредена с идеи, които може да (п)объркат всеки, а новата звезда – Тревожност, е странно същество, което кипи от стратегически планове и изпада в истерия, ако те се осъществят, но и ако не се.

Още един плюс на продукцията е балансът между случващото се в главата на Райли и това, което я кара да реагира по един или друг начин в реалния живот.

„Отвътре навън“ 2. Кадър: Форум Филм

И макар да разказва за тийнейджърите, филмът като че ли е по-подходящ за децата преди тази възраст. Сякаш за да ги подготви какво ги очаква. А то си е страшничко.

Филмът е добре дошъл и за родителите, за да си спомнят колко кофти им е било на тази възраст. А покрай това току-виж станат и малко по-разбиращи към тийнейджърите у дома.

Петя Славова

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
cross