fbpx
Новини

Не искаш секс? Няма проблем - направи се на умряла

13 октомври 2023
жаба умряла секс

Имаме едно малко въпросче – колко от вас ги е „боляло глава“, когато не ви се прави секс. Ама наистина. Или са си намирали други оправдания, защото по една или друга причина не желаят да обърнат внимание на партньора си. А сега си представете колко тежко е положението на героинята в следващата ни история. Защото тя не търси оправдания, тя просто фалшифицира собствената си смърт.

Изследователите от Museum für Naturkunde (Музей по естествена история) в Берлин са направили фундаментално откритие за сексуалния живот на европейската обикновена жаба. За да поясним – тази, която виждаме по улици и дворове, когато завали дъжд, или тази, която чуваме, когато сме близо до някой водоем. С една дума – жаба.

Та въпросните изследователи са открили, че тази жаба се преструва на умряла, за да избегне нежелано мъжко внимание.

Стигне ли се до опити за размножаване при този вид земноводни, мъжките се конкурират за вниманието на женската. Обаче го правят по доста тъп начин – буквално се вкопчват в нея. И понякога се стига до летален изход, защото нещастната жаба е смазана от ентусиазираните мъжки. Така, де – не ти стига един мъж, ами още няколко да ти висят на гърба, пфу!

„Досега се смяташе, че женските жаби не могат да избират или да се защитават срещу тази мъжка принуда“, казва д-р Каролин Дитрих от Музея по естествена история. Според нея „женските в тези гъсти струпвания за размножаване не са пасивни, както се смяташе досега“.

Дитрих и нейният съавтор – д-р Марк-Оливър Рьодел, публикуват за откритието си в сп. Royal Society Open Science. Те разказват и за експеримента си, в който са поставили всяка мъжка жаба в кутия с две женски: една голяма и една малка. И са записали на видео поведението им при чифтосване.

54 женски жаби са били подложени на мъжки ласки. Според резултатите 83% от женските жаби, хванати от мъжки, се опитват да завъртят тялото си. Викове за освобождаване – например сумтене и скърцане, са били издавани от 48% от женските. А освен това всички те също са въртели тялото си.

Тонична неподвижност – вдървяване с протегнати крайници в поза, приличаща на такава при смърт – се наблюдава при 33% от всички женски жаби. Екипът добавя, че обикновено този елемент се появява заедно с въртенето и викането. А освен това по-малките екземпляри по-често използват и трите тактики заедно. Комбинацията обаче позволява на поне някои женски да избягат от лапите на мъжките – 25 са се спасили успешно от репродуктивни дейности.

Макар и необичайна, тоничната неподвижност е била наблюдавана и преди. „Попаднах на книга, написана през 1758 г. от Рьозел фон Розенхоф, описваща това поведение“, казва Дитрих. Според нея преструването „аз съм умряла“ може да е реакция на стрес, защото по-малките жаби са по-млади и съответно имат по-малко опит в репродукцията.

Изследователите обаче признават, че поведението може да има и други цели. Според тях женските завъртания могат да са начин да се тества силата и издръжливостта на мъжкия – черти, които биха могли да увеличат шансовете за оцеляване на вида. Защото ако мъжкият може да отблъсне съперниците, то той ще предотврати образуването на „топка за чифтосване“.

„В реалния свят често наблюдаваме образуването на такива топки за чифтосване. Обаче има и повече случаи на спасяване на женските с гмуркане и скриване“, казва Дитрих.

Е, в човешкия случай гмуркането и скриването не е отговор. Това да се правиш на умряла – също. Така че, ако решите, придържайте се към главобола. Поне е изпитано решение. И не е толкова стресиращо за всички, както инсценирането на смърт.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross