fbpx
Животът с деца

"Следващия път гледай да се родиш баща". И още съвети за майки новобранци

13 април 2022

Както знаете, единственото може би по-неприятно от непоискан съвет, е много глупав съвет. Обаче ще трябва да си признаем с ръка на сърцето, че всички сме давали и получавали купища съвети - и от двата вида.

Това с получаването на непоискани съвети особено се засилва с раждането на първото дете, но не спира и по-нататък, разбира се. Винаги има кой да ви попита смръщено "Това дете защо не е с шапка?" и да ви обясни каква безотговорна майка сте.

И понеже знаем, че във всички вас напират купища съвети от опита ви като родители, които може и никой да не потърси и да вземат да си отидат ей така нахалост, затова преди време ви попитахме какво бихте посъветвали жена, станала майка за първи път.

Ето част от съветите ви.

Грижи се за себе си

Yana Zhekova
Спри да я търкаш тази къща до блясък! Наслаждавай се на майчинството, виното и колко дрехи за пране има НЕ Е ВАЖНО!

Silvia Daskalova
Спи, момиче, винаги, когато можеш ?

Borislava Velichkova
"Спи ли детето, спи и ти"?

Tsvetelina Banchevska
Аз бих дала 2: 1) Спиш, когато бебето спи, чистиш - когато бебето чисти. 2) Ти си най-добрата майка за твоето дете и не оставя никой да ти внушава нещо друго!

Roumina Nikolova
Споделям най-добрия съвет, който получих преди години - 1 час на ден оставяте малкото с таткото/баба/дядо и излизате. И зарязвайте всичко и лягайте да спите с бебето, когато сте уморена.

Monika Sartoneva
Да си направи специален шкаф с шоколад и вино!

Antonia Pashova-Vateva
Да се погрижи за себе си! Витамини, масажи, забавления, за себе си! С раждането тялото, психиката и всичко, ама всичко, се променя. Доскоро у нас такова нещо като следродилна депресия беше виц. Всичко минава, но иска време и грижа.

Lydia Yakimova
Спи, храни се и се обичай! Нищо не печелиш, ако занемаряваш собственото си здраве за сметка на децата. Една здрава и стабилна психически майка може да премести планини, ако се налага, но майка, която не е в състояние да се погрижи за себе си, не може да се грижи и за децата си. И сега съжалявам, че нямаше кой да ми го каже, а се научих по трудния начин (а и все още ми е трудно да се вслушвам в собствения си съвет)

Violeta Vladimirova
Да не забравя, че е отделна личност и че развитието ѝ (професионално и личностно) не приключва с раждането на детето. И да не смята това за егоизъм, а за пример, който дава на сина/дъщеря си!

Darina Kalo
Децата имат нужда на първо място от щастлива майка, за да са щастливи и те. Повечето други неща, от които си мислим, че децата се нуждаят, не са толкова важни.

Доверявай се на инстинкта си, а не на другите

Гергана Бутникова
Не отказвай помощ от никого, оставяй някой да върши нещо вместо теб. Винаги слушай инстинкта си и се води по него, майката знае най-добре от какво има нужда детето ѝ, не съседката Пенка или другата майка в парка. Наслаждавай се на времето с детето, зарязвай всичко и просто си играй с него. Времето минава много бързо ❤️?

Monika Naneva
Няма правилен начин за отглеждане, слушай сърцето си!

Vanya Tasheva
Да не се вманиачава с постоянна хигиена, да не сравнява детето си с другите, да не ограничава детето от игри в пясък, кал, камъни и т.н., защото ще се изцапа. Да не го храни само с био, веган и т.н. храни, а да действа разумно и спрямо възрастта. И да не слуша баба си, прабаба си и комшийката от 5-ия етаж, защото всеки има свое мнение по различните теми.

Cvetelina Velkova
Да се вслушва в инстинкта си и да не го мисли много, много.

Дияна Христова
Да не слуша никого! Да вярва на себе си и инстинктите си. Да слуша съвети , но като се прибере, да обмисли всичко и тогава да прецени дали ще бъде правилно за нейното дете. Не всичко, което е полезно за едно дете, е полезно за друго. Децата са различни.

Да не очаква всичко да бъде по учебник. Да не се обвинява. Всеки прави неволни грешки. Да не си слага навътре разни епитети от роднини. Най-важно е малкото човече. За да е добре то, първо майката трябва да се погрижи за себе си.

Константина Табакова
Не се шашкай! Не слушай съвети от хора, които смятат, че знаят кога му е времето за едно или друго нещо! Ако детето има здравословен проблем, не чети в нета, а търси специалисти!

Напътствай мъжа си как да ти помага! Не разчитай на бабите! Не дезинфекцирай вкъщи като в интензивно отделение - нека в семейството има и по някоя друга бактерия! Когато ти е тегаво - излез навън! Знай, че колкото и да е трудно, всичко е само период! И най-важното - ти си най-добрата майка за твоето дете!

Не отказвай помощ и я търси активно

Rada Naslednikova
Приемай помощ, но слушай себе си!

Стела Стойчева
Да дава бебето на всички, които имат желание да го гледат (и да се възползва максимално от свободното време за себе си), защото с времето списъкът с желаещи рязко намалява ?

Jenia Petkova
Най-добрата майка е здравата, спокойна и щастлива майка. Затова никога да не отказва помощ и никога да не пренебрегва себе си.

Vi D-va
Най-първо, погрижи се за себе си и детето си, да сте нахранени, наспани, на сигурно място и с основна хигиена. Домашната бъркотия или пък че детето не е обелечено като кукла - това са глупости и загуба на енергия.

Ако имаш сили не се свени да поискаш помощ или да разпределиш задачи на останалите членове на семейството ти - те често не знаят какво е нужно в определена ситуация.

И най-важното, отглеждаш (и партньорът ти) нов човек - който нищо не знае и няма никакъв опит, вие сте целият свят за това човече - имайте състрадание и търпение. Мислете и координирайте какви приоритети искате да вкорените в този нов човек и как.

Мая Алексиева
Следродилната депресия е факт, не се страхувай да говориш с някого за това.

Няма перфектни майки, но ти си най-добрата майка за твоето дете

Дори Дамянова
Дори и да ти се струва, че не се справяш, всъщност се справяш!

Stela Stamenkova-Din
Да не гледа постове на майки-инфлуенсърки, които разказват само колко е прекрасно и колко е перфектно, а у вас е като на война. Ужасно са вредни, бих ги забранила със закон. И да търси помощ - ако има как тя само да спи, да яде и да си гледа детето, а някой друг да домакинства и пазарува - ПРЕКРАСНО.

Надя Христова
Написа ми го една майка в чата, когато бях за първи път в болница с двамата - "Ти си половината от здравето на децата, трябва да им го осигуриш!"

Бих добавила също - по-малко помощ от баби, повече ангажираност на бащата! Ти си най-добрата майка, която децата ти някога ще имат! Колкото и да си несъвършена физически и като характер, колкото и да си мислиш, че не ставаш за майка и не се справяш - в очите на твоите деца ти си перфектна!

Silviya Nenova
Не забравяй: ТИ си най-добрата майка за твоето дете!

Antonia Chilikova
Да не се опитва да бъде "перфектна майка"! Скоро, изтощена. ще разбере, че такива няма. Да приема помощ!

Рени Цветанова
Справяш се прекрасно, дори понякога да не ти се вярва! Грижи се за себе си ❤

Деница Кънчева
Вярвай в себе си, колкото и да те е страх! Ти си най-добрата!

И това ще мине

Александрина Андонова
"Ще става все по-добре, колкото и да ти е трудно!" ❤ Аз просто имах нужда някой да ми каже, че следродилната тъга трае само 2-3 седмици и отминава, защото се ужасявах, че това е депресия, а то не е. И минава!

Ani Angi
Ще забравиш болката и пак ще искаш да родиш! От акушерката докато раждах. Това правило после работеше и в други житейски ситуации като строеж на къща и банков кредит. Казваш си "Никога няма да повторя, но..."? 

2. Ако усетиш, че си толкова изнервена, че може да навредиш на себе си или бебето - остави го на сигурно място и излез в друга стая, докато се успокоиш достатъчно.

Milena Karakasheva
Всичко е период, ще отмине!

Lava Boeva
Ще се справиш. Всеки период е нов и труден, но никой не се е родил научен. Като ти се плаче - плачи. Не се оправдавай с детето за това, че не отслабваш. Животът не свърша след раждането, просто се променя.

Развивай се и се образовай, ако искаш умно дете. Децата ни копират, каквото и да им казваме, те гледат примера на възрастните. Не търси благодарност и признание, просто гледай да бъдеш щастлива. Обичай и ще бъдеш обичана. Не се страхувай да променяш живота си, той и без това постоянно се мени.

Емилия Спасова
Оттук нататък ще става все по-лесно и ще дойде момент, в който дори ще се наспиваш! Радвай се на всеки миг, колкото и да си уморена! Времето тече безвъзвратно.

Dessy Marinova
И това ще мине ?. Просто при всяко неразположение, рев, безсъние, боледуване, тръшкане и т.н. си напомняйте - и това ще мине. При всяка позитивна ситуация като първа усмивка, прохождане, проговаряне - също. Така ще оцените хубавите моменти още повече и няма да придавате излишна важност на трудните.

Irena Tsoneva
Ще бъде кошмар? След време ще имаш най-милите спомени от този период.?

Бащата трябва да е пълноценен родител, а не "помощник"

Христина Ангелова
Изисквай/ Научи мъжа си отсега да е пълноценен родител (а не да "помага").

Ели Георева
Най-трудното при отглеждане на дете е това да изтърпите другото родителско тяло?Много се смеех на този лаф, докато не се оказа истина.

Silviq Sasheva
Бащата е точно толкова родител, колкото и майката. Той трябва да помага и да се грижи за майката и детето 24/7. Не разглезвайте детето на свекървата, защото ще съжалявате.

Мирлева Лина
Сега е моментът да дадеш шанс на мъжа си да ти партнира.

А ето ги и нашите лични фаворити за финал:

Stanislava Kantarska
Да си вземе шампоан против въшки, когато пусне детето си на ясла!

Malinova Olya
Не яж 7 принцеси на едно хранене

Maya Medzhedelieva
Sauvignon blanc is better than Chardonnay.

Mira Jordanova
Не повтаряй!

Annie Koleva
Ако не можеш да си намериш ключовете, най-вероятно са в хладилника.

Здравец Новаков
Следващия път гледай да се родиш баща?

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross