Видео

Как продължаваме след първите епизоди на “Да оцелееш като родител”

31 май 2021

Когато започвахме работа по новия си проект “Да оцелееш като родител” знаехме, че искаме да говорим за неща, за които не се говори, или напротив - говори се твърде много, без да се казва нищо съществено. 

Затова избрахме да започнем с разговор с проф. Маргарита Карамихова, етнолог, специалист по Нова и най-нова история на България, преподавател във Великотърновски университет.

Традиционното българско семейство

С нея говорихме за това какво реално е представлявало така рекламираното напоследък ТРАДИЦИОННО българско семейство. И се оказа, че покрай интересните неща, които тя ни разказа за бита на българина от доиндустриалната епоха, успяхме да направим паралели и препратки към настоящето. 

Научихме как са се грижили родителите за децата си, как са оцелявали, как е живяла българката и какво е било отношението към нея. Говорихме за ролята на бабата, но и на съседите във връзка с отглеждането на децата. И така всъщност си дадохме сметка за много процеси, които текат сега, като например защо в момента на детските площадки има повече възрастни, отколкото деца. 

Партньорските отношения

Разговорът с проф. Карамихова беше интересен мост към следващия ни събеседник - психолога и семеен терапевт Елена Кръстева. С нея говорихме за отношенията между партньорите, отношението на родителите към децата, следродилната депресия. Обсъдихме тези теми по нов, достъпен и полезен начин, така че родителите да си вземат по нещо за всяка семейна ситуация. 

Така дадохме възможност на аудиторията ни, състояща се предимно от родители и млади хора, да получат консултация по важни въпроси, свързани с отглеждането на децата и отношенията в семейството.

Голяма част от тези хора нямаше да посетят такъв специалист, дори и да имат необходимост. Така улеснихме достъпа им до полезна информация и поставихме началото и на обществен, и на личен (надяваме се) разговор по темата, който има потенциала да промени доста нагласи и закостенели схващания.

Майчинство и лично счетоводство

По същия начин разговорите ни с експерт счетоводителя Камелия Калайджиева ще дадат възможност на много жени, които излизат по майчинство, да се запознаят с необходимите документи и процедури. На достъпен език събеседникът ни разказа за всички важни моменти, свързани с личното счетоводство, осигуряването и получаването на обезщетения и отпуски. Това е още един начин, по който видео подкастът успява да даде полезни отговори на много въпроси, които родителите си задават.  

Сън и стрес

В интервюто с фитнес треньора и експерт по хранене Лазар Радков също дадохме полезна информация на какво да обърнем внимание, за да се по-здрави физически и психически. 

Отзиви

Най-хубавото от всичко е, че видео поредицата ни “Да оцелееш като родител” ни даде възможност да представим експерти в различни сфери на по-широк кръг хора. Епизодите станаха предмет на много разговори и обсъждания и получихме изключително и само положителна обратна връзка:

“Наистина е страхотна професорката! Гледа се на един дъх, браво!”

“Изгледах ги онзи ден накуп. Супер интересно ми беше. Би ми било интересно и да си спретнем една дискусия. А проф. Карамихова разказва толкова увлекателно... дано да има още епизоди, просто прекрасен събеседник.”

“Поздравявам ви, дами! Страхотно! Ще следя с интерес и останалите теми и гости! Успех!” 

“Много интересна тема и събеседник. Очаквам останалите теми с нетърпение.”

Това са само малка част от положителните коментари, които получихме за подкаста. Това означава едно – че хората имат нужда от такъв тип говорене по теми, които ги вълнуват. И се радваме, че интересът е голям, защото това показва, че от работата ни в тази посока има смисъл. Видеата имат над 10 000 гледания от пускането на първото на 20 май до днес.

Продължаваме

В момента селектираме нови теми и гости, с които бихме могли да срещнем публиката. Всеки, който има желание, може да ни пише с предложение за събеседник или въпрос за обсъждане. 

Дотогава оставаме с благодарност за възможността да се срещнем с публиката ни по нов начин, да развием самостоятелно и независимо нов елемент в нашата работа, а именно видео подкаста, и да разговаряме с такива интересни и ерудирани събеседници.

“Да оцелееш като родител” продължава с още важни и полезни теми, за които ще ви държим в течение.


Проектът е финансиран по програма „Кризата като възможност" на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross