fbpx
от 0 до 3 години

Теглото на бебето

7 март 2022

Бебетата се раждат с най-различно тегло и ръст, като те много рядко зависят от теглото и ръста на родителите. Теглото, което е прието за средно в нашите ширини, е в границите 3.200 – 3.800 килограма. Най-често мъжките бебета водят пред момиченцата със 100 – 200 грама и няколко сантиметра. Но това не е правило, а просто статистика.

Ако бебето се е родило с тегло над 3 до 4 кг, достатъчно е да наддава с 20 – 30 грама дневно. Но дори и да не е така – не е повод за притеснение - дребните и по-леки бебенца бързо застигат и често надминават по-едро родени.

От 4.500 грама тегло за новородено и нагоре е добре да се следи за бързо покачване на килограмите през следващите месеци. Причината е, че има изключително редки случаи, когато тезикилограми са признак на някакво заболяване или патология в развитието.

С нарастването на вашето бебе скоростта на напълняване ще бъде важен показател за цялостното му здраве и развитие. Педиатърът ще следи теглото, дължината и размера на главата при всеки преглед, за да определи дали бебето ви напредва както трябва.

Кои фактори влияят върху теглото на бебето?

Теглото на вашето новородено се определя от много фактори. В това число са:

 • генетичните (тегло и ръст на всеки родител)
 • продължителността на бременността (бебетата, родени преди датата им, често са по-малки, а тези, родени след термина им, може да са по-големи от средното)
 • хранене по време на бременността - здравословната диета помага на вашето бебе да расте в утробата ви и след това.
 • начинът на живот по време на бременността - пушенето, алкохолът или приемането на наркотици могат да повлияят негативно
 • здравословни проблеми на майката по време на бременност - диабет, гестационен диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и затлъстяване
 • броят на бебета в утробата – колкото повече, толково по-ниско е теглото
 • медицински проблеми (вродени дефекти) и излагане на инфекция по време на бременността.

Когато бебето не наддава нормално, може да е сигнал за проблеми, тъй като това може да повлияе на способността му да достига важни етапи в развитието си. А също така може да има неблагоприятно въздействие върху имунната му система.

Ако имате диабет или гестационен диабет, може да имате по-голямо бебе. Бебетата над средното тегло може да изискват допълнителна медицинска помощ, за да се гарантира, че нивата на кръвната им захар се поддържат в нормални граници.

Вашето бебе може също да тежи повече от средното, ако наддавате повече тегло по време на бременност. Това е една от причините, поради които е важно да поддържате здравословна диета, докато сте бременна.

Бебета с ниско тегло

Съвсем мъничките бебета, т.нар. недоносени или с тегло при раждането под 2.500 кг се оставят под медицинско наблюдение още в родилния дом. Често, ако теглото е много ниско, грижите за тях се извършват в кувьози, в които се поддържат необходимата за бебетата температура, ниво на кислород и др.

Тук ще прочетете една съвсем реална история за недоносени бебета, които са прекарали в кувьоз 45 дни.

Когато покачат теглото си, те се изписват, а майката се заема с храненето, което ще трябва да следи с голямо внимание. Има случаи, макар и редки, в които бебетата не се изписват заедно с майката. Тогава майката трябва да изцежда кърмата си и да я дава на медиците, които ще хранят с нея бебето, докато се стабилизира теглото необходимо за тази възраст. Бебетата не развиват смучещия рефлекс до 32-седмична възраст, така че бебетата, родени много рано, първо получават мляко през сонда в стомаха си. Вашето бебе също може да пие адаптирано мляко по този начин.

Недоносените бебета растат и наддават по-бързо, отколкото доносените бебета. През първата си година недоносените бебета се измерват за тегло въз основа на възрастта, която биха се родили в даден срок, а не от действителната им дата на раждане. Много недоносени бебета настигат доносени бебета по отношение на теглото до първия си рожден ден. Някои обаче може да не наваксат, докато навършат 18 до 24 месеца. И това е защото всяка седмица има значение. Бебе, родено през 24-а или 25-а седмица, ще тежи по-малко от бебе, родено през 28-а или 29-а седмица.

Тегло под нормата и тегло над нормата на бебето ви не означава наднормено или под нормено тегло през целия му живот. Това също не означава, че има нещо нередно с вашето бебе. Вместо това лекарите се интересуват от проследяването на килограмите с течение на времето.

Изследванията показват, че новородените здрави бебета обикновено губят част от теглото си при раждането в дните след раждането. Това е до голяма степен, щото те са родени с допълнителна течност. Те бързо елиминират тази течност и в резултат на това леко „олекват”. Грамовете тегло, които са загубили при раждането, обикновено се възвръщат в рамките на две седмици.

Увеличаване на теглото

Проучвания показват периоди на бързо напълняване – често срещани в ранните месеци. Точно преди или по време на това увеличаване на растежа, бебето ви може да е по-нервно от обикновено. То също може да яде повече и да спи повече или по-малко от обикновено. Бебетата също ще имат периоди от време, когато повишаването на теглото им може да се забави.

Не е необходимо всеки ден да слагате бебето на кантара. Ако се храни нормално, то ще наддава постепенно. Тегленето всеки ден е безсмислено, защото резултатът зависи от часа, в който слагате детето на везната, от апетита му в момента и т.н. Това обаче не значи, че не трябва изобщо да следите теглото на новороденното. Докато е много малко, го слагайте на везната веднъж седмично, а когато поотрасне – веднъж месечно. 

Увеличаването на теглото на бебето през първата година е впечатляващо – за 12 месеца детето обикновено утроява теглото, което е имало при раждането. През първите няколко месеца момчетата обикновено наддават повече на тегло, отколкото момичетата. Но повечето бебета удвояват теглото си при раждане до 5-месечна възраст.

Възраст и тегло

Всяко дете има собствен ритъм и само вашето бебе би могло да ви насочи към броя хранения, от които се нуждае. Съществува обаче ориентировъчно правило, което показва колко са дневните хранения и кога да се намали броят на шишетата.

Правилото е следното:

 • когато бебето тежи 4 кг , са му нужни 5 хранения
 • когато бебето тежи 5 кг, са му нужни 4 хранения.

Тъй като това е само ориентировъчно, правилото трябва да бъде съобразено с всяко дете. На деветмесечна възраст повечето бебета все още се будят към пет или шест часа сутринта. Причината е, че изпитват истински глад. Това налага да ги храните, т.е. да останете на пет хранения в денонощие. В противен случай, интервалът между отделните хранения ще бъде все още твърде голям и бебето няма да издържи.

Когато започне да се буди по-късно сутрин (към седем или осем часа), време е да минете на четири хранения – приблизително на всеки четири часа. Но има бебета, които продължават да се будят нощем и да искат да ядат. В този случай е нормално да им давате да ядат нощем.

Средното наддаване на тегло всеки месец е както следва:

 • от 0 до 3 месеца – 900 грама
 • от 3 до 6 месеца – 750 грама
 • от 6 до 9 месеца – 600 грама
 • от 9 до 12 месеца – 450 грама

Изключително кърмените бебета често наддават по-бързо през първите 6 месеца, след което забавят темпото. Понякога бебетата, които тежат повече, могат да пълзят и ходят по-късно от другите бебета.

Важно е да помогнете на бебето да остане в рамките на здравословно тегло, докато расте и започва да се храни твърда храна. Това може да им помогне да поддържат нормално тегло по-късно. Педиатрите могат да съобразят скоростта на растеж на вашето бебе с хранителния му режим. Ако бебето трудно наддава на тегло и запасите от кърма са ниски, вашият лекар може да препоръча да се допълва кърмата с адаптирано мляко. Обикновено се препоръчва да изчакате, докато бебето навърши шест месеца, за да започне смесена храна, като оризови зърнени храни или пюрета.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross