fbpx
Образование

Тълковен речник на (не) една седмокласнишка майка

16 юни 2022

Днес премина втората матура за седмокласниците. След като тази по български език събуди доста въпроси относно това какви текстове се падат, от какви автори и как точно се проследява това, дойде време и на тази по математика.

В нощта преди нея Зорница Драгнева-Василева ни сподели какво минава през съзнанието на една майка на седмокласник днес.


НВО

Национално външно оцеляване или също така познато като Национално въстание за оценяване.

Дзен

Състоянието на майката вечерта преди втората матура, когато си е взела дозата непукизъм за година напред, доволно полята с розе.

Фази на постигане на дзен

В началото на учебната година на 7 клас: "Ще му дам шанс. Той е умно дете, знам, че ще се справи. Може би има нужда от малко мотивация, но с правилен подход и търпение всичко се постига".

Зимна ваканция: взема на отрочето си частен учител, след като е изразходвала всички неработещи стратегии, барабар с летящи закани, отнемане на укрито мобилно устройство, рязко навлизане в личното пространство от засада и други.

Междусрочна ваканция: седмокласникът още го раздава ербап, сякаш назряващата война на световете не го касае, тъй като живее на друга планета. Той е над нещата. Майката започва да редува скубане на коси (собствени) с продънване на уши (седмокласнишки) и късане на нерви на всички от махлата в диаметър от километър, който би следвало да се установи с точност до десетична запетая по формулата за лице на кръг.

Пролетна ваканция: отчаянието започва да се просмуква все по-ясно в щръкналите като гръмоотводи побелели коси на родителката в очакване на поредна математическа буря с участието на отрочето в главната роля.

Май месец: майката е пред нервен срив, но думите на частния учител "Има светлина в края на тунела" ѝ вдъхват надежда "Дано не е от насрещно идващия влак".

Юни: майката се люшка в безпаметни умопомрачителни тиради - къде вдъхновяващи, къде отрезвяващи, и предъвква отново претоплени спомени от своето безрадостно и
меланхолично детство, изпълнено с учене от сутрин до вечер в трескава амбиция за успех (в нощта преди изпита).

Първо НВО

Майката се моли на всички богове, визуализира, рисува мандали, няколко нейрографики и се кръсти пред всяка икона в дома с надеждата да стане чудо и гордостта на рода да пожъне успех там, където знае, и да удари късмет, където не знае!

Сутринта преди изпита го буди с усмивка, прави му няколко хесбургера, специално издание с натурални съставки от градината на баба, малко моцарела и щипка любов, люсва една кофа вода по стъпалата (пред него) и го праща да среща съдбата си.

Вечерта след първото НВО

Тя вече е изчислила всички потенциални възможности по неговите хипотетични резултати и е направила няколко плана за действие, разиграни във всички рундове на класиране.
Минала е през всички фази на лудост, като всяка я е поляла със завидно количество телефонни разговори с ентусиазирани съратнички и романтично-възрожденско количество розе.

Резултати, класиране, записване...

Следва.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross