fbpx
Новини

Сашо, Цоньо, Вели и Николина, които ще свирят в Парижката филхармония

16 февруари 2022

Четирима млади музиканти от ромския квартал "Надежда" в Сливен ще влязат във впечатляващата зала "Пиер Булез" в Парижката филхармония. Те ще свирят с европейски оркестър Demos в класически концерт под патронажа на президента Макрон на 26 февруари, както се съобщава от Българския културен институт в Париж.

Децата са част от филантропския проект на цигуларя Георги Калайджиев - "Музиката вместо улицата". В инициативата вече 12 години деца от квартала вземат уроци по музика и се учат да свирят на различни инструменти, като част от тях продължават професионалния си път в света на музиката.

Георги Калайджиев

Самият Калайджиев също е роден в квартал "Надежда" и започва обучението си в Бургас, после кариерата му продължава в София, а днес живее и твори в Германия.

Сашо Георгиев е на 14 години и е приет в музикалното училище в Стара Загора. На 14 е и Цоньо Чолаков и мечтата му е догодина да успее да влезе в музикално училище. Николина Николаева свири на пиано от 6-годишната и едно от първите деца в инициативата "Музиката вместо улицата". Свири и на контрабас и учи в езиковата гимназия в Сливен.

Вели Дормушев е на 17, свири на цигулка, пиано и китара. Освен това пее и танцува. Той е ментор на по-малките ученици в "Музиката вместо улицата".

Концертът е на 26 февруари и ще се предава на живо в тази платформа.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross