fbpx
Животът с деца

Събота сутрин със и без деца

26 юни 2021

6:15

С деца

“Мамо, може ли фИУмче?” Майката отваря едно око, опитвайки се да разбере къде точно се намира, кой ден е, коя година е и какво точно става. Изсумтява към бащата: “Отид’му п’сни Маша или Пепа, или коят’ там е станала…”. Бащата става, удря малък пръст в ръба на леглото, няма капацитет да изпсува, защото дори псувните му не са будни. Пуска се Маша. Само тоя урод е станал в събота в 6:00.

Без деца

Намирате прохладна част от възглавницата, в която потъвате блажено. Прозорецът на спалнята е отворен. Достига приятен птичи ембиънт от задния двор, в който мирише на липи. Имате пари да си купите блекаут трипластови пердета с втъкана черна нишка, които не допускат светлина. Спите.

6:23

С деца

“Мамммооооууу, не ми се гледа Маааша. Може ли да режа с ножицата?” 6:23 е, режи, ако искаш и с ятаган, само да е тихо. Резултат: два отрязани откъм ластиците чорапа. На въпрос защо отговорът е “Така са ми по-красиви”. Бива.

Без деца

Нищо не се е променило от 6:15.

6:45

С деца

“Маммммммоооо, може ли филийка с масълце, лютеничка и бяло сиренце с още една филийка отгоре, нарязана така настрани… Ама не така, а така. Виж, виж (бута майката, отваря ѝ насилствено очите).” Може, що да не може. В крайна сметка нещо трябва да се закусва, а това е твърде конкретно желание, което може и трябва да бъде удовлетворено. 

Без деца

Нищо не се е променило от 6:23. Може би сте се обърнали на другата страна, но това е станало, без да го отразите, защото СПИТЕ!

7:10

С деца

“Маааамоооо, мааааммоооо, виж!” Майката вижда малък човек, омазан целия в лютеница, но ако никой не знае, че това е лютеница, безгрижно може да реши, че е в този вид, защото е разкъсал с голи ръце и зъби бебе сърна. Лютеница има навсякъде. Дори в пантите на затворени шкафове. Мистика.

Без деца

Соншонжмон. Без промяна от 6:45.

7:30

С деца

“Мамо, може ли малко песнички?” Майката разрешава още малко телевизия, за да си изпие кафето. За съжаление песничките са пълни с реклами, които трябва да се махат постоянно. Пиенето на кафе е ад. Както и самият живот. Като цяло и в частност. 

Без деца

Има ли смисъл да казваме?

8:00

С деца

Списък за пазар. Списък за готвене. Пералня. Миялна. Простиране. Миене на наакано дупе. 5 минути тишина между 8:17 и 8:22, в които на една от стените в детската стая има ново произведение на изкуството с пастел. 

Без деца

Ужасно много ви се пикае. Ставате да пикаете. Заспивате на тоалетната чиния. Спите 5 минути. Връщате се в леглото. Там е по-добре.

8:30

С деца

Бърз душ с дете пред вратата, което крещи: “МАМА, КЪДЕ СИИИ? МАМА, КЪДЕ ЩЕ ХОДИМ?”

Без деца

Ставате, за да затворите прозореца. Навън някакво дете крещи и ви пречи да спите. Това децата са адски шумни създания.

9:00

С деца

Обличане на дете 1. Обличане на дете 2. Преобличане на дете 1, защото се е измокрило. Сушене на чорапи на дете 2 със сешоар, защото са се измокрили.

Без деца

Спите. Все пак е събота 9:00 сутринта, какво друго да правите.

9:30

С деца

Излизане. Дете 1 изтичва по тротоара към колата и за малко да бъде сгазено от колоездач, който лети нанякъде. Родители крещят. Дете 2 се стряска, защото родители крещят. Разплаква се. Не може да бъде закопчано в стола, защото е разстроено.

Без деца

Дали не можете да си досънувате онзи сън от снощи? Беше много интересен. Правите опит. Получава ви се. Продължавате да спите.

9:50

С деца

Влизате в хипермаркет. Дете 1 се цупи, защото вече е голямо и не може да се вози в пазарската количката. Дете 2 го гледа гордо от нея и го дразни. Намирате количка, която дете 1 да бута, за да се чувства равнопостовено. Дете 2 започва да пищи, защото и то иска количка. Опитвате се да пазарувате. Имате списък все пак.

Без деца

Нещо не можахте да се наспите като хората. Ставате. Правите си кафе.

10:30

С деца

Плащате на касата на магазина. Заедно с покупките от списъка в количката се е появил и плюшен папагал ара почти в реални размери, гърмящи бонбони и малки фунийки за сладолед. Нямате време да ги връщате. Плащате и се изнасяте.

Без деца

Решавате, че не е лоша идея да закусвате в леглото, докато гледате сериал по Netflix. Така и така сте станали по-рано. Действително много добра идея.

10:45

С деца

Прибирате се. Гоните деца из целия апартамент, за да им измиете ръцете, след като са опипали и облизали всичко в магазина.

Без деца

Netflix.

11:00 

С деца

Вземате колелетата и излизате в градинката. Жегата е адска. Но вие сте изтръпнали и нищо не може да ви върне чувствителността.

Без деца 

Netflix.

Край.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross