fbpx
И аз съм човек

Тази Коледа празнувайте за себе си, а не за някой друг

14 декември 2023
Коледа празници

Днес при нас е Катя Георгиева с кратък материал за предстоящата Коледа. Тя ни писа, че иска по-често да чете за прегряването на майките и какво може да се направим, за да си улесним живота. Особено около Коледа. Тя си е помогнала сама в хаоса от подаръци, приготовления и грижи за болно дете. Ако и вие искате да ни разкажете или да ни споделите нещо, пишете ни на editorial@maikomila.bg.


Всеки знае (Боже, надявам се да знае), че да си майка не е лесно. Безкрайно бързане за някъде, безкрайни задачи и само няколко момента за теб, разбира се, при добро стечение на обстоятелствата. Но като майка най-много „обичам“ зимата. Тя е прекрасно напомняне за всички видове лекарства, които фармацевтичните компании произвеждат, за всички нови уникални детски играчки, които Дядо Коледа произвежда (срещу не малка сума от мама и тате и често с единствена цел след седмица тези играчки основно да пречат на финансовите инвеститори, гореспоменатите мама и тате), и за времето с всички роднини, които с радост ти дават искани и непоискани съвети как да си отглеждаш детето, да завиеш сармите или просто как да живееш като цяло.

Ето това е моята Коледа номер три като майка. И изправяйки се пред гореспоменатото, реших тази година да направя няколко промени.

Порадъците са купени месец по-рано

Първо, защото обичам предварителната подготовка, успях да купя коледните подаръци месец по-рано. Не, не ме мразете, костваше ми една отпуска в комбинация с два вируса и един болничен. Но успях да подготвя подаръците за мен, за мъжа ми, за детето – у нас, в градината, от едните баба и дядо и от прабабата. Добре че другите роднини могат да се оправят и сами с тази нелека задача.

Възползвах се от черни петъци, кибер понеделници, книжни панаири и всякакви други нечестиви сили, до които успях да се добера. И да, знам, че вече е късно за много от вас да се възползвате от тях, но може да използвате идеята за догодина – просто си записах всичко, за което мрънкахме, и го купих.

Неприятните събирания са отказани

Второ – 15 дни преди празника отказах всички събирания, които биха изнервили мен, мъжа ми или детето. Ясно е, че ако те са криви, аз едва ли ще съм във възторг от семейната сбирка. Ами да, хубаво е с близки, но като се замисля – през последните три години, с малко дете, повече ме интересува спокойствието в почивните дни от това да видя леля си, която ще ми каже пет приказки, най-вероятно повечето от които дори няма да са нещо извън малки разговори и любезности. Вместо това реших да отделя времето и парите си за семейни изживявания – ден на приключения, ден на мързелуване, ден на вкусни коледни храни. Не всичко в един ден, не всичко на бързи обороти и най-вече не всичко задължително. 

Ще празнувам за себе си

Трето – тази Коледа искам да творя, да се смея и да празнувам живота. Тази Коледа искам да си спомня коя съм, защото, нека си признаем, че често се губим в майчинството, а по празниците е още по-лошо. Мисля, че очакванията към майките са не само завишени, а напълно нереалистични. Имаме толкова много задачи, оказва се, че и на работа не е толкова спокойно, макар и да ни се иска, за да отделим време за семейството. Но нали сме майки, нали сме жени, нали имаме 28 часа в денонощието и резервен чифт ръце в гардероба, та можем всичко.

Затова тази Коледа ще празнувам за себе си и се надявам да вдъхновя още майки да го направят.

Вие сте прекрасни и можещи, дайте си шанс да празнувате така, както искате. Тази година вие бъдете децата – вземете си адвент календар с шоколадчета и за вас (или с нещо друго, което обичате), украсете душата си със светлинки и си дайте това, от което имате нужда. Направете Коледата специална за вас и, повярвайте ми, семейството ви ще я запомни като една магична Коледа. Защото празникът идва отвътре и трябва да е за всеки. 

Това са моите три простички промени, които правя тази година. Не е нещо ново, бих казала донякъде банално, но ми се искаше да го прочета някъде. И след като не ми попадна, го написах. Най-вече за мен – да бъде едно хубаво напомняне. 

Пожелавам весели празници на всички! Празнувайте както на вас ви харесва!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross