fbpx
Кампании

Социалната чайна във Варна има нужда от помощ

20 април 2021

Гледаш отвън – заведение като заведение. Влизаш вътре и лека-полека ти става ясно, че това не е просто място, на което се сервират някакви неща и се правят някакви събития. Всъщност Социалната чайна функционира като ресторант, културен център, място за събития и защитено пространство, което дава възможност за работа и развитие на много млади хора. 

Това са младежи, навършили 18 години, които нямат родители или идват от предизвикателна семейна среда. За тях от голямо значение е възможността да започнат първа работа, да се издържат сами, след като са излезли от дома, в който са били настанени, и да получат менторска подкрепа, за да могат да развият потенциала си. 

Освен като място за по-големите, Чайната е и възможност за по-малките да получат помощ от доброволци с домашните си, да намерят средства за уроци по български и математика, да получат подкрепа за шофьорски курс или професионално образование

Сами разбирате, че Чайната е много повече от ресторант. От откриването си през 2014 г. до момента мястото е помогнало на над 70 младежи да започнат работа и на стотици деца в риск да получат навременна подкрепа. Преди почти 3 години съоснователят на Социалната чайна – Мая Донева, ни разказа как по време на доброволческата си работа е станала пряк свидетел на абсолютната безпътица, в която изпадат децата от домовете. “Много е трудно, когато няма кой да ти обясни елементарни неща – често момичетата стават жертва на трафик на хора и се забъркват с "едни много чаровни мъже", които се оказват сводници, а момчетата попадат в ареста за дребни кражби. Наблюдавайки тези случки, ставайки свидетел на тези житейски повторения, решихме, че трябва да направим нещо”, спомня си Мая в интервюто си за Майко Мила.

Днес вече няма абсолютно никакъв смисъл да си обясняваме и оправдаваме съществуването на такова място като Социалната чайна, защото то доказано работи. Проблемът е, че не се знае докога. Заради пандемията, изолацията и изострянето на икономическата криза Чайната е в изключително тежко финансово състояние вече повече от година. В същото време същите тези фактори играят основна роля и при все по-голямата необходимост от подкрепа за търсещи работа младежи.

В момента в Чайната работят над 20 души, като 13 от тях са от центрове за настаняване от семеен тип или идват от предизвикателна семейна среда. “Никога не сме имали толкова голям екип и толкова огромни финансови затруднения”, казват от Социалната чайна. “Вече 12 месеца денонощно пишем проекти, опитваме да се адаптираме към всепроменящите се мерки, да управляваме кухнята, така че да няма хвърлена храна заради неочаквано затваряне, да няма освободени хора, които току-що сме обучили, и искаме да задържим всички, но става все по-трудно.

Ако искате да подкрепите Чайната, може да го направите на специалната страница в olemale.bg - тук.

Благодарим от името на Социалната чайна на всички вас, които ще изберете своя начин да им помогнете. 

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross