от 0 до 3 години

Дете на ясла - как да подготвим раздялата с мама

9 март 2022

Майката е много важна фигура в живота на всеки човек. От момента на раждането детето може да я разпознае сред другите хора и се нуждае от нея. И все пак се налага мама да започне работа и да няма възможност детето да бъде гледано у дома. Раздялата означава едно – ясла.

Детето може да тръгне на ясла още на десет месеца, макар че това се случва рядко у нас. Обикновено майката е готова да го повери на чужди грижи след 12 - 18 месеца. Но резултатът от раздялата с майката в ранна възраст не винаги е този, който ние се иска. Така че трябва да бъдете готови.

Чутовната битка за прием

В детските ясли може да се кандидатства онлайн – в по-големите градове в информационна система или на място – във всеки малък град. Откривате в коя ясла или детска градина с яслена група има свободни места за деца от 1 до 3 години. Попълвате молба с куп данни и готово. Така написано звучи лесно, но всъщност истината е различна. Както покрай всяко кадидатстване има много нерви и проблеми, тъй като в големите градове и в София борбата за всяко място е чутовна. Тук сравняват кандидатстването по тежест с матурата в 7 клас и може да са прави.

Разбира се, частните ясли с радост ще ви вземат. Но е скъпо.

Задължителни документи за прием в ясла

Детето ви вече е класирано, получили сте писмо и следващата нужна стъпка е записването в яслата. Родителите са длъжни да го направят лично на място в рамките на установения срок. От 1-и юни до 15-и септември срокът за записване е две седмици след датата на класиране (в София). В останалото време от годината срокът е една седмица след датата на класиране.

Трябват ви:

  • Заявление по образец, предоставено от директора на детската ясла
  • Оригинално удостоверение за раждане на детето (направете и копие)
  • Лични карти на родителите (ксерокопията от тях остават в яслата)
  • Здравен картон на детето (попълва се от личния лекар)
  • Медициски изследвания, които са назначени от личния лекар

Връзката на майката с детето

От самото раждане майката е източник на топлина, спокойствие, защита, а също така тя е човекът, който задоволява всички физиологични нужди на бебето. Но това не е всичко. Има невидим, но много важен психологически компонент на контакта.

Повечето хора, които не са гледали деца, предполагат, че грижата за новороденото се състои в хранене и смяна на памперса. Но в действителност това далеч не е така.

Днес, в естествения ход на раждането, веднага след раждането, бебето се поставя върху гърдите на майката. Причината за тази промяна в процедурата е изследване на учени за раждането като стресов фактор и за двете страни. Това, което детето чувства в този момент, не се вземаше предвид доскоро.

Детето изпитва първите емоции веднага след раждането и ги изразява на единствения език за комуникация, който му е достъпен, като плаче. Мама трябва да даде максимална топлина и грижи на бебето, да общува с него, да поглажда, да говори с тих приятен глас и в никакъв случай да не се нервира. Детето може да не разбира всичко, което се случва около него, но със сигурност усеща. Ето защо, ако искате бебето ви да се развива добре и да стане пълноценен и хармоничен човек в зряла възраст, целувайте и гушкайте детето си.

Раздялата с мама

Психолозите отбелязват, че индикатор за основните социални прояви на детето е способността му да търпи отсъствието на майка без излишно безпокойство.

Още през първата година от живота, когато майката изчезва от полезрението, детето започва да показва признаци на тревожност и се чувства беззащитно. Почти е невъзможно да отвлечете вниманието на бебето от това. Страхът от раздяла с мама е толкова силен, че детето подсъзнателно го прехвърля в други ситуации. Например се увеличава страхът от новото, от непознати усещания и дори от звуци.

Момчетата са по-издръжливи и имат развит познавателен интерес. Момичетата емоционално преживяват отсъствието на майка по-дълбоко. Въпреки това и момичета и момчета са еднакво обидени от отсъствието на майката. Това провокира постоянен страх от раздяла в структурата на личността и във взаимоотношенията с други хора, който се проявява дори когато детето расте.

Силни отрицателни реакции при отделяне от майката се наблюдават от 1,5 г до тригодишни деца. Деструктивните реакции под формата на гняв, агресия, прояви на паника и страх са особено изразени. И дори когато майката вече се връща, детето цялото се излива в чувство на негодувание. Ще забележите, че детето плаче, когато го оставяте на ясла, и плаче със същата сила, когато го вземате.

Когато детето е изпратено в ясла в ранна възраст, то изпитва толкова силен емоционален шок, че това събитие води до намаляване на защитните сили на организма. А при неправилна подготовка за раздяла могат да възникнат дори неврози.

Кратката раздяла

Най-важно е да знаете, че раздялата с мама е естествен и необратим процес, който е предпоставка за израстването. Задачата на родителите е да помогнат на детето да "оцелее" при раздялата и да го научат да реагира правилно.

На първо място, трябва да изработите собствените си емоции и чувства. Ако се паникьосвате и се притеснявате, детето го чувства и отразява вашите собствени емоции.

Не изчезвайте незабелязано Това е напълно погрешна, но доста често срещана тактика. В този случай изглеждате като предател в очите на детето си.

Подгответе го с кратки отсъствия. Винаги обяснявайте защо трябва да напуснете, дори ако детето все още не може да говори. Покажете чантата си, отворете входната врата, симулирайте мини-сцена на вашето заминаване.

В тези кратки раздели оставяйте детето си при възрастни, които познава добре. И когато си тръгвате, прегърнете, целунете и кажете на няколко пъти колко обичате сина или дъщеря си.

В никакъв случай не оставяйте детето си, ако видите, че е в лошо настроение. Намерете начин да го развеселите и успокоите с играчка или лакомство.

Дългосрочната раздяла

Е, постигнахме краткосрочната раздяла, но какво да правим, когато отива на ясла? А ако ви няма два дни или повече?

Като начало – за децата дългосрочната раздяла е всички над ден. Ето защо, когато сте принудени да го напуснете за повече от един ден, не забравяйте да ги уверите, че ще се върнете скоро. Първо, бебето възприема времето по различен начин. Второ, то знае със сигурност, че ще се върнете.

Обаждайте се по телефона, нека ви чуе. Ако детето ви е много емоционално, помислете за видео разговори.

Погрижете се и за собственото си психологическо състояние. За да се измъкнете от тъмните мисли, пазарувайте и купувайте неща, които детето ви ще хареса. Винаги отивайте с подарък на срещата след раздяла. След прекаран ден на ясла може да му носите нещо вкусно.

Непосредствено след пристигането на майката децата могат да се държат по доста необичаен начин, да мълчат, предизвикателно да не се подчиняват и дори да плачат. Оставете бебето да изживее вашето пристигане. Целунете го и го гушкайте. Развличайте го.

Факт е, че има деца, които не плачат, когато мама ги оставя. Обаче ако чуят друго дете да плаче на отиване в яслата, ревват на мига. Тук схемата е подобна - нека чуе, че мама ще дойде да го вземе. Повтаряйте му го, изчаквайте да се успокои. Нека види, че децата в групата стоят и си играят без да плачат и ще влезе смело при тях. Тогава раздялата е успешна.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross