fbpx
Новини

Стани приемен родител на американски младеж по програмата за обмен YES abroad

24 юни 2024
(YES) Abroad
(YES) Abroad

За девета поредна година програма YES Abroad на Държавния департамент на САЩ търси приемни семейства за американски ученици, които ще прекарат учебната 2024/2025 г. в България.

Програмата е насочена към културен и образователен обмен с цел сближаване на народите на двете държави. Участващите американски ученици ще прекарат 2024/2025 г. извън родината си, живеейки в българско приемно семейство и посещавайки българско училище.

Дългосрочен ангажимент

Важно е да имате предвид, че ангажиментът е дългосрочен – в период от 10 месеца (септември 2024 – юни 2025). Приемните семейства трябва да живеят на територията на София, а възрастта на участниците е между 17 и 19 години.

От приемните майка и/или баща се очаква да предоставят храна, подходящи условия за живот, включващи настаняване в самостоятелна или споделена с друго дете в семейството стая, както и да оказват подкрепа на ученика в различни ситуации. Семейството трябва да приеме чуждестранния ученик като част от семейството и да насърчи възприемането на българската култура и бит.

Участниците в програмата преминават през интензивен курс по български език още в първите седмици на престоя си в страната ни, което означава, че не е задължително да владеете перфектен английски, но ще бъде от полза, ако поне един член от домакинството ви има основни познания по езика.

Защо учениците се настаняват в приемни семейства?

Животът в приемно семейство е от ключово значение за успеха на програмата. От семейството се очаква да осигури на ученика необходимата подкрепа както за социализацията в новата среда и разбирането на българската култура, така и в ежедневието и в учебните дейности.

Приемането на международен ученик в дома крие много възможности и за самото приемно семейство. То разширява хоризонтите и границите им на толерантност, а в по-практично отношение подобрява владеенето на английски език.

Не на последно място подобни взаимоотношения между ученика и приемащото го семейство обикновено остават топли за цял живот.

Приемното семейство подписва договор и е в тясна комуникация с организацията през цялото време на престоя на ученика. Американският съвет в България от своя страна осигурява необходимата морална и материална подкрепа на семейството в случай на нужда.

Как да станете приемно семейство?

Свържете се с YES Abroad по следния начин:

  • имейл: bg@americancouncils.org
  • телефон: 0877333013

А още за програмата, можете да научите тук.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross