fbpx
Новини

Собственичката на L’Oréal стана първата жена с богатство от над 100 млрд. долара

4 януари 2024
Собственичката на L'Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс

Франсоаз Бетанкур-Майерс – собственичката на L’Oréal, стана първата жена в света със състояние от над 100 млрд. долара. Французойката счупи бариерата в последните дни на декември. На 28-и акциите на компанията стигнаха рекордно високо ниво и това я прати в Книгата на рекордите.

Собственичката на L’Oréal наследи акциите от майка си Лилиан Бетанкур, която почина през 2017 г. Самата козметична компания пък е основана от дядото на Франсоаз – Еужен Паул Луис Шулер, през 1909 г.

70-годишната Франсоаз рядко напуска дома си. Възпитавана като католичка, тя има две издадени книги. Едната е петтомно изследване на Библията, другата – генеалогия на гръцките богове.

Бетанкур-Майерс се качи начело на списъка на най-бобатите жени в света преди три години. Преди това класацията се водеше от Алис Уолтън. Тя е наследничка на основателя на Walmart Сам Уолтън.

Списъкът с най-богатите жени се обновява веднъж годиншно от списание Forbes. В последното му издание – от април 2023 г., има 337 жени, които притежават състояние от над 1 млрд. долара. От тях малко над 50% са наследили богатството си, а при 30% състоянието е комбинация от наследство и увеличаване на наследството. 16,7% от всички жени в списъка (тоест около 65) са създали сами милиардите си.

Франсоаз попада в категорията наследство и увеличаване на наследството. Тя получава около 40 млрд. долара след смъртта на майка си през 2017 г. Те са увеличени значително благодарение на инвестициите на семейния холдинг Téthys Invest.

Иначе най-младата жена в десетката на най-богатите е Макензи Скот. Бившата съпруга на боса на Amazon Джеф Безос е на 53 години. След нея са 61-годишните Джулия Кох и Зузане Клатен. Любопитно е, че и трите са родени през април.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
Етикети
cross