fbpx
Здраве

Счупеното НЕ носи щастие. Какво е остеопорозата и защо засяга всички ни?

30 май 2024
счупена ваза
Civan D. / Pexels

Замисляли ли сте се откъде идва поверието, че счупеното носи щастие? И какво изобщо означава това? Схващането вероятно произлиза от идеята за цикличността в природата и в живота на хората – след всеки дъжд изгрява слънце, след всяка зима идва пролет и съответно – след лошото идва и доброто. Има го и при древните японци, които вярвали, че счупеният порцеланов съд се връща към нов живот и носи късмет на притежателя си, когато го залепиш със смола, примесена със златен прах. Това по същество е и философията на древното японско изкуство кинцуги – счупеното не трябва да се прикрива, защото то е част от автентичната история на предмета. 

Само че това със счупването и щастието не важи явно за всичко, защото, ако се плъзнем по плоскостта на суеверията (а тя е твърде наклонена и не се знае накъде ще ни изсипе), трябва да вземем предвид и поверието, че счупеното огледало води след себе си 7 години нещастна любов. А пък разбитото сърце не се лепи със златен прах, нали? Изобщо, хората не са порцеланови кукли или вази, че да ги споим с благороден метал и те да бъдат още по-красиви и здрави отпреди. Де да можеше…

Ако трябва да сме буквалисти (а то понякога ни се налага, няма какво да се лъжем), е добре да обърнем внимание на истинското счупване при хората – фрактурите на костите, за да видим, че най-малкото, което едно счупване носи, е щастие. Особено от една определена възраст нататък. 

Нека поговорим за един от „тихите“ причинители на най-много поражения в човешкия организъм – остеопорозата.

Какво заболяване е остеопорозата?

Остеопорозата е хронично заболяване на костите, при което е нарушен балансът на костно образуване и костно разграждане, което води до намаляването на костната маса. Следователно кога и как ще се прояви остеопорозата е тясно свързано с костната структура. Важно е да споменем, че един от симптомите на остеопорозата би могла да е и болката в крайниците (особено краката), която съпътства заболяването и понякога става хронична и трудна за превъзмогване.

Знаем, че повечето от вас са едни страхотни млади и енергични дами и господа и НА ВАС НЯМА ДА ВИ СЕ СЛУЧИ, обаче истината е, че остеопорозата засяга огромен процент от хората. Специално за България статистиката е следната: 

повече от 420 000 българи страдат от крехки кости, като 80,4% от тях са жени, а 19,6% – мъже. Приблизително всяка пета жена на възраст около и над 50 години у нас страда от остеопороза.

Този спад в нивата на костната плътност започва да се проявява стремглаво при жените още от 30-годишна възраст нататък. Така че и млади да сте – имайте едно наум.

В зависимост от причината за заболяването, лекарите разграничават два вида остеопороза:

  • Първична остеопороза: когато няма пряко идентифицирана причина за заболяването. Въпреки че тук са известни някои рискови фактори, като напредналата възраст или пол, те не водят задължително до остеопороза.
    Първичната остеопороза, която се среща в 90% от случаите, от своя страна се диференцира в тип 1 и тип 2. Тип 1 описва постменопаузалната остеопороза, която много жени развиват след настъпване на менопаузата. Тип 2, гериатричната или старческата остеопороза, засяга предимно възрастни хора на 70 и повече години.
  • Вторична остеопороза: има увеличена костна загуба, която е в резултат или е придружаващ симптом на друго заболяване например захарен диабет или свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм). Вторичната остеопороза обаче може да бъде причинена и от употребата на някои лекарства, като глюкокортикоиди.

Как да го предотвратим?

Голяма част от причините за появата на остеопороза се коренят в начина ни на живот и на хранене. Дефицитът на протеин е една от тях. Витамини К, Е и А са важни за регулирането на калциевия метаболизъм и предотвратяването на остеопороза. Тоест, правилното и пълноценно хранене и приемане на витамини и минерали може да помогне за подобряване и запазване на костната плътност.

Другото важно нещо е движението. И то целенасоченото движение за укрепване на костите. И тук трябва да споменем името на един лекар – д-р Юлиус Волф. Той е германски хирург, живял през 19. век. Вследствие на наблюденията си д-р Волф формира Закона за трансформация на костите, известен и с неговото име като Закон на Волф. От него става ясно, че костите на здрав индивид ще се адаптират на база натоварването, което им се прилага. Ако товарът върху определена кост от тялото се повиши, то тя ще се ремоделира, така че да се заздрави, за да устои на тежестта. Важи и обратното – колкото по-малко се товарят костите, толкова по-слаби и крехки стават те. И налице са счупвания, които освен всичко друго и заздравяват по-трудно.

Така че движете се повече. И то целенасочено натоварване – вдигане на тежести, съобразени с възрастта и възможностите на всеки човек, плуване, разходки в планината. Фитнесът отдавна не е запазена територия за момчета на по 20 години, а тежестите не са само за културисти. Басейните са достъпни за всякакви възрасти. Парковете и планините – също. Кажете го и на майките и бабите си, които със сигурност попадат във високорисковата група. Заведете ги на една тренировка, покажете им как да правят достъпни за техните възможности упражнения вкъщи, отидете заедно на плуване. Създайте си съвместен навик и график на тренировки и го спазвайте – помагате на здравето си и прекарвате време заедно.

Как се поставя диагнозата?

Макар заболяването да засяга страшно много хора, възможно е с години то да остане под радара и на лекари, и на пациенти, защото в първите си етапи то протича напълно безсимптомно. Докато в един момент не си удариш крака в холната маса и той не се окаже счупен. Да, толкова крехки могат да станат костите. Един обикновен удар или едно не толкова сериозно падане при човек с остеопороза могат да бъдат причини за тежка фрактура. 

Направете консултация със специалист. Запазете час и за вашите близки. Първият лекар, който можете да посетите, е ендокринолог, защото по същество остеопорозата е метаболитно заболяване. Преглед може да бъде извършен и от ревматолог, още повече че повечето апарати, които изследват костната плътност, се намират в ревматологични отделения и центрове. 

Самият преглед и изследванията са напълно безболезнени и обикновено протичат в няколко стъпки. 

Първата е

Анамнеза и клинична оценка

В тази стъпка лекарят се информира за историята на заболяването и уточнява възможните рискови фактори. Провежда се физикален преглед, с който да се установи какъв е двигателният обем на ставите и какъв е рискът от падания. По време на прегледа се търсят и признаци за скрити фрактури.

Следващата възможна стъпка е

Остеодензитометрия (измерване на костната плътност)

С това сложно име е кръстено едно безболезнено и много приятелски настроено по своята същност, но и особено информативно образно изследване, което показва реалното ниво на костна плътност. То представлява двойно-енергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA или DEXA от Dual Energy X-Ray Absorptiometry). 

За разлика от обичайното рентгеново изследване при DEXA лъчевото натоварване е незначително. Измерва се плътността на лумбалните прешлени и бедрената кост. Чрез стандартизиране на местата на измерване се получава сравнимост на резултатите, независимо от момента на измерване или от лекаря, извършващ изследването. С други думи, получава се обективна информацияза състоянието на костите.

В зависимост от резултатите от DEXA скенера може да се пристъпи и към

Лабораторни изследвания

За тях са необходими кръв и урина от пациента. В зависимост от нивото на показателите лекарят изключва или потвърждава наличието на костно заболяване, което се нуждае от лечение. Освен това трябва да се разбере дали има скрито заболяване, което причинява остеопорозата – например хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет или раково заболяване на костите. От лабораторните изследвания ще се прецени и бъбречната функция на пациента, защото някои от лекарствата за остеопороза не са разрешени за употреба при бъбречна недостатъчност.

Ако има нужда от допълнителното потвърждение, може да се прибегне и до 

Рентген 

Рентгеновото изследване се използва като допълнителен диагностичен метод, за да се изясни обхватът на вече диагностицирана остеопороза, или когато има съмнение за скрита фрактура. Един от признаците на остеопорозата в рентгенографията е по-малкото насищане на костите (в бяло) в изображението.

Защо е важно да знаем нивото на костната си плътност?

Малцина от нас знаят какъв сериозен проблем е остеопорозата и че тя може да бъде овладяна и да се постигне добро качество на живот. Изследване на Международната фондация по остеопороза (МФО) показва, че заболяването все още се диагностицира много късно, като в България биха могли да бъдат предотвратени до 68 000 костни фрактури, ако хората с повишен риск от развитие на остеопороза или вече с доказано заболяване получат адекватна лекарствената терапия. 

Според статистиката една от всеки три жени и един от всеки пет мъже след 50-годишна възраст ще получи най-малко една фрактура вследствие на чупливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на жената е по-голям от опасността от развитие на рак на гърдата, на ендометриума и на яйчниците, взети заедно. Счупването на бедрената шийка води до повишение с 10–20% на смъртността в рамките на 1 година. За съжаление, смъртността в резултат на остеопорозата у нас е по-висока (184 на 100 000), отколкото в Европейския съюз (116 на 100 000). 

Четейки тази статистика, си даваме сметка защо цялото ортопедично отделение на една болница аплодира 90-годишната баба на наш приятел, която беше отишла да почерпи лекарите, ходейки самостоятелно, след като преди време e лежала в същото отделение със счупена тазобедрена става. 

И тази жена се оказва, че има невероятен късмет, защото въпреки остеопорозата и счупване е успяла да се възстанови. Много хора с нелекувана остеопороза след фрактура остават трайно инвалидизирани, приковани на легло и с нужда от постоянни грижи. 

Погрижете се навреме за себе си, за родителите си и за възрастните си близки, защото счупеното НЕ носи щастие.


Повече информация за остеопорозата можете да откриете на www.krehkikosti.bg.

Текстът е създаден с подкрепата на Amgen.

BGR-NP-0524-80004

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross