fbpx
Образование

Ще има ли край на опашките пред лекарските кабинети? 15 дни ще могат да извиняват родителите по семейни причини

15 януари 2024
Pexels

До 15 дни учениците ще могат да отсъстват от училище по семейни причини. Това заяви пред БНТ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, а по-късно новината беше поместена и в сайта на МОН.

До този момент разрешените дни са почти двойно по-малко – три дни, ако родителите изпратят  бележка до класния ръководител, и седем – с молба и предварително разрешение от директора на училището, в което учи детето им.

Темата за начина, по който се извиняват отсъствията, се оказа повод за разнопосочни мнения и бе дискутирана многократно, тъй като досегашната административна мярка блокира работата на педиатрите, които се налага да преглеждат и пишат извинителни бележки, дори когато учениците имат леко неразположение.

Правото на родителите сами да разрешават оставането на детето у дома при леки здравословни проблеми е практика във всички европейски страни.

Такава възможност у нас няма, а за всяко отсъствие се изисква медицинска бележка.

„Макар да оставаме страната с най-строги мерки, увеличаването на дните по т. нар. семейни причини е елегантно и практично решение, което ще облекчи както родителите, така и лекарите, и училищните администрации“, отбелязва Ирина Манушева – майка на три деца и автор на петиция в подкрепа на правото на родителите да освобождават децата от училище при необходимост. Инициативата е подкрепена от над 8100 души.

Проведени бяха няколко срещи с представители на МОН, Министерството на здравеопазването, Национална мрежа за децата, Българската педиатрична асоциация, Омбудсмана, Асоциация „Родители“ и др. На тях бяха обсъдени различни варианти за извиняване на отсъствията, включително увеличаване на броя дни по семейни причини.

На тези срещи представителите на здравното министерство, на педиатричната асоциация и родителските организации застанаха твърдо зад идеята родителите да имат по-голяма свобода в решението кога да пускат децата си на училище.

Разбира се, не липсваха и опасения от страна на държавните институции, че може да има злоупотреби, които да навредят на ритъма на учебния процес.

„Събрахме сериозни проучвания от България и други страни, според които няма връзка между строгата формализация на отсъствията на децата и отпадането им от училище“, коментира Ирина Манушева.

По думите ѝ проблемът с отпадането на деца от образователната система не се наблюдава само у нас, но изследванията извеждат като основни мерки за увеличаване на посещаемостта подобряването на образователната среда, осъвременяването на учебните програми и учителските подходи, както и подкрепата за семействата в риск.

Предлаганата промяна в Наредбата за приобщаващо образование ще облекчи и реда на използването на бележките от родителите, като те ще се подават само до класния ръководител.

Предстои тя да бъде публикувана за обществено обсъждане и се очаква да влезе в сила до края на февруари. 

„За постигане на този резултат трябва да се подчертае добрата воля на министър Цоков и неговия политически кабинет, както и на редица организации, институции, народни представители и други“, коментира Ирина Манушева и допълва: „Оказа се, че са необходими много големи усилия дори за решение, което обединява мнението на всички засегнати страни – родители и лекари“.

„Надявам се държавните институции да се убедят, че всяка крачка в полза на личната отговорност на учениците и родителите, както и всяка стъпка за по-добрата комуникация между семейството и училището, е в правилната посока. Особено когато на първо място стоят интересите на ученика, а не формални изисквания и бюрократизъм“, казва още Ирина Манушева

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross