fbpx
Говорят специалистите

Сополи, кашлици, вируси – как да отървем детето от тях? Отговори от педиатър

15 февруари 2024
дете температура майка

Текстът е създаден с подкрепата на Zano Inspire.


Днес говорим с педиатърката д-р Теа Александрова и ѝ задаваме вашите въпроси. Д-р Александрова беше така добра да ни отдели време, за да отговори изключително подробно на всичко, което я попитахме за сополите – този враг на народа, кашлиците – тия проклети дразнители, вирусите, бактериите, закаляването, имуностимулантите и какво ли още не.

Изключително сме благодарни на лекари като д-р Теа Александрова, защото внимателното им отношение и умението да обясняват на родителите с усмивка и спокойствие е абсолютно незаменимо, особено когато човек е притеснен заради боледуващото си дете.

Още полезни съвети от д-р Александрова можете да откриете ѝ в нейната Instagram страница @mamadoc.bg.

Д-р Александрова работи в Отделение по педиатрия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от 2019 г., където лекува остри състояния в детската възраст, както и спешни състояния. Завършила е Медицинския университет в София през 2018 г. и е правила международни стажове в Спешното детско отделение в Анже, Франция, ендокринология в Белгия, анестезиология и реанимация в Япония.

СОПОЛИТЕ

Първият и най-важен въпрос, вълнуващ всички родители на по-малки деца, е какво правим с този сопол? Кога той е страшен, заразен и опасен и кога е нормална реакция на организма към околната среда?

– Всяко семейство намира правилния индивидуален подход за своето дете – с проба-грешка в морето от капки за нос, бабини съвети, естествени или алтернативни методи – или докато не свърши есенно-зимният сезон и нещата отминат сами. 

Децата в яслена и училищна възраст нормално боледуват 6–8 пъти през есенно-зимния сезон. Макар да ви се струва, че детето „постоянно“ е с хрема или кашля, или е болно, е важно да проследите дали има поне няколко дни/седмици в здраво състояние. Това дава насоки за лекарите как да процедират с вас. Наличието или липсата на температура е изключително важно за оценка на тежестта.

Самолечението с антибиотици и антибиотични капки води до резистентност и невъзможност СЕРИОЗНИ инфекции да се лекуват ефективно в бъдеще. В повечето случаи хремата НЕ налага антибиотично лечение. При рецидивираща и трудна за повлияване хрема е уместно да се изследва носен секрет. В случай, че се докаже бактериален причинител, лечението трябва да става след антибиограма, ако изобщо се налага. В повечето случаи причинителят се повтаря и можем да използваме резултата от антибиограмата и за бъдещи боледувания като референция. 

Прекалено дългото лечение с различни капки и безразборната им смяна води до допълнително дразнене на така или иначе раздразнена носна лигавица. Същото важи и за аспираторите за нос. В тези случаи по-малкото е повече – оставете носа да си почине, може пък да отминат сами нещата. Ако хремата продължава повече от 10 дни без подобрение, се насочете към УНГ специалист.

Вярно ли е, че по цвета на сопола можем да преценим дали е вследствие на вирусна, или на бактериална инфекция?

– Цветът и характеристиката на секретите може да ни дадат насока за типа и причината на хремата, а оттам и за правилното целенасочено лечение.

Назалната конгестия, запушен нос с оскъдни секрети, ще ни подскаже за нуждата от лечение с деконгестант. В повечето случаи така започват и респираторните вируси – с бистри, воднисти секрети, които постепенно се сгъстяват, стават слузни, белезникави, после може да станат жълти към зелени, докато постепенно не изчезнат. Жълтите към зелени секрети показват, че в процеса са се включили имуннните клетки – левкоцитите, и те ефективно се борят с инфекцията.

Наличието на зеленикави, „тролски“, гноевидни секрети подсказва за бактериален причинител и е уместно да се изследва носен секрет. Но само по себе си наличието на бактерия невинаги налага локално антибитоично лечение.

Носната лигавица е населена с полезни бактерии. При „носителство“ на определена бактерия, то тя е част от нормалната флора на лигавицата. Тя не причинява болест и детето си живее в баланс с нея. При спад в имунитета (в хода на друг вирус или заболяване) е възможно тя да надделее и да се получи прекомерно разрастване на бактерията. Тогава се наблюдава и жълто-зелената секреция от носа. Но това носителство не налага лечение – при възстановяване на имунитета отново ще настъпи баланс в организма и ще се възстанови хармонията на носа.

Макар и неприятна и досадна за родителите и за децата, хремата по принцип не е сериозно заболяване и в повечето случаи не води до сериозни последствия за здравето на детето – особено ако говорим за острата хрема.

Има някои алармиращи белези, които да ви подскажат, че е уместно да се насочите за преоценка на състоянието на детето от вашия личен лекар или за консултация с УНГ специалист:

  • появата на температура, особено ако тя продължава повече от 72 часа (три дни) говори за възможно развиване на инфекцията към гърлото (фарингит), ушите (отит) или синусите (синузит); 
  • появата на кървави/ръждиви секрети или пък гнойна секреция само от едната ноздра задължително трябва да бъде консултирана с УНГ за изключване наличието на чуждо тяло, разязване на лигавицата или усложняване на инфекцията.

КАШЛИЦАТА

Какво да правим с кашлицата, която започва заради хрема?

– Възрастта под 3 месеца е рискова дори и за една „обикновена“ хрема. Затова педиатрите използваме термина „сополит“, тъй като дори обикновената хрема при по-тесните дихателни пътища при кърмачето може да доведе до по-сериозно състояние – кашлица поради стичане на секретите към назофаринкса в легнало положение. Най-вече рискът е от затруднено дишане и нарушено хранене, което може бързо да доведе до дехидратация.

Използвайте аспиратора за нос най-вече преди лягане за сън или преди хранене (за кърмачетата). По-честата и агресивната му употреба може да раздразни лигавицата и да засили секрецията.

Чистият въздух и подходящата температура (19–22 градуса) и влажност (35–55%) на помещенията са ключови за по-бързото отминаване на хремата.

Използвайте овлажнител за въздуха. Сухият въздух влошава кашлицата на детето. Обмислете да вземете овлажнител за въздуха, като го включвате най-вече нощем, тъй като обикновено тогава се обостря кашлицата.

Промивки на носа с физиологичен разтвор – често именно секретите в носа са причината за кашлицата, особено в легнало положение секретите се стичат назад и давят детето. Малките не могат ефективно да „издухват“, затова на помощ идват промивките на носа. Не са препоръчителни твърде чести и агресивни аспирации на носа, тъй като освен че засилват секрецията, могат да доведат и до разраняване на лигавицата. Промивките на носа обикновено сутрин и преди лягане за сън.

Стимулирайте детето да приема много течности, по възможност по-топли, които да разводнят секретите в гърлото и да олеснят тяхното отделяне. Чай с мед и лимон облекчават болките в гърлото, предоставят локална дезинфекция и втечняват гъстите секрети. Идеята е да държите гърлото постоянно овлажнено, тъй като тогава по-малко се дразни кашличния рефлекс.

Инхалации с физиологичен разтвор или вдишването на водни пари (от топла баня или сварен чай) – всичко това спомага овлажняването на лигавица на назофаринкса и облекчаването на дразнещата кашлица от наличните секрети.

Свежият, хладен въздух овладява кашличния пристъп, затова проветрявайте често вкъщи, а по възможност излезте от града и отидете някъде, където въздухът е по-чист.

РЕСПИРАТОРНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ТЯХНАТА ПРОФИЛАКТИКА

Какви са най-разпространените респираторни заболявания или състояния при децата? Какво могат да направят родителите, за да ги облекчат? Има ли някаква профилактика?

– Профилактиката на респираторните заболявания е чистият свеж въздух. В големите градове с голямо замърсяване на въздуха има отчетливо по-голяма честота на алергичните респираторни заболявания като алергична астма, алергичен ринит. Важно е да не се влиза в затворен цикъл от сиропи, капки, антибиотици, при положение че има няколко лесни, ефективни и естествени начина да облекчим състоянието и без тях.

Вече споменах за овлажнителя за въздух, промивките с физиологичен разтвор, приемането на течности. Но искам още веднъж да отбележа, че свежият хладен въздух овладява кашличния пристъп, затова проветрявайте често вкъщи, а по възможност излезте от града, където въздухът е по-чист. При начални признаци на разболяване – хрема или кашлица, най-доброто решение е да направите хубава разходка в планината, при условие че детето е в кондиция за това.

Важно е родителите да могат да разпознават белезите на затруднено дишане, за да могат да реагират своевременно. Учестенено дишане, хлътване на кожата между ребрата или в югуларната ямка, сънливост, посиняване около устата – всичко това са алармиращи белези, които трябва да насочат родителите да потърсят лекарска помощ.

При ларингита обикновено първата помощ се изразява в извеждането на детето на студен влажен въздух или пред отворената врата на фризера, както и прилагането на инхалация с физиологичен разтвор – много често в рамките на 30 минути състоянието се овладява. В противен случай е редно да се насочат за преоценка на състоянието в неотложно звено. 

Какво е вашето професионално мнение относно тестването на всички деца в една група в детската градина или в един клас в училище за заболяване като скарлатина например? Приемът на антибиотици от здравите носители на бактериите би ли спрял рецидивиращото проявление скарлатината в групата?

Международните препоръки са да не се изследват здравите деца и близки, контактни на скарлатина, освен при поява на симптоми. Пиогенният стрептокок (причинителят на скарлатината) при някои хората е част от нормалната флора на носоглътката и гърлото, което означава, че имунитетът поддържа добър баланс с тази бактерия и не допуска тя да се размножи прекомерно, нито пък да причини заболяване – това означава, че не се налага да се лекува. 

Важно е също така родителите да правят разлика между скарлатина (заболяване с характерен обрив и симптоми от гърлото) и стрептококов тонзилит (ангина причинена от съответната бактерия) – те се причиняват от една и съща бактерия, но продължителността на лечението и проследяването на пациента е различно. Дали едно дете ще развие стрептококов тонзилит, или скарлатина зависи от индивидуалния му имунен отговор.

Какви превантивни мерки могат да вземат родителите, за да не се стига до респираторни инфекции?

– Трудно е да се избегнат респираторните инфекции особено в есенно-зимния сезон, особено в големите градове с изразено замърсяване на въздуха. Опитът по време на пандемията с Covid-19 показа, че самоизолацията спира или поне намалява разпространението на респираторните вируси. 

Някои детски заведения имат много строга политика по отношение на допускането на болни деца в колектива, при други положението е по-свободно.

Ясно е, че в колектива свободно се обменя целият коктейл от респираторни и чревни вируси. При видимо болно дете обаче е важно то да остане изолирано по две основни причини:

  • хремата и обикновената настинка при Вашето дете може да означава тежко заболяване и болнично лечение за друго дете с по-реактивна имунна система. Събирайки децата в колектив, трябва да мислим като общество и да имаме обща отговорност към всички.
  • Вашето дете в момент на боледуване е с отслабени защитни имунни сили, докато се бори с лека вирусна инфекция, посещавайки детското заведение, може да влезе в контакт с нов причинител, който тотално да го събори.

След тежко боледуване с антибиотично или болнично лечение съветваме децата да не се събират в колектива поне 10–14 дни, именно за да се даде достатъчно време да се възстанови организмът и естествените защитни сили. Разбира се, при налични логистични възможности за това.

Не забравяйте, щом сте избрали да задържите детето от ясла, защото ви се струва болно, то това означава, че то също НЕ БИВА да посещава молове, детски площадки, пълни с други деца, детски клубове, рождени дни, ресторанти и подобни. Не ознавача, че трябва да останете заключени вкъщи, напротив, времето прекарано навън и на свеж въздух само може да помогне за по-бързо оздравяване, но нека то да не е в компанията на много други деца извън домакинството. Особено в есенно-зимния сезон, когато са по-чести респираторните инфекции, определено е по-добре да изберем разходка в парка, пред разходка в мола. Честото миене на ръце, от своя страна, трябва да е от първите навици, които да възпитаме у децата.

ИНФЕКЦИИТЕ

Има ли такова нещо като „настинка“? 

– „Настинка“ в западната литература се среща с термина common cold – тоест най-честия за сезона вирус, който причинява общи симптоми като хрема, кашлица, неразположение, температура. В нашата народопсихология е заложено, че детето ще се разболее, ако се „простуди“. Истината е че няма твърде студено време, има неподходящо облекло. Всъщност студеният влажен въздух през зимните месеци спомага за облекчаване на повечето респираторни оплаквания като хрема и суха кашлица. Обикновено именно някой респираторен вирус е причината за развитие на симптомите на т. нар. „настинка“. При някои хора имунната система ще се справи с този вирус за един ден, при други – за една седмица. 

Можем ли да разграничим вирусна от бактериална инфекция на база симптоми? Какво е редно да правим в единия и в другия вариант? 

– Бактериалните инфекции обикновено протичат с гнойни наслагвания в определена зона на тялото – гнойни ангини, гнойни отити (възпаление на средното ухо), гноен конюнктивит, назофарингит, пневмонии или пък с уринарни инфекции. Тоест при бактериалната инфекция често се отграничава конкретен „фокус“ на инфекцията за разлика от вирусите, при които имаме едно обща неразположеност на организма без толкова ясно изразен фокус на инфекцията. 

Можем да подозираме за бактериална инфекция при температура над 38,5 над 72 часа. Бактериалните инфекции НАЛАГАТ антиобиотично лечение и трудно биха могли да отминат без такова. Задължително антибиотикът трябва да е назначен от лекар, за да може той да е подходящ за съответното заболяване. Няма такова нещо като „силен“ и „слаб“ антибиотик, има подходящ и неподходящ. 

Антибиотикът не е магическа пръчица за внезапно излекуване, трябва да изчакаме поне 24–48 часа от първия прием, преди да видим ефекта му, като температурата няма внезапно да изчезне. Очакваме да видим постепенно разреждане на фебрилните пикове и поддържане на по-ниски стойности на температурата. Проявете търпение след започване на антибиотик. 

Вирусните инфекции представляват около 80% от острите заболявания в детската възраст. Протичат с най-разноородни симптоми – хрема, кашлица, температура, мускулни болки, обриви, афти и подобни. Вирусите живеят в клетките на нашия организъм и ги използват да се размножават и именно затова е толкова трудно да се създаде специфично противовирусно лекарство, което да атакува самия вирус. 

При задържане на температура над 38 градуса повече от 48 часа е уместен преглед от лекар и изследване на възапалителна активност, както и допълнителни изследвания за преоценка на нуждата от антиобиотично лечение. Децата под 6 месаца, особено кърмачета под 3 месеца, е необходимо да бъдат проследявани много стриктно и да се вземат навременни мерки за правилно лечение, за да не се задълбочи инфекцията с усложнения като обезводняване или затруднено дишане например.

ЛЕЧЕНИЕ С АНТИБИОТИЦИ

Когато се наложи лечение с антибиотик, как да подкрепим организма на детето по време на лечението и след това?

– На първо място е важно внимателно да бъде преценена нужда от антибиотично лечение от лекуващия лекар на детето. Както казах, в детска възраст по-голяма част от причините за остро заболяване са вирусните инфекции – а те не налагат изобщо антибиотично лечение. Те отминават на фона на симптоматично лечение за 5–7 дни. Антибиотик е показан само при данни за бактериална инфекция, признаци за наслагване на бактериална инфекция над вирусната или пък усложняване на една инфекция. Разбира се, има деца с придружаващи заболявания, които са със специални индикации за провеждане на антибиотично лечение. 

Задължително е по време на антибиотичното лечение да се приема пробиотик. Заедно с „вредните“ патогенни бактерии антибиотиците унищожават и нормалните бактериални обитатели на човешкото тяло. Отнема около 120 дни за възстановяване на нормалната флора на стомашно-чревния тракт след прием на антибиотик. 

Изключително важно е да дадем шанс на организма достатъчно време да укрепне и да се възстанови след прекарана тежка инфекция, наложила антибиотично лечение. Не бързайте да събирате децата в колективи – детска градина, детски рождени дни, детски кътове и т.н. Дайте шанс на имунната система да се възстанови, тъй като на фона на един изчерпан имунен отговор сблъсъкът с нова инфекция може да протече доста тежко. 

КОЖНИ И УНГ ПРОБЛЕМИ

Какви изследвания бихте препоръчали при чести кожни проблеми и с какво биха могли да са свързани те в детска възраст?

Уместно е тези деца да се проследят от дерматолог, който може да даде конкретни насоки дали тези обриви са с алергична основа или на базата на дразнещи фактори на околната среда. Имайте предвид, че детската кожа е много чувствителна и често обривите са неспецифичен белег и могат да се появят включително в хода на претопляне, някои вирусни инфекции и др. Важно е да могат родителите да отграничат дали този обрив създава дискомфорт на детето, или просто представлява временен козметичен дефект. 

Какви са Вашите наблюдения относно премахването на трета сливица? В кои случаи може да се пристъпи към това? След премахване децата намаляват ли боледуването, или просто не боледуват толкова сериозно? 

Уместно е тези деца да бъдат проследени от УНГ специалист, който може да даде конкретни насоки за нуждата от премахването на трета сливица. Всяко дете има налична трета сливица и с напредване на годините тя постепенно намалява и почти изчезва. Има някои деца, при които тя е прекомерно увеличена и пречи на ноздреното дишане. Те дишат основно през устата, хъркат нощем, предразположени са към чести назофарингити, задна хрема, инфекции на средното ухо, включително може да се доведе до промяна във формата на небцето и лицето поради дълготрайното дишане през устата. Има основание да се мисли за увеличена трета сливица при често боледуващи деца и те да бъдат проследени от УНГ специалист. 

ИНХАЛАЦИИТЕ

Колко често могат да се правят инхалации, при какви болести и/или състояния, с какъв препарат? Какви са вашите препоръки? Има ли респираторни заболявания, при които НЕ се препоръчват инхалации?

– Инхалации могат да се правят според клиничното състояние и нуждата на детето буквално през 20 минути, ако това се налага. В най-общия случай се правят инхалации с обикновен физиологичен разтвор като един безвреден начин да се подпомогне овлажняване на лигавицата и улесняване за очистването на секретите и други полепнали алергени или патогени при суха или влажна кашлица в хода на някое респираторно заболяване. Разбира се, има други заболявания като астма, бронхиолит, ларингит например, които налагат лечение със специфични инхалаторни медикаменти с конкретно действие – бронходилататори, инхалаторни кортикостероиди и т.н.

Почти няма противопоказания за провеждане на инхалации с физиологичен разтвор, тъй като това се доближава до естественото вдишване на овлажнен въздух от околната среда. Ако говорим за бронходилататори например – те се прилагат само при определени индикации – астматичен пристъп или спазъм на бронхите в хода на вирусна инфекция (бронхиолит). 

Митът, че с инхалациите подпомагаме вируса „да слезе надолу“ е неоправдан, ако инхалациите се прилагат с правилните индикации. Дали един респираторен вирус, или патоген ще причини инфекция на горните дихателни пътища (хрема и трахеална кашлица) или на долните дихателни пътища (бронхит, бронхиолит, пневмония) зависи от характеристиката и вида на самия вирус, както и от реактивността на имунната система и респираторния епител на детето. Един и същи вирус може да причини обикновена хрема при едно дете и бронхиолит с нужда от хоспитализация при друго с по-реактивни и чувствителни бронхи. 

И още един свързан с инхалациите въпрос: как да почистваме инхалатора, така че да сме сигурни в безопасността му?

– Има няколко препоръчителни стъпки при почистването на вашия инхалатор. Препоръчително е да почиствате частите на инхалатора веднага след всяка инхалация. Почиствайки ги редовно, ще предотвратите засъхването на остатъчно количество течност по частите на инхалатора. Така ще гарантирате ефикасно лечение и нисък риск от инфекции. За почистване на компресора и адаптера използвайте сухa и мека кърпа. Разглобете частите на устройството. Отстранете разпрашителя от горната част на инхалаторната чашка. Почистете всички части с топла вода и ги подсушете. След почистване го поставете обратно, като следвате обозначителните линии. Оставете частите да изсъхнат. След почистване прибирайте инхалатора и неговите аксесоари в чантичката му за бъдеща употреба.

ИМУНОСТИМУЛАНТИТЕ

Какви са вашите препоръки за имуностимулиращи добавки за деца?

– Имуностимулантите са добро средство за подпомагане на имунитета при деца, които боледуват често и тежко или пък имат затруднения в храненето – злояди деца, или водят по-застоял начин на живот с недобро качество на въздуха – често в големите градове. Относно имуностимулантите като хранителни добавки е препоръчително да се придържаме към естествените съставки, за да се доближим максимално до натуралните нужди на детския организъм. 

Имуностимулаторите са разнообразни по функция. Част от тях също подпомагат действието на имунните клетки, друга част затрудняват деленето или придвижването на вирусите. Много успешно действа комбинация от имунистимуланти и витамини (C, D), тъй като функционират по различен и взаимнодопълващ се механизъм.

За жалост, няма панацея, която да гарантира здрави деца. Винаги казвам, че най-добрите имуностимуланти са редовната физическата активност, времето прекарано сред природа, пълноценното хранене и здравият сън. Всеки родител открива най-добрия баланс за здравословен живот на своето дете. При избор на имуностимулант е важно да се търсят естествени съставки, поднесени в удобна и вкусна форма, която децата да приемат с удоволствие.

Хранителните добавки се препоръчват при определени състояния. На пазара се предлага толкова разнообразна палитра от продукти, че всеки може да открие нещо за своите нужди. По принцип те са подходящи повече са профилактика и превенция и определено не заместват конвенционалното лечение при тежки инфекции и състояния. Най-вече се препоръчват хранителни добавки при деца, които са злояди или имат определени хранителни нарушения, които им пречат да си набавят необходимите съставки за нормалното функциониране на организма. 

Определено не бива да се втълпява на родителите, че е задължително детето да приема хранителни добавки, за да е здраво. С годините родителите откриват, че определени съставки или продукти влияят добре на техните деца, но едновременно с това отминава и времето на честото боледуване, което е във възрастта 2–4 години.

ЗАКАЛЯВАНЕТО

Да поговорим за закаляването. Какво всъщност е то и препоръчвате ли смяна на климата за каляване на децата?

– Закаляването представлява системно и повтарящо се въздействие върху детския организъм чрез редица външни физически фактори – студ, топлина, слънце, с цел да се намали тежестта на прекарването на вирусни инфекции. Закаляването укрепва здравето, подобрява терморегулационните механизми и увеличава устойчивостта на организма на различни по вид външни въздействия. 

Закаляване представлява включително да извеждаме децата навън при студено време, прекарване повече време сред природата дори в зимните месеци, поддържане на по-хладка температура вкъщи и къпането с не толкова гореща вода. Именно системната подготовка на организма да се справя в такива условия, прави и имунитета по-уствойчив при сблъсък с различни патогени. Това отново не гарантира 100% липса на боледуване, но дава добра основа за по-леко прекарване на инфекциите. 

Всички сме чували за таласотерапията – лечение с море. Това е подходящо за деца с респираторния заболявания – солен и влажен въздух се отразява благоприятно. Различни области в Бъгария като Сандански например също за известни със своя санаториум за лечение на деца с респираторни заболявания. Планината, от своя страна, се отразява благоприятно не само на физическото здраве, но и на психиката на децата. Въздухът в близост до водопади е наситен с отрицателни йони, които действат като естествени „дезинфектанти“ на въздуха, така че там можем да се радваме на наистина МНОГО чист въдух. 


Zano Inspire е компресорен тип инхалатор, разработен да предоставя ефективна аерозолна терапия с медикаменти за лечение на астма, алергии и други респираторни заболявания. Той е изключително ефективен – произвежда оптимален размер на частиците за ефективна терапия и има малко остатъчно количество; компактен е – събира се в човешка длан; и освен това е много тих. Подходящ е и за малки, и за големи, защото комплектът съдържа маски за възрасте и за дете. Освен това може да бъде персонализиран с 16 различни цветни стикера, което помага на децата да възприемат правенето на инхалация като игра, а не като част от досадно и „страшно“ лечение. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross