fbpx
Хранене

Трудно отслабване - спокойно, човекът е „необичайно дебел“ бозайник

30 януари 2024
Pexels

Ако смятате, че е трудно да отслабнете и да задържите теглото си, значи сте 100% прави. Проучвания са установили, че дългосрочната загуба на тегло е наистина трудна за постигане. А защо има трудно отслабване, обяснява известният палеоантрополог Даниел Либерман пред главния медицински консултант на CNN д-р Санджай Гупта в подкаста Chasing Life.

Либерман е професор и ръководител на катедрата по еволюционна биология на човека в Харвардския университет. Изучава защо човешкото тяло изглежда и функционира по този начин.

Специалистът обяснява, че според анализите повече от 80% от хората, които свалят значително количество килограми, ги възстановяват в рамките на пет години.
Но неуспехът в свалянето на килограми често не се дължи на липсата на воля за важни промени в начина на живот, като например по-здравословно хранене, намаляване на калориите и увеличаване на физическата активност. Малката мръсна тайна е, че еволюцията е програмирала телата ни да задържат мазнини.

Еволюирали сме да не отслабваме умишлено

„Всички животни се нуждаят от известно количество мазнини, но хората са еволюирали така, че да имат изключително високи нива на мазнини, дори и слабите“, казва Либерман. „Винаги сме подложени на сериозен биологичен натиск, за да я натрупаме и да я запазим, за когато ни е необходима."

Хората основно са адаптирани не да бъдат щастливи или здрави, а по-скоро да бъдат репродуктивно успешни, казва Либерман. А за това ни трябват мазнини, много мазнини. Това е и причината Либерман да нарича хората „необичайно дебел вид“ в сравнение с други бозайници, дори други примати.

„Имаме големи мозъци, които изразходват огромно количество енергия. Там отиват 20% от метаболизма ни“, казва той. „Когато се роди, половината от енергията на бебето се изразходва за мозъка му. То се нуждае от много мазнини. Човешките бебета се раждат дебели, защото трябва да имат енергия, за да поддържат мозъка си.“

Либерман обяснява, че мазнините са съхраняема енергия, която е помогнала на първите хора да останат живи, задвижвала е телата им, за да намират храна, поддържала е работата на мозъка им и ги е направила достатъчно здрави, за да се възпроизвеждат.

„Тя е като парите в банковата сметка. Индивидите, които имат подходящи нива мазнини, се справят по-добре в нашата еволюционна история от тези, които нямат“, казва Либерман. „Програмирани сме така, че да можем да трупаме мазнини, защото винаги е имало моменти, когато е трябвало да ги загубим.“

Либерман казва, че хората никога не са еволюирали, за да отслабват умишлено.

Болести на несъответствието

И макар че телата ни не са еволюирали кой знае колко от онези най-ранни времена, то околната среда обаче е. А това, както Либерман го нарича, е голямо несъответствие. „В днешно време не ни се налага да бягаме от диви животни, да изминаваме дълги разстояния пеша или да ловуваме и да събираме храната си. Можем да се обадим на Uber или Uber Eats и да се възползваме от всякакви съвременни удобства. В резултат на това сега много хора живеят с проблеми с теглото и затлъстяването и с всички произтичащи от това „болести на несъответствието“.

„Мазнините са особено важни за хората“, отбелязва Либерман. „Дори слабите хора имат между 15 и 25% телесни мазнини, което е три до четири пъти повече от повечето бозайници.“

Мазнините са равни на еволюционен успех

„Ние сме еволюирали, за да съхраняваме много мазнини – източник на складирана енергия – поради енергийно скъпите си тела“, казва Либерман. „Тези мазнини ни помагат да захранваме големите си мозъци и високите разходи за възпроизводство, като същевременно оставаме физически активни.“

Либерман уточнява, че „не сме еволюирали да съхраняваме много мазнини в корема, което може да доведе до здравословни проблеми".

Малките колебания са нормални, сочи специалистът и допълва, че няма нужда от притеснение, ако теглото се покачва и спада с няколко килограма за кратки периоди от време.

„Голяма част от тези колебания се дължат на задържаната вода“, каза Либерман. „През по-голямата част от човешката история хората редовно са преминавали през периоди, в които са приемали повече енергия, отколкото са изразходвали, и са складирали излишъка под формата на мазнини, а след това са използвали тези мастни резерви по време на слаби периоди, когато са изразходвали повече енергия, отколкото са консумирали.“

Еволюцията обаче не ни е докарала дотам доброволно да консумираме по-малко енергия, отколкото използваме – т.е. да спазваме диета, обяснява палеоантропологът.

Според Либерман спазването на диета отключва защитните механизми на организма към глад. Тези механизми правят така, че хората на диета да са гладни и да пестят енергия, като забавят метаболизма си. „Всъщност когато сме на диета, почти винаги се борим да преодолеем древни, фундаментални адаптации, които пречат на тялото ни да отслабне“, добавя той.

Диета vs. упражнения

Ако се чудите кое е по-важно за отслабването – упражненията или диетата – отговорът е и двете, но по различни причини.

„Можете да отслабнете повече с диета, отколкото с упражнения“, каза Либерман. „Но упражненията помагат да се предотврати напълняването или връщането на загубеното тегло, а освен това имат много други ползи както за психическото, така и за физическото здраве.“

Що се отнася до несъответствието между телата ни от каменната ера и съвременната среда, водеща до затлъстяване, Либерман казва, че „трябва да разберем как да проектираме света си така, че да направим избора, който бихме искали“.


Целият епизод от подкаста на CNN можете да чуете тук.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross