fbpx
от 0 до 3 години

Съвети за оцеляване с много на брой малки деца вкъщи

25 януари 2024
лъвица с три малки лъвчета

Магдалена Соколова-Чолакова има удоволствието (и неблагоразумието) да има много на брой малки деца вкъщи. Близнаци на година и десет месеца в комплект с почти тримесечно бебе. Готова е да раздава мъдри съвети на другите по стар български обичай. А ние сме готови да ги чуем, защото всекидневието с децата съвсем не е лесно, но пък със съпруга ѝ подхождат с чувство за хумор. Вероятно, за да не полудеят.


Предупреждение: текстът е с хумористична цел.

Моля, не се обиждайте и не се чувствайте длъжни да давате съвети. Нито едно дете не е било лишено от здравословна супа, разходка или време с родителите си, докато са провеждани полевите тестове, касаещи съветите по-долу.

Ако сте в очакване на дете, вероятно вече ви заливат с непоискани съвети, кой от кой по-безсмислени. Класическото „спи, когато бебето спи“ (предполагам продължението гласи: готви, когато бебето готви, пускай пералня, когато бебето пуска пералня и т.н.) е само началото. Кошмарните сценарии също ще завалят скоро.

Ако досега милостиво са ви били спестени тежки предсказания като „животът свършва“, „то сега изобщо няма да можете да спите и ядете“ и сродните прокобни фрази, очаквайте ги всеки момент от обкръжението ви, идвайки в повечето случаи от хора без деца.

Аз, надявам се, няма да ви отчайвам, но много искам да ви споделя за три изненадващи промени в живота след деца (особено ако като нас сте с три деца под две години по цял ден вкъщи) и да ви подготвя с подходящи за справянето с тях стратегии.

Ядене на „вредни неща“

За вас става дума, не за децата. В един момент отрочето прохожда, започва да яде кюфтета и да ви следва неотлъчно по петите. В този сладък период вие си поставяте високи цели – да се храним всички заедно с био броколи и нетлъсто органик месо на вечеря и да градим добра култура на хранене, давайки пример.

Освен това обаче цял ден сте викали до изнемога по едни малки диваци, които категорично отказват ученията на цивилизацията и висят от полилея, докато варите киноа за вечеря.

Може да сте някакви железни хора, но може и да сте като мен. От време на време ви се приисква да хапнете нещо малко като цял шоколад или двоен бургер с картофки, които поради вече споменатите високи цели не искате да споделите с децата. Тогава е време да се намеси особен вид контрабанда.

Ето няколко изпитани от нашето семейство метода:

Големи джобове

Винаги е удобно да скриете вътре шоколадови бонбони или друго успокоително по избор, за да има с какво да туширате нервите. Препоръчвам в списъка „Полезни неща за джобове“ да добавите тапи за уши. Предупреждавам, че дамските анцузи не разполагат с джобове, затова преглътнете достойноството и си купете като мен БАНАНКА за кръста, да си носите вътре бонбоните, валидола и тапите за уши.

Разделяй и владей

Който не е разсейвал малки деца, докато партньорът му тайно внася кутии китайско в съседната стая, които да изяде под ключ, той не е живял, дет се вика. Етикетът повелява, като ще се отдавате на грях и ще ядете тайно от децата и един по един, да не забравяте да излезете от въпросната заключена стая в някакъв момент, за да се смените все пак.

Тайни кашета

Не, не говоря за шкафа в кухнята, дето всички са наясно, че крие солетите и сладкото. Това е често срещана аматьорска грешка – да отворите шкафа, където са гореспоменатите изкушения, за да си вземете нещо малко. Дребните хуни в дома ви прекрасно знаят какво се крие там и ако ви видят да го отваряте, без да ги почерпите, ще ви трябват тапите, валидола и бонбоните от по-горе. Затова препоръчвам добре скрити запаси, за предпочитане нависоко, пръснати из цялата къща. В кутии на настолни игри, над книгите и в сватбените чаши са само част от подходящите места.

Влизането в стая

Да, правилно прочетохте. Не можете вече да се плъзнете с валцова стъпка в хола и да си вземете блузата от дивана. Не и ако почти-две-годишните ви близнаци са там с баба си и временно са забравилии за клетите си родители. То е ясно, че си обичате малките човечета, но идва момент, в който трябва да подредите документите, да поработите, да нахраните бебето или просто да се наспите, и някой е дошъл да ви помогне.

Децата (поне нашите) имат склонността да са абсолютно прекрасни с баби, дядовци и детегледачка и щом някой от родителите се появи, да ги обземат някакви демони и, както мирно редят пъзел и ломотят на сладък бебешки, изведнъж започват да се хвърлят театрално по пода, да ритат с крака и да надават адски писъци. Моят съвет – избягвайте да причинявате тия сцени и подхождайте разумно и добре подготвени.

Подсигурете основни провизии

За да не влизам непрекъснато при децата в хола с кухненския бокс, докато са с някой друг, се снабдих с огромна бутилка със сламка за два литра вода, която съпругът ми умилително нарича „бидона“. Добавете към това и тайните кашета храна из къщата и мога да изкарам цял ден на скрити запаси.

Информацията е сила

Може да ви е смешно да дебнете на вратата кога децата ще се преместят от хола в детската, но не и ако се опитвате да работите и наистина нямате време за истерии и за чувството, че сте лош родител, защото децата са с баба си в момента. Ослушайте се внимателно откъде долитат обичайните викове и шум и начертайте маршрута си за оптимално заобикаляне.

Възползвайте се от технологиите

Едно съобщение в месинджър „Мамо, моля те, изкарай ги от хола, че трябва да изнеса боклука“ може да спести много драма преди излизането ви до магазина.

Излизане на разходка

Живеем до голям столичен парк. Преди децата времето за излизане от момента на решението за разходка до прекрачването на прага беше около 6 минути. Да метнем едни външни дрехи, да грабнем ключове и слънчеви очила и, увлечени в лежерен разговор за компютърни игри, да тръгнем към асаньсора.

Сега прилича повече на планиране на военна офанзива на няколко фронта, първия половин час от която е психическата подготовка. Особено зимата, когaто се налага навличане на термобельо и гащеризон. Няма да описвам цялата батална сцена, но ще кажа, че има доста викане, гонене на полуоблечени деца из къщата, връщане три пъти за вода, солети, мокри кърпи и резервни дрехи, както и провеждане на пехливанска борба, известна като закопчаване на деца в количка.

Ние подготвяме за излизане както себе си и почти-две-годишни близнаци, така и бебе на няколко месеца, та можем да дадем следните съвети за по-лесно протичане на подготовката:

  1. Недейте да имате толкова много малки деца наведнъж.
  2. Ако все пак не сте спазили точка едно, извикайте между трима и четирима други възрастни, които да помогнат.
  3. Ако все пак точка 1 и 2 не сработят, не се притеснявайте – светът не свършва с това. Само евентуално нервите ви. Наблъскайте количките предварително с всичко, което може да ви потрябва, за да не се връщате сто пъти, обличайте децата в затворена стая, за да ограничите мястото за гонене по гащи, и помнете, че от тия деца вероятно ще станат хора и ако просто ядат кроасан с масло от местната пекарна, така че не е драма и да не им приготвите безглутенов кекс с фурми от вкъщи.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross