fbpx
Новини

Столична община е осъдена за мръсния въздух

11 ноември 2021

Почти пет години по-късно и след 108 000 лв. за адвокати на Столична община (СО) граждани и граждански организации, сред които екологично сдружение "За Земята" и "Спаси София", успяха да осъдят на първа инстанция СО, че с действията или бездействията си е допуснала сериозно и опасно за здравето на хората замърсяване на въздуха

Това решение практически задължава Общината в кратки срокове да предприеме конкретни действия и работещи мерки, за да намали наднормените емисии на фини прахови частици, които са основният причинител на замърсяването. 

Част от тези мерки включват: 

  • изграждане на нови паркове в кварталите;
  • стимули за смяна на замърсяващите уреди за отопление; 
  • мерки за подобряване на градския транспорт; 
  • изграждане на свързана велосипедна мрежа;
  • изграждане на етажни паркинги в кварталите и повече буферни паркинги в периферията;
  • строги мерки срещу замръсяването от транспорта и битовото отопление в дни с превишено замърсяване. 

Съдът намали драстично искането на частните адвокати на Общината за разходи по делото от 108 000 лв. Сумата, определена от съда за възнаграждение на адвокатите, е 4800 лв. Гражданските организации са работили с адвокати, които се занимават с делото pro bono.

Очаква се план за действие от Столична община, а всички граждани очакват най-сетне мерките – каквито и да са те, да проработят по същество. Защото това е въздухът, който дишат децата ни и който разболява всеки един от нас – и в краткосрочен, и в дългосрочен план. 

Ние от Майко Мила в партньорство с неформалната родителска мрежа “Въздух за децата” започнахме серия от разговори със специалисти по темата за мръсния въздух. Може да видите всички, публикувани материали по темата, тук. Очаквайте и още. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross