fbpx
Образование

Колко дървета умряха за учебниците в 10-килограмовата ученическа раница...

21 септември 2020

Кристина Домозетова влиза в Майко Мила! с един съвсем резонен въпрос, който вълнува доста родители в началото на всяка учебна година:

Колко декара амазонска джунгла са достатъчни, за да се произведат, подвържат и прошнуроват необходимия брой учебници, учебни помагала, тетрадки и тетрадчици за всяко дете?

А на нас пък ще ни е много интересно да разберем колко тежат раниците на вашите ученици.


10 учебника, даже малко повече.

В учебниците не се пише, безплатни са, връщат се на края на годината да ги ползват други деца (затова са и подвързиите).

Да, разбирам го. Ще се пазят, по тях няма да се пише. Съответно, за да не се пише в учебниците, купуваме отделно тетрадки, широки редове, малки квадратчета, ала-бала.

Нормално, чудесно, тъкмо да свикнат да пазят книги, да се отнасят с уважение към чужди вещи.

"Хубаво, като не пишете в тях, остави ги в шкафчето, да не носиш всеки ден по десет кила чанта", казвам на детето.

Не може. Не дават. Не знае що не дават.

"Моля те", отговаря ми той, "не ме карай да питам, не искам да съм груб. Госпожата не е виновна."

Факт, тя е мега свестна.

Просто казват едни неща, тя ги прави. Ако се отваря, ще я заместят набързо. Той вече знае това и разбира, че майка му по някакъв начин не се вписва в цялата система.

Опитва се да бъде лоялен и към двете страни. Аз преглътвам всичкото здрав разум, щото детето не заслужава да страда НОНСТОП от това, че майка му е скандалджийка, която си мисли, че образованието можеше да е мръднало малко напред за последните 20 години.

Продължаваме напред с бакалските сметки.

50 лв. за помагала. Плащам си ги, един вид.

Но онзи ден се опита да ме убеди, че не може да си напише домашното в помагалото, трябвало да пише в тетрадката за домашна работа.

Която е различна от тази за работа в клас.

Която е различна от помагалото.

Което е различно от Учебната тетрадка.

За по-късно през годината ще има и Учебна тетрадка 2.

В която пак да не се пише. ЗАЩОТО ТАКА.

Не е нормално един български ученик да струва един декар амазонска джунгла в хАртия.

Моля ВЕ, МОН, случете я някак тази дигитализация. Хората отидоха на Марс, ние се борим едни учебници в шкафчета да оставим. Еми, НЕ Е УДОБНО, БЕ!

(До излизането на този текст класната вече беше разрешила да се ползват онлайн версиите вкъщи, а учебникът да стои в час. Ура.)


Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross