fbpx
Истории от лято 2023

Тате, ти ли си феята на зъбките?

31 август 2023
мъж фея четка за зъби

Валентина Христова има какво да каже за работата на феята на зъбките през лятото. Ето я с нейната лятна история за няколко паднали млечни зъба и забавните интерпретации на децата по темата.

Споделете ни и вие вашите летни истории и участвайте в конкурса ни.

Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com и спечелете за страхотни награди.

Тази година основен партньор на конкурса „Истории от лято 2023“е ePay.bg, които ще изберат един от участниците и ще го наградят със страхотен таблет Samsung Galaxy Tab A8, 10,5-инчов дисплей. Ние от Майко Мила ще наградим още петима от вас с пълен комплект от книгите ни – „Да оцелееш като родител“ 1, 2 и 3, както и с новото и допълнено издание на семейния ни пътеводител „Стигнахме ли вече?“. Ще раздадем и още пет поощрителни награди – тениска на Майко Мила. Пишете ни!


Ето че настъпи лято – месец юни, а Борис вече стана на 7 години. Все още нямаше нито едно паднало зъбче и нямаше търпение това да се случи. Малко след рождения му ден едно от зъбчетата се разклати. Настана голям ентусиазъм за цялото семейство.

Когато аз бях малка преди 30 години, тогава се вярваше, че зъбчето се хвърля на покрива на къщата, за да бъде взето от враната и да поникне здраво и бяло зъбче на негово място. Само че, когато живеем в апартамент някак съвсем естествено децата бяха запалени по легендата за феята на зъбките.

През юли първото зъбче падна, а Боби с гордост го пренасяше в прилежно сгъната салфетка и периодично го проверяваше.

Затича се при баща си и започна с любопитство да подпитва:

– Тате ти ли си феята на зъбките?
– Аз да ти приличам с тези крака и брада на фея? – с досада попита баща му, гледайки вечерните новини
– А тогава да не е мама?
– Ами не знам майка ти да си събира зъби вкъщи, така че и тя не е – отговори с увереност баща му.

Тази вечер като никога децата си легнаха твърде рано и започнаха да очакват срещата с феята. Алекс – брат на Борис и вечен източник на объркващи въпроси като за 5-годишен, предложи да стои буден и да види феята в момента на вземане на зъбчето и да каже на Боби как е влязла и как изглежда. Но Борис му се скара веднага да заспива, защото феята идвала само ако всички в стаята спели. Тогава стигнаха до единодушно решение да спят на отворен прозорец, за да е по-лесно на феята да влезе.

На сутринта Борис откри една голяма монетка и две шоколадови парички. 

– Мамо, виж, феята на зъбките какво ми е донесла. Как е пренесла толкова големи монети? – с почуда започна да обмисля Борис. – Алекс я провери да не се е претрепала някъде или да е припаднала феята из стаята, носейки тези огромни монети. Много ми е харесала зъбчето и е решила много да ме зарадва. Вероятно цяла вечер изтощена ми е носила подаръците. Заповядай едната шоколадова монета – дала ми е две, за да те почерпя и тебе.

Точно в разгара на лятото в средата на август и при планираното ни семейно пътуване до Италия зъбчето на Борис се разклати. Започна отново да се обсъжда темата за лятната фея на зъбките. 

– Аз ще си държа зъбчето до последно сред другите. Феята няма как да стигне до Италия. Как ще я пуснат на летището, ами ако ѝ вземат подаръците на проверката на багажа? Освен това знам, че в тази час на деня рискувам зъбчето да ми го вземе някоя мишка. 
– Боби, а тя тази фея как ще разбере, че зъбът ти е паднал и къде е отнесла предния? – започва да обмисля Алекс.
– Е, тя си има ченета за всяко дете и като вземе зъбче, го слага в ченето, докато си запълни колекцията. Явно като падне някое зъбче, автоматично ѝ се записва в електронния дневник за посещения. За да открие адреса и детето, борави със специални датчици като антени, които ѝ сочат къде да остави подаръка. – казва с увереност Борис.

Алекс вече е зяпнал от удивление и нетърпеливо проверява своите зъби.

След завръщането ни в България зъбчето падна.

Отново вечерта стартираха размишления. 

– Дали моята лятна фея няма да ми остави този път топка за футбол? – запитва се сам Боби. – Мамо, я ми подай горнището и долнището на футболния екип, за да може  тя да види и да се присети какво искам.
– Боби, това няма как да стане, понеже тя е твърде мъничка и освен това няма как да ти сложи цяла топка под възглавницата. – опитвам се да вкарам здрав разум аз.
– Може и така да е – съгласява се Боби – дай ми тогава ново, хубаво горнище и долнище на пижама, не искам феята да ме гледа как спя по гащи. Хубаво е да съм представителен. Предния път големи подаръци ми остави.

И така след кратки преговори и тихо обсъждане децата заспаха.

На сутринта се оказа, че под възглавницата на Боби отново има няколко монети и шоколадова близалка, но този път и под възглавницата на Алекс се появи близалка.

– Боби, виж! Феята се е объркала – казва Алекс, докато опипва всичките си зъби дали са на място. 
– Възможно е, Алекс. То в тази жега може да я е напекло слънцето и да са ѝ се развалили антенките. – отново има отговор за ситуацията Борис. – Не е лесно да си лятна фея…

И така нашето лято е белязано от присъствието на едно малко хвърчащо момиченце с руса коса и крилца, с бяла рокличка и със странното хоби да събира зъбки. Както и с леки проблеми в ориентацията, затова Борис предпочита да си дава на нея зъбчетата единствено вкъщи, докъдето тя вече знае пътя. 

Удивително е как децата намират магическото дори и в най-обикновените събития. Само е необходимо да слушаме и да чуваме тяхната история. Изненадващо винаги имат отговор за всичко. 

Нека в сърцата на всички ни бъде вечно лято, настроението – топло като слънцето, а детството да живее в нас не само когато сме деца. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross