fbpx
Новини

Увеличава ли се репродуктивната възраст?

8 юли 2021

Според ново изследване, публикувано в Журнала на Американската медицинска асоциация, репродуктивните години на жените в САЩ са се увеличили от 35 на 37,1. Проучването разглежда 60-годишни тенденции по отношение на продължителността на репродуктивния живот, като основното откритие е, че средностатистически при повечето жени началото на менопаузата е малко отложено, а началото на менструалния цикъл е малко по-рано, съобщава ABC News.

Проучването не е концентрирано толкова в конкретна възраст, в която започва спад на репродуктивните способности, но хвърля малко светлина и върху значението на възрастта 35 години при жените и възможността им да забременеят и след нея. В повечето страни според гинекологичните стандарти бременни жени след тази възраст се смятат за по-високорискови. 

Данните от проучването показват, че средната възраст за начало на менопаузата се е вдигнала от 48,4 на 49,9 години. А за начало на менструалния цикъл вече се смята 12,7 години, като преди средната възраст в САЩ е била 13,5.

Според друго изследване от 2004 г., проведено сред 770 европейки, 78% от жените между 35 и 40 години, които правят секс поне два пъти седмично, ще заченат в рамките на година. При жените на възраст 20-34 с такава честота на сексуален живот процентът е 84. 

Новите данни ще са особено полезни за учените и лекарите, за да може да се предвидят и обслужат адекватно нуждите на жените във всеки един период от живота им. Но и за да се премахне фиксацията в конкретна възраст като начало или край на нещо.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross