Какво дишаме

Спортисти в мъглата

29 октомври 2021

Днес в рамките на поредицата ни, посветена на качеството на въздуха, която правим съвместно с неформалната родителска платформа Въздух за Децата, ще си поговорим за спорта и практикуването му, докато навън дишането не е особено леко.


Гледали ли сте по филмите едни хора, които стават рано сутрин, обуват маратонките и излизат да тичат по крайбрежни алеи или страхотни паркове, или дори по страхотни тротоари? Нито една кола не ги пръска с кал, няма пушеци, излизащи от ауспусите на автомобилите, никой не кашля и не се държи за гърлото с измъчен вид.

А сега да видим как се тича в София 

Ставаш рано сутринта, поглеждаш през прозореца и виждаш, че нищо не виждаш. Обуваш маратонките, излизаш и потъваш в мъглата. И да има коли, които те пръскат с кал, поне не ги забелязваш. Тичаш там, кашляш, надишваш се със съдържимото на мъглата и се прибираш като герой. 

Може малко да преувеличаваме, но не съвсем. Говорейки си за мръсен въздух, няма как да подминем и влиянието му върху хората, които спортуват. Защото те спортуват целогодишно, а не само в дните със зелено на картата за качество на въздуха.

По време на летните Олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г., организаторите повдигат въпроса за ефекта на мръсния въздух върху представянето на атлетите. Същият въпрос е повдиган и по време на игрите в Лондон и Пекин. 

В Бразилия най-големият замърсител във въздуха е етанолът, който съставлява около 40% от горивото на автомобилите в страната, което пък води до нездравословни нива на замърсяване с озон, с който етанолът прави реакция. В някои части на Рио де Жанейро нивата на озон са нормални само в един на всеки пет дни, а през лятото озонът е в особено високи нива.

Представянето на спортистите и мръсният въздух

Учените от години са наясно с това, че мръсният въздух влияе негативно на представянето на спортистите и дори застрашава здравето им. Причината е в това, че по време на тренировка атлетите поемат около 20 пъти повече въздух в сравнение с човек, който си почива. Това означава, че те са изложени на 20 пъти повече замърсители.

Няколко контролирани изследвания с участието на атлети показват, че тренировката, когато във въздуха има повишени нива на серен диоксид и озон (които са едни от основните замърсители на въздуха), може да причини констрикция (свиване, стесняване) на дихателните пътища, а това директно влияе и на спортното изпълнение.


Друго проучване на връзката между мръсния въздух и постиженията по време на маратон доказва, че с всяко 10 мг увеличение на фините прахови частици на кубичен метър намалява с 1,4% ефективността на спортистите. В ситуации като Олимпийските игри, където успехът зависи и се мери в милисекунди и милиметри, замърсеният въздух може да определя кой губи и кой печели, както и дали се поставят рекорди или не.

Серният диоксид, който е изключително разтворим във вода газ, е почти напълно абсорбиран от горните дихателни пътища, когато дишаме през носа. Когато дишаме през устата обаче, нивата на абсорбирания серен диоксид са значително по-ниски, а по време на тренировка и дишане през устата серният диоксид не се абсорбира от горните дихателни пътища, а преминава към трахео-бронхиалното дърво. Комбинацията от тренировка и вдишване на озон и серен диоксид води до бронхоспазъм и намален въздушен поток през дробовете.

Ефектът върху здравето

Спортните резултати са важни, но още по-важно е здравето генерално. Мръсният въздух има краткосрочен и дългосрочен ефект върху спортистите особено заради факта, че при елитните атлети, и най-вече тези, които са периодично изложени на замърсен въздух, рискът от това горните и долните дихателни пътища да получат трайно увреждане, е голям. 

Комбинацията от дехидратиране и вдишване на опасни замърсители може да доведе до астма, както и до хронично-обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Мерки за справяне с проблема

Ако обичате да тичате или сте сериозен спортист, който има редовни тренировки, организирайте ги рано сутрин и късно вечер. Когато замърсяването на въздуха е сериозно, особено с озон, най-добре е да ограничите тренировките на открито – тичане, каране на колело, спортно ходене – само в ранните часове на деня, когато нивата на озон са по-ниски.

Следете данните за качеството на въздуха. Много спортисти или хора, които бягат за удоволствие, казват, че, когато е горещо, не могат да си поемат дъх, но реално това се дължи на повишените нива на ФПЧ и озон.

Избягвайте булеварди и улици със задръствания. Там въздухът е абсолютно ужасен, но само на няколкостотин метра встрани той става по-добър. Тичайте в парк или из кварталите, където не минават много коли.

Тренирайте вътре, когато е възможно. Най-добре е, ако в помещението има и пречиствател за въздух.

* В текста са използвани данни от IQAir, базирана в Швейцария компания за технологии за повишаване на качеството на въздуха, както и от ScienceDirect.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross