Ние и детето

Сексуалното развитие на децата - от бебета до 9-годишни

6 юли 2017

Много неща трябва да се случват в сексуалното израстване на децата, за да пораснат те като възрастни със здравословна сексуална култура. За да разберете събитията, през които децата трябва да преминат, сме обобщили информация за сексуалното развитие на нормално здраво дете от раждането му до 9-годишна възраст. 

Правим уговорката, че с този текст не просто ви поднасяме факти за сексуалното израстване, а препоръчваме и подходи към детето във всяка ситуация или етап от развитието. Ако не сте съгласни с някой от тях - това е напълно нормално. Не е задължително да сме на едно мнение по всички въпроси, въпреки че сме убедени в истинността и необходимостта от някои от тях.

Информацията по-долу е събрано и адаптирана от Sexuality Resource Center for Parents.

Забележка за четящите: фактите за сексуалното развитие са изписани в нормален шрифт. Посланията, които според нас децата трябва да получават от родителите си, т.е. съветите, са в удебелен шрифт. 

Сексуалното развитие от 0 до 18 месечна възраст

Дали 3-месечно бебе разбира, когато му казвате, че го обичате? Съжаляваме, но отговорът е „не“. Детето обаче разбира какво означава да бъдеш обичан. Как? Посредством родителската грижа. От раждането до 18-месечната си възраст децата се научават на отрицателно и положително отношение към собственото си тяло на база вида докосване и грижа, които получават. Чрез грижовното родителско докосване и обгрижване те се научават да се ценят като същества и се учат какво значи да бъдеш  обичан.

Невероятно е, но след раждането до 18-месечната си възраст децата развиват своята мъжка или женска идентичност. Ако детето възприеме единия пол за по-лош или по-добър от другия, то може да приложи тази оценка към себе си. Децата се учат рано, защото получават послания от ранна възраст, още в утробата (има проучвания, които показват, че начинът, по който хората реагират на движенията на плода в корема, се определя от това дали смятат бебето за момченце или момиченце), което продължава до самото раждане.

На тази възраст, между 0 и 18 месеца, децата започват да различават така наречената мъжка и женска роля.

Пак тогава децата откриват половите си органи и започват да се докосват за удоволствие. На тази възраст това не е мастурбация с цел оргазъм.

Усещането и мнението на детето за тялото му се влияят от начина, по който възрастните реагират на мастурбацията. Много хора смятат, че самозадоволяването е вредно. Но има изследвания, които показват, че за децата и възрастните е здравословно да мастурбират. Приятно е, а и някои деца се успокояват, като докосват гениталите си, когато са стресирани.

Съвременните изследвания показват, че сексуалната ориентация е определена преди раждането. Сексуалната ориентация не е въпрос на избор и не се влияе или променя от начина, по който едно дете е възпитано. Родителят не може по никакъв начин да промени сексуалната ориентация на своето дете.

Сексуалното развитие от 18 месеца до 3 години

В периода между 18-месечна и 3-годишна възраст децата научават езика на частите на тялото и функциите му. Често децата използват думи, с които придават усещане за нещо лошо или срамно, когато говорят за телесните функции или части, вместо да използват думи от всекидневния речник. Защо? Защото родителите им несъзнателно правят така.

Ще се опитаме да демонстираме обичайния начин, по който родител показва на детето си как функционират частите на тялото:

“Пипни си палците на крачетата. Браво. Пипни си стъпалата. Браво. Пипни си крачетата. Браво. Пипни си коремчето. Браво. Пипни си ръчичките. Браво. Пипни си раменете. Браво. Пипни си вратлето. Браво. Пипни си челото. Браво.“

Какво изпусна родителят? Познахте – гениталите. И какво е посланието, което праща на детето? Че половите органи всъщност не са част от тялото. Тях не ги споменаваме, значи има нещо нередно в тях.

Окей, а след това влошаваме още повече нещата. Казваме на децата с добрия тон на възрастен: „Това е коляното ти. Ето го и лакътя.“ След това, по някаква причина, гласът ни прескача няколко октави и зазвучава малко глуповато:

„А това прави пиш-пиш.“

Кръщаваме ли със смешни имена коляното и лакътя? Не. Какво послание изпраща това към детето? Същото като по-горе: гениталите, половите органи не са част от тялото. Не говорим за тях с истинските им имена, те не са нещо нормално.

Не го правим нарочно, но това влияе на децата.

Трябва да назоваваме всички части на тялото с истинските им, правилни имена (прочетете и текста ни Диалози за вагината), за да не създадем усещането, че някои не са нормални. Целта ни трябва да е да нормализираме разговора за сексуалността с децата. А е трудно да говориш нормално за нещо, което „не е нормално“. 

Има още три причини да именуваме правилно частите на тялото.

Първо, изследвания показват, че когато детето знае правилната дума за интимните си части, е по-вероятно да споделя, ако е обект на сексуално посегателство, в сравнение с дете, което не знае коректната дума за тази част на тялото.

Второ, изполването на точното и правилно наименование е важно при разследване на евентуално сексуално посегателство. Дете, което използва правилната дума, когато разговаря с полицай, адвокат или съдия, е много по-лесно да бъде разбрано правилно и да му се вярва напълно.

И накрая, в случай на сексуално посегателство, ако не можеш да назовеш какво се е случило, не можеш да се дистанцираш от инцидента. Езикът създава дистанцията, а именно дистанцията помага на човека да се отдалечи и възстанови от посегателството над личността му.

Дори и да използвате правилните термини, случва се да чуете детето ви да не го прави. Да бъдем откровени, децата чуват и се научават на всякакви глупави думички от другите деца. Но следващия път, когато детето ви каже, че го боли „пиш-пиш“ или друга смехотворна думичка, бъдете ясни и му кажете:

„В нашето семейство не използваме „пиш-пиш“, а казваме „пенис“.

В случай, че се чудите – не, не сте съсипали психиката на детето завинаги, ако досега сте използвали смешни думички за половите органи. Можете да поправите това. Без проблеми. Просто започнете да използвате правилните думи. 

Колкото самото тяло е важно за детето, така и нещата, които излизат от него. Ако две или тригодишно, което се учи да ходи на гърне или тоалетна, си създаде впечатлението, че нещата, които излизат от него, са мръсни и отвратителни, ще мисли, че мястото, от което излизат те, също е мръсно и отвратително.

Приучаването на гърне или тоалетна трябва да се случва внимателно и да се придържаме към фактите. От правилните думи няма да има никаква полза, ако езикът на тялото ви показва отвращение или срам.

Децата на тази възраст вече са напълно наясно с пола си, но не са наясно с неговата постоянност. Те знаят дали са момче или момиче, но не мислят за това като нещо, което не се променя! Въпроси защо някои деца имат пенис, а други - не, е възможно да се появят по това време, особено ако детето е виждало други голи деца.

Тригодишните, освен това, се интересуват от различните позиции за уриниране. Момичетата например се опитват да уринират прави.

Много момиченца смятат, че момчетата имат нещо (пенис), а момичетата нямат нищо. Трябва да е ясно за малките момиченца, че те също имат специална част от тялото, която се нарича вулва. Обяснете им, че тя е там, но просто е по-трудно да се види, отколкото пенисът на момчетата. Можете да им дадете и малко огледало, за да види момичето самичко как изглежда.

Между 18-месечната и 3-годишна възраст децата започват да се държат и да възприемат другите съобразно пола им.

Ако е важно за нас децата да възприемат двата пола за равнопоставени, тогава думите и делата ни трябва да са в подкрепа на това схващане. 

Към третата годинка детето трябва да разбира, че тялото му принадлежи и е има право да каже „не“ на нежелано докосване.

Сексуалното развитие от 3 до 5 години

В периода между 3-тата и 5-тата годинка детето показва все повече, че е наясно с тялото си и функциите му. Малчуганите стават разговорливи и любопитни за всичко, включително собствените им тела и тези на другите. Искат да се гушкат в леглото при родителите си, да се къпят с тях, да ги гледат как се обличат или да докосват интимните си части.

Само защото това поведение е нормално, не значи, че трябва да го позволявате. Децата се учат какво е лично пространство и благоприличие на база на стандартите, които родителите им са поставили у дома. 

Големият въпрос „Аз как се появих?“ обикновено е зададен за първи път от три- или четиригодишното дете.

Ако едно дете има достатъчно смелост да зададе този въпрос, тогава и вие имайте смелостта да отговорите честно. Отново ви напомняме, че не сте увредили психиката му, ако преди сте му казвали, че е намерено на стълбите или че щъркелът го е донесъл. Просто му се извинете, за това, че сте го излъгали, и му кажете истината. 

Ако имате здраво дете, което се развива според очакванията, или дете с физическо увреждане, можете да потърсите информация и помощ как да отговаряте на въпроси за секса и сексуалността. Ако детето ви има затруднения в емоционално или психическо отношение, задължително се консултирайте с терапевт как да говорите с него на тези теми. 

Очаквайте и въпроси за бебета, бременност и кърмене.

Най-важното, отговаряйте искрено и с прости думи. 

Малките деца са буквалисти. Тоест аналогиите, които използваме, за да обясним раждането, могат да са подвеждащи, объркващи или дори плащещи. Много деца всъщност смятат, че в корема на бремената жена расте растение, понеже са им казвали, че мъжът е посял „семето си“ в жената. 

Трябва ясно да направите разлика между яйце от кокошка и човешка яйцеклетка! 

Децата нямат съзнанието или усет какво представлява сексуалността при възрастните. Няма нужда да навлизате в подробности за физическите и емоционални аспекти на сексуалния акт. 

“Сексуалните игри” или игри, в които участват по някакъв начин интимните им части, започват около третата или четвъртата годинка на детето и продължават до пубертета.

Такива „сексуални“ игри при децата от три до пет-годишна възраст включват „игра на чичо доктор“, при която те изследват сексуалността си чрез игра с кукли и повтарят поведението на възрастните. Често можете да видите деца, които надничат под дрехите на друго дете, разсъбличат куклите си и гледат под опашката на домашни животни или плюшени играчки.

Сексуалните игри“ са нещо напълно нормално. Това е друг начин за децата да открият тялото си и това на другите. Тези игри се водени от любопитство, което няма нищо общо с еротиката или секса. Възрастните придават такова значение и тълкуват игрите в такъв аспект. Затова и подскачат, като чуят за такава „сексуална игра“ при деца. Преувеличената реакция на това нормално поведение може да изпрати доста силно отрицателно послание към децата. 

Това че детето ви иска да участва или започва „сексуална игра“, не значи, че вие винаги трябва да разрешавате това. Ето пример: влизате в банята и намирате 4-годишната си дъщеря и 5-годишния син на съседката голи да си разглеждат половите органи. Това е типично поведение и вероятно не би се наложило да се намесите изобщо, освен ако не сте сигурни дали за съседите ви такова поведение е проблем. В този случай кажете на децата нещо такова:

„Виждам, че ви е интересно да си разглеждате телата. Хубаво е да си любопитен, но хайде да си вдигнете сега гащите и да си играете на нещо друго.“ 

Вероятно е добре да споделите със съседите, родителите на другото дете какво се е случило. Сигурно синът им така или иначе ще им каже, така че е по-добре те да не си мислят, че се опитвате да скриете. По-късно напомнете на дъщеря си за случката, Кажете ѝ, че е хубаво да си любопитен, но първо да дойде при вас, ако има въпроси или иска да научи нещо. Използвайте възможността да прочетете заедно с нея някоя подходяща детска книжка за тялото. 

Децата на тази възраст си изграждат твърдото убеждение, че са или от мъжки, или от женски пол. Те полагат усилия да развият сексуалната си идентичност като момчета или момичета. Те подражават на родителя от техния пол и искат да се включат колкото е възможно повече в половите роли по време на играта си. „Аз ще съм майката, а ти - бащата“, се чува често в игрите им. Игрите с майка и татко обикновено дефинират кой от двамата ходи на работа, кой пазарува, кой готви, кой кара колата и така нататък.

Тези игри нямат сексуален контекст. В тази възраст малките момиченца искат, като пораснат, да се омъжат за татковците си, а малките момченца - да се оженят за майките си. Това е показателно за степента, до която те се индентифицират с родителите си. 

Сексуалното развитие от 5 до 6 години

Това е период на богато развитие на въображението, през който могат да се затвърдят много странни недоразумения за физическите факти. Именно заради тази причини простата и точна информация за тялото и функциите е от изключителна важност.

Децата продължават усилено да развиват сексуалната си идентичност като момичета или момчета. Те все още имитират родителя от техния пол и искат да включат колкото може повече истинност и примери за половите роли в играта си. Тези роли често са стереотипизирани, дори когато родителите полагат неимоверни усилия да избягват предразсъдъците за женската и мъжката роля, но това само показва колко силно може да е влиянието на заобикалящата среда от други членове на семейството, приятели или телевизията.

Децата на тази възраст имат нужда да знаят, че тяхното семейство е добро и правилно.

Те трябва да разбират, че съществуват различни форми на семейство и нито един вид не е по-добър от друг. 

Мастурбацията (докосването на интимните части с цел доставяне на удоволствие) е често срещано на тази възраст. Децата на тази възраст не мастурбират с цел достигане на оргазъм.

Отново напомняме, мастурбацията е здравословна за децата – приятна е и успокоява някои деца. Ако на децата се разрешава да мастурбират без да се чувстват виновни за това, без да им се вменяват отрицателни послания за това действие, това повишава възможността децата да израстнат сексуално здрави и щастливи възрастни. В крайна сметка, ако вие самите знаете какво ви доставя удоволствие, можете да споделите с партньора си и да му покажете. 

На тази възраст децата вече трябва да са научени, че мастурбацията е интимен акт и трябва да се случва насаме.

Ако все още твърдо смятате, че самозадоволяването или мастурбацията е вредна, тогава кажете на детето си, че у дома, във вашето семейство, не приемате това действие. Опитайте се да му го обясните, без да го карате да се чувства виновно за поведението или импулсите си. В крайна сметка това е нормално поведение. Но от своя страна се опитайте да разберете, че детето ви ще продължи да го прави, но без вашето знание и одобрение.

Сексуалното развитие от 6 до 9 години

През този период децата се развиват много в интелектуално ниво. За първи път вече са способни да разберат всички аспекти на секса, зачеването, бременността и процеса на раждане.

Те все още не разбират емоционалните и еротични усещания, които са част от сексуалността. Може да разбират добре какво значи секс и забременяване, но все още смятат, че родителите им са правили един или два пъти секс. И то единствено с цел възпроизводство.

Децата на тази възраст започва да размишляват над понятието „какво значи да си нормален“ и именно заради това проявяват интерес към всичко, което излиза от общоприетата „норма“ или е необичайно, по-рядко срещано, например близнаците, хората с увреждания, сиамските близнаци и други.

Те продължават да развиват у себе си усещането какво значи да си момче или момиче, но вече имат малко по-сложно разбиране за различията между двата пола. 

Децата трябва да виждат полови роли за мъж и жена извън стереотипа за съответния пол. 

Децата развиват усещане за принадлежност към група или връстници и техния стил на обличане или начин на говорене. На тази възраст за момчетата е много по-трудно и социалното напрежение върху тях е по-голямо, тъй като очакванията и стереотипа към пола им са изключително широко разпространени – например избора за играчки, хобита, облекло или дори прическа.

„Сексуалните игри“ продължават.

Мастурбацията е често срещано явление на тази възраст. Както и при по-малките деца, мастурбацията не е с цел достигане на оргазъм – те просто пипат гениталиите си с цел удоволствие или успокояване.

На 8-годишна възраст някои момичета навлизат в пубертета. Децата на тази възраст може да шепнат, кажат гласно или напишат думи със сексуално значение. Вече проявяват интерес към шеги и вицове със сексуално значение. Децата знаят, че възрастните намират такова поведение за неприемливо, затова по-вероятно е да не го правят в присъствие на родителите си. Ако попаднете на група от кикотещи се 6-9 годишни деца, които внезапно млъкват във ваше присъствие, спокойно можете да предположите, че кискането е било свързано със секс.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross