fbpx
Новини

СЗО срещу затварянето на училищата

29 октомври 2021

Регионалният офис на СЗО за Европа призовава властите на континента да не затварят училищата, когато предприемат превантивни и ограничителни мерки срещу разпространението на Covid-19, пише dnews.bg.

Според съобщение за пресата от СЗО в Европа четири последователни седмици се наблюдава засилено предаване на коронавирусна инфекция, но има по-ефективни инструменти за справяне с този проблем от затварянето на училища. 

"Миналата седмица, с наближаването на зимата, повече от половината страни в европейския регион съобщиха за значително увеличение на броя на инфекциите с Covid-19 във всички възрастови групи", се отбелязва в съобщението. В този контекст 45 държави и територии препоръчват училищата да останат отворени за присъствено обучение, докато седем държави са избрали пълно или частично затваряне на училища, а две препоръчват дистанционно обучение.

СЗО смята, че прекъсването на образованието на децата трябва да бъде крайна мярка. 

"Широко разпространеното затваряне на училища през миналата година, което прекъсна обучението на милиони деца и младежи, нанесе повече вреди, отколкото ползи, особено за психическото и социалното благополучие на децата. Не можем да повтаряме същите грешки", коментира Ханс Клюге, ръководител на европейския офис на СЗО.

Вместо затваряне на училища СЗО препоръчва физическа дистанция, често миене на ръцете, носене на маски, проветряване в класните стаи и увеличен достъп до тестове, особено в местата с висока степен на разпространение.

"За да се намали въздействието на Covid-19 през следващите месеци, е жизненоважно решенията на правителствата и на обществеността да се основават на данни и доказателства с разбирането за това, че епидемичната ситуация може да се промени и че нашето поведение трябва да се промени заедно с нея.

Науката трябва да има предимство пред политиката, дългосрочните интереси на децата трябва да останат приоритет, особено сега, когато предаването на инфекциите се увеличава в редица страни. Разполагаме с по-ефективни инструменти за справяне с този проблем от затварянето на училища", допълва Клюге. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross