fbpx
Новини

Седмицата, в която жените спряха да крият годините си и останаха секси

2 ноември 2023
жени токчета улица

Седмицата на модата в Париж традиционно празнува младостта, триковете да я задържиш и олимпийските усилия да си в топ форма. Но тази година суетата бе заглушена от радостта да показваш истинското си аз независимо от отпечатъка на времето, пише Вив Гроскоп за The Guardian.

Памела Андерсън предизвика фурор, появявайки се без грим на достолепните 56 години. 

Анди Макдауъл (65) и Хелън Мирън (78) се включиха в ревю на L’Oréal със сивото като предпочитан цвят за косите си (да се разбира, появиха се някъде с коса). Да си напишеш домашното, преди да се появиш под светлината на прожекторите, разбира се, остава винаги на мода. Визиите на всяка от тези грации със сигурност крият куп усложнения: безкраен карусел от болезнени „лежерни“ тоалети или прическа, която в най-хуманния случай изисква „едва“ няколко часа стилизиране.

Но да не звучи като осъждане – Седмицата на модата в Париж трябва да крещи „Великолепие!“, а както твърди старата поговорка, тези жени биха изглеждали разкошно дори опаковани в чували за боклук. Но под всички слоеве маркетинг, бюти продукти и фойерверки на червения килим подухва вятърът на промяната. Започва ера, в която да носиш възрастта си с достойнство, е истински празник.

Фразата „ЗA остаряването“ (Pro-Aging) е предъвквана в рекламната комуникация на брандове като Studio 10, Tropic Skincare, Clarins и Look Fabulous Forever, продавайки идеята, че да не криеш годините си е вдъхновяващ процес. Днес жените, които допреди 20 години бяха на дъното по стандартите за красота на Седмицата на модата в Париж, са на върха.

Около темата как е „допустимо“ да изглеждат жените винаги се е вихрел досаден дебат.

Все пак, има огромна разлика между „цивилните“, както Лиз Хърли определи жените без звезден ореол, и тези, чийто основен капитал е външният им вид.

Джоан Ривърс, враг на остаряването, знае това. Тя се подлага на серия от естетични корекции, чиято цел не е просто да я подмладят, а да я поставят в центъра на клюките и вестникарските заглавия. Шумът около една знаменитост – независимо дали е провокиран от поставянето на нов нос, развод или физическа трансформация за роля на „Бродуей“, е основен фактор за дълголетие в шоубизнеса.

Тактиката за привличане на вниманието на Памела Андерсън може да е била невинна и продължение на начина, по който живее – в уединение и кротко градинарство в къщата, в която е израснала в Канада. Можем да гадаем за претекста на появата ѝ без грим, но ефектът е равносилен на операциите на Ривърс: завихря се торнадо от коментари, снимки, тя става вайръл. Или както Джейми Лий Къртис написа за Андерсън, случва се нещо необичайно:

„Тази жена се появи и заяви място на масата без нищо по лицето си. Тази демонстрация на кураж и бунт ми подействаха смиряващо и вдъхновяващо.“

Наистина ли е бунтарско? 

Да, ако лицето ти е богатството, с което разполагаш, и зависиш от оценката на останалите. И да, има нещо депресиращо във факта, че 70 години след като Симон Дьо Бовоар публикува „Вторият пол“, ние все още приемаме за „окриляващо“, ако жена се появи на публично място по начина, по който един мъж го прави независимо от възрастта (разбирайте, чист и с някакви дрехи).

Но тази „смелост“ се върти в социалните мрежи от известно време в лицето на обикновени хора и знаменитости, които споделят белите си коси, лицата си без грим и сбръчканите си шии. Една от най-влиятелните фигури в модния свят за последните години е Айрис Апфел, която наскоро отпразнува 102-ия си рожден ден със своите 2,9 млн. последователи. Добрата новина? Айрис си е все така прекрасна. Лошата новина? Носи цял тон бижута (предимно гривни). Позволено ви е да остарете. Но посланието е ясно: направете все пак някакво усилие.

Автор: Вив Гроскоп за The Guardian

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross