fbpx
от 0 до 3 години

Спиране на кърменето: кога и как

6 септември 2022

Решението колко дълго да кърмите е лично и няма значение какво ви казва някой друг. Всяка майка трябва да избере това, което е най-доброто за нея и детето ѝ. Решението кога да спре да кърми може да е различно за всяко от децата ѝ.

Понякога ще знаете точно колко дълго искате да кърмите и лесно ще решите кога да отбиете детето - страхотно! Но често решението не е толкова просто или очевидно. Може да има много фактори, които влияят, включително собствените ви усещания, комфорт и чувства. Понякога влияние оказва и мнението на околните. И ако решението не ви се вижда съвсем правилно, доверете се на инстинктите си.

Но каквото и да решите, можете да бъдете сигурни, че всяка капка мляко, с което сте хранили детето си, е направила добро, и че сте прекрасен родител.

Има ли подходяща възраст за спиране на кърменето?

Както вече казахме, това решението е изцяло ваше. Става въпрос за вашето тяло и вашето дете – това е вашият избор.

Иначе - няма възрастови ограничения за ползите от кърменето и няма вреда при кърменето за една година или повече.

Всички големи здравни организации препоръчват кърменето поне за една година. От нея около шест месеца са изключително кърмене, последвано от кърмене, комбинирано с въвеждането на твърда храна. Най-често консултанти и специалисти ще ви препоръчат продължаване на кърменето, стига да е взаимно желано от майката и бебето.

Всички световни организации за кърмене препоръчват дори по-дълъг период. Някои от тях отбелязват, че здравето на майката и бебето са оптимални, когато кърменето продължава поне две години.

Хранителната стойност на кърмата 

Противно на това, което може да сте чували, кърмата не се „превръща във вода“ и не губи своята хранителна стойност на определена дата. Хранителният профил на кърмата не се променя през втората година от кърменето. Разликата е, че съдържанието на протеини и натрий се увеличава, а съдържанието на калций и желязо намалява. Нещо повече, кърмата продължава да съдържа антитела. Те подсилват имунната система на детето ви през цялото време на кърменето.

Средна възраст на отбиване

Отбиването не се случва изведнъж, а е процес - трудно е да се определи средна възраст. И трябва да знаете, че естествената възраст на самоотбиване (отбиване, определено от детето) е около 2,5 – 7 години. Тоест, различните деца достигат до този момент по различно време и е нормално е да кърмите по-голямо дете, ако искате. Очевидно е, че не всеки иска да кърми толкова дълго, но е хубаво да се знае, че това е опция.

Повечето експерти са съгласни, че отбиването започва веднага, след като детето започне да приема твърда храна. Но процесът може да продължи още няколко месеца или дори години. Най-добре е да отбивате постепенно и внимателно. Това дава време за приспособяване - и на вашето тяло, и на бебето ви.

Ако отбиете през първите 6 – 12 месеца, ще трябва да допълните намаляването на кърмата си с адаптирано мляко. Кърмата или адаптираното мляко се считат за основна храна на бебето през първата година от живота и твърдите храни не трябва напълно да заместват млякото (в каквато и да е форма), докато бебето не достигне една година.

Отбиване преди шест месеца

Ако бебето ви е под шест месеца, ще замените всяко хранене с кърмене с шише адаптирано мляко. Ако бебето ви не е яло от шише преди, ще трябва да сте сигурни, че може да се храни. След това бавно увеличавайте броя на храненията с шише и бавно намалявайте сукането на гърдите. Правете го постепенно, за да следите как реагира стомахът му на адаптираното мляко. Ако забележите неразположение, сигнализиратейте на лекар.

За начало заменете едно кърмене с хранене с шише. После изчакайте няколко дни и добавете още едно. Винаги можете да регулирате темпото, ако е необходимо, за да сте сигурни, че бебето ви е сито и се адаптира към промените. В рамките на няколко седмици или месеци можете да преминете изцяло към хранене с адаптирано мляко.

След шестия месец може да успеете да заместите няколко кърмения с твърда храна. Само не забравяйте, че кърмата или адаптираното мляко все още е основният източник на калории за бебето. И трябва да предлагате достатъчно мляко всеки ден.

Отбиване след първата година

Ако бебето ви вече се храни разнообразно и е започнало да пие вода и мляко, може да успеете да намалите кърменията, без да се налага да замествате с адаптирано мляко. Добре е да говорите с педиатъра си за това.

На тази възраст много бебета още ще се влияят от емоционалната привързаност към гърдата, така че отбиването може да включва предлагане на други удобства. Разсейването също може да бъде полезно.

Внезапно отбиване

Обикновено не се препоръчва рязко отбиване, тъй като то води до големи промени. Хормоните ви не могат да се спрат внезапно, така че се увеличават шансовете от напълняване и от инфекции на гърдата. Също така може да бъде по-трудно емоционално - и за вас, и за вашето бебе.

При определени обстоятелства обаче може да се наложи внезапно отбиване. В тези случаи предвид възрастта на детето си ще замените кърменето с подходящи храни или адаптирано мляко. Съветваме ви да се обърнете към консултант по кърмене, който ще ви каже как да се погрижите за гърдите си и как да помогнете на бебето, за да свикне по-бързо със ситуацията.

Самоотбиване

Всички деца се отказват от кърменето по различно време. Изглежда, че някои се отказват лесно или внезапно и предпочитат да играят или да се гушкат, а не да сучат. Други са по-емоционално привързани и им отнема повече време.

Тук няма „нормално“. А и можете да позволите на детето си да се отбие самостоятелно и все пак да имате собствено мнение по темата. С напредването на възрастта на детето отбиването може и да е следствие на разговор.

Какво ще стане, ако забременеете отново, докато кърмите?

Ако забременеете, докато кърмите, имате две възможности. Можете да отбиете детето си или да продължите да кърмите. Много жени с удоволствие кърмят през цялата бременност и продължават да кърмят и двете деца след раждането.

Разбираемо е, че други жени решават да отбият по време на бременност, тъй като евентуалното кърмене на повече от едно дете им звучи трудно и изтощително. Ако решите да спрете, не забравяйте да го направите внимателно. И с мисъл за хранителните нужди на по-голямото дете.

А ако бебето има зъби?

Зъбите не са причина за отбиване. Когато детето суче, то изобщо не използва венците или зъбите си, така че не трябва да се притеснявате от ухапване. Що се отнася до по-големите кърмени деца - няма доказателства за увреждане на зъбите от кърменето.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross