fbpx
Писма за 8 март

Не забравяй, че свободата е право на собствено „НЕ“

8 март 2024
жена с разпрени ръце пред гора

„Писма за 8 март“ е специален проект на Майко Мила и на dm България, в който ви провокираме да напишете писмо до по-младото си аз или до своето дете. А ние ще наградим най-добрите. Пишете ни на konkursmaikomila@gmail.com до 6 март включително. Победителите ще обявим на 8 март. Наградите от dm България са страхотни – четири сета с козметика и вкусни изненади. Предвидили сме и поощрителни награди – книги от Майко Мила. 

Лина Пъргова окуражава своето по-младо Аз с това писмо.


Здравей, непораснала Лина,
Пиша ти това писмо с вдъхновението на майка, която наистина обича детето си, на приятелка, която смело пази тайни, на сестра, която нямаме, но в представите и мечтите на нас двете с теб, е доверен, спасителен пояс.

Да си на 16 е море без хоризонт. Да си на 49 е отвъд хоризонта.

Мое по-младо, но все така вдъхновено Аз, Лина на 16, пейзажистка на настроения, покорителка на хвърчилено въодушевление, гласовете на възрастните казват: „Време е да пораснеш“. Аз, полупорасналата сега, ти казвам: „Не остарявай“. Повярвай ми, има нещо наистина магично в това да имаш хапчетата на Пипи за НЕпорастване и така по детски вдъхновена да вярваш. Простичко да вярваш.

В твоите 16 светът, знам, е страх, тревога и несигурност.

Ти си от ОНЕЗИ деца дамгосани с „Дете на разведени родители“. Ти трябва да бъдеш не два, а двеста пъти по-добра. Във всичко. По-можеща, справяща се, да не хленчиш. Това си мислиш, че очаква светът от теб. Че трябва така.

Мила моя 16 годишна Лина, след сладостите на младостта и даровете на възрастта ти казвам сега, че имаш цялото право на света, да НЕ бъдеш най-добра. Можеш да порастваш, грешейки в плеяда от провали, целите си да забавяш, и да, понякога да се предаваш.

Той, светът, ще ти казва от сутрин до здрач „Трябва, трябва, трябва“.

Но ти бъди преди всичко смела и откривателка – излез от петолинието. Не се срамувай, че си любопитна – така научаваш неща, които, повярвай ми, рано или късно влизат в полза. Не се срамувай да казваш първа „обичам те“, защото младостта ти дава това право! Не се страхувай да плачеш, защото само истински достойните признават слабост, особено пред себе си.

Ще те предават приятели, ще се разочароваш от тези, в които си се уповавала с дух, душа и тяло, но никога не спирай да вярваш, че светът е голям и спасение дебне отвсякъде.

Ще ти казват, че е далече, че да бъдеш слаба е красиво и че най-добрата жена е мълчалива.

На това НЕ вярвай!
Бъди смела, бъди откривателка, бъди непокорна.
Не следвай инстинкти, ако чуваш, че сърцето ти скърца.
Не давай „да ти дават“ – ти си го вземи, ако много го искаш. Тогава най ще го цениш.
Не се страхувай да бъдеш нежна – ако те иска много, ще го оцени. И ще ти отвърне с нежност. Не се нагаждай, приспособявай се, и ако те прави слаба – бягай.

Когато те хвалят, но не те гледат в очите, не забравяй, че потупването по гърба е само на няколко сантиметра от ритника в задника.

Бъди смела, емоционална, ревлива, плашлива. Когато много държиш на някого, не бъди свадлива и горда. Гордост и самота са природни синоними на тъжни сърца. Сега, на 49, знам, че ТИМШЕЛ – ТИ МОЖЕШ. Даже да те приземяват, не се обезверявай! Преследвай нуждите си, защото в тях е коренът на сърцето.

Не забравяй, че свободата е право на собствено „НЕ“.

Да имаш родители и те да са до теб е прекрасно, но когато си дете на разведени родители, имаш духа на воин и по-истински порастваш. Повярвай ми, не е страшно. Говори с непознати с уважение, не показвай смирение и слушай и гледай новини. Това е твоят свят и ти трябва да знаеш какво става около теб.

Мила 16-годишна Лина, обичай с цялото си сърце. Безрезервно, открито, яростно, страстно. Казвай „Обичам те“, прегръщай открито и на открито, вживявай се. И не забравяй, че обратното на любовта е страха. Прави първата крачка, ако искаш много силно нещо или някого, и не се извинявай за това.

Да знаеш, че да бъдеш възрастен е прекрасно, и да знаеш, че разковничето не е в това да се страхуваш по-малко, а да бъдеш смела.

Чети, образовай се, пътувай!

Бъди родител, различен от твоите, и обичай, защото любовта си заслужава. Очакват те до мен сега 33 славни години и аз знам, че ти ще дадеш на света толкова много и толкова хубави неща. И вярвам, че ще откриеш, че любовта е маята и солта на тази земя.
Тимшел, мила Лина, ти можеш!
Добре дошла!

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross