fbpx
Здраве

Рак на гърдата: истини и митове

30 октомври 2022

Може и да сте го пропуснали в безкрайния поток новини за цената на тока и газа, изборите, преговорите за ново правителство и какво ли още не, но октомври е Световният месец за борба с рака на гърдата. Да, сигурно не ви се четат кофти статистики и не ви се мисли по тази тема. Или поне докато не ви се наложи, защото някой близък се е запознал отблизо с диагнозата. 

Всяка година в България има между 3600 и 3800 нови случая на рак на гърдата и близо една пета от жените у нас, починали от злокачествени заболявания, са жертва на това заболяване по данни на Българския националния раков регистър. А половината дори не подозират, че го имат. Официалната статистика сочи, че у нас една на всеки 22 жени е диагностицирана с този вид рак.

Няма как да се избяга от тези данни, не е и нужно. Трябва да знаем колкото се може повече, защото достоверната информация за профилактика, диагностика и лечение е най-силното оръжие в борбата с рака на гърдата. 

В този текст решихме да съберем някои от най-често срещаните митове, свързани с рака на гърдата, както и някои необорими факти. Прочетете ги и си запишете час при мамолог. Не го отлагайте за утре.

Истина: Физическата активност намалява риска 

Преди месец в Британския журнал по спортна медицина беше публикувано изследване, обхванало над 130 000 жени, повече от половината от които са имали рак на гърдата. Според резултатите повишената физическа активност, дори да е само движение, а не сериозно спортуване, намалява риска от инвазивен рак с 41%. При жените в менструална възраст и тези в перименопауза физическа активност в три дни от седмицата намалява риска от рак с 38% в сравнение с жени, които нямат никакви физическа активност. 

“На всеки 100 неподвижни минути на ден, разбира се с натрупване, установихме 20% увеличение от развиване на рак на гърдата и 50% по-голям шанс този рак да е агресивен и по-труден за лечение”, обяснява професор Бриджит Линч – водещ автор на публикацията. Според нея физическата активност намалява нивата на естроген и андрогени в кръвта. 

Истина: И мъжете имат рак на гърдата

Да, мъжете не са имунизирани. Те също имат гръдна тъкан и могат да развият рак в нея. Изследвания в САЩ показват, че около 2190 мъже средно на година получават тази диагноза, като 410 от тях умират. В България точни числа няма, но има над 50 мъже на година, които чуват тази диагноза. При мъжете и смъртността е по-висока, като основната причина е, че те не подозират, че някоя бучка може да е рак и съответно се бавят с диагностицирането. При тях най-често се появява около зърното и ареолата.

Истина: Важно е с какво се храните

Вероятността от развитие на карцином е относително по-малка при диета, богата на растителни фибри и витамини (А, С, Е). Има данни, че омега-3 полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в рибеното масло, могат да забавят развитието на тумора, докато омега-6 полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в някои видове растително олио, в комбинация с месо и риба могат да го стимулират, особено при жени след менопауза, както посочват учените от университета Лунд в Малмьо.

Истина: Телесното тегло има значение

Връзката между т.нар. индекс на телесна мазнина (body mass index) и риска от развитие на рак на гърдата е в пряка зависимост от възрастта. За затлъстяване може да се говори, когато теглото е с 20% над предвиденото идеално нормално тегло. Повишеният индекс на телесна мазнина е сериозен рисков фактор особено за жени над 60-годишна възраст, сочат медицински проучвания

Истина: По-малко алкохол помага

Да, ние сме в България и пийването на всичко и по всяко време е ритуал. Но изследванията по темата са категорични – колкото повече се пие, толкова повече се увеличава рискът.

Истина: Мастектомията не е единственото решение

Преди години беше така. Сега обаче е различно, защото съвременните хирургични възможности са много по-големи и нормата е по-скоро съхраняващата гърдата операция. В България в последните години се прилага лъчелечение на рак на гърдата в ранен стадий, още докато пациентът е на операционната маса.

Методът се нарича интраоперативна радиотерапия и се прилага в ИСУЛ. По този начин вместо пациентът да идва на лъчелечение в продължение на месец-два, цялата терапия приключва в рамките на един ден с изключение на случаите, в които по преценка на лекарите могат да бъдат предписани допълнителни дози радиотерапия. Интраоперативната радиотерапия е включена в клиничната пътека за лечение на рак на гърдата. Важното в случая обаче е да се прави честа профилактика, за да може ракът да бъде хванат в ранен стадий, когато този метод е приложим. Последващото наблюдение и терапия следят ракът да не се завърне. 

Мит: Никой в семейството ми няма рак на гърдата - няма как аз да имам

Фамилната обремененост е един от най-дълго проучваните и доказани фактори по отношение на рака на гърдата. Но реално случаите, при които генетичната мутация, предизвикваща това заболяване, се предава пряко от роднина на роднина са между 5 и 10%, както посочва Американското раково общество. По-големият процент от жените, диагностицирани с рак на гърдата, нямат близки роднини, които чисто генетично да са им предали болестта. Но тези, които имат, са изложени на двойно по-голям риск. Затова е добре да се направят генетични изследвания и да се ходи редовно на преглед.

Мит: Дезодорантите и сутиените с банели причинят рак

Има няколко изследвания по темата и нито едно доказателство, че дезодорант, парфюм или сутиен водят до рак. В основата на тези конспирации е интернет и две безумни идеи. Едната е, че бръсненето в областта на подмишниците отваря повече порите и те приемат разни вредни неща. Втората – че банелите спирали движението на лимфата и така се трупат токсини. Няма никакви научни доказателства по темата.

Мит: Силиконовите импланти увеличават риска от рак на гърдата

Много специализирани клиники за пластична хирургия са участвали в подобни изследвания. И резултатите на този етап са категорични – няма връзка. 

Мит: Удар, рана или травма причиняват рак

Няма никаква корелация, която да доказва подобно твърдение. Но това, което се случва често, е, че при изследване на подобна травма се установява бучка в гърдите. Но тази бучка си е била там от известно време и просто не ѝ е било обърнато внимание. В случая травмата само насочва вниманието към образуванието.

Мит: Всяка бучка в гърдите е рак

Нормално е гърдите да образуват някакви бучки, които се появяват и изчезват от само себе си. При някои жени се случва постоянно, при други – никога. По-малък процент от тези бучки биха могли да са ракови образувания, както се посочва в официално изследване, публикувано в NLM. Всъщност между 60 и 80% от всички бучки в гърдите са доброкачествени. Но вие няма как да знаете това, така че отидете на преглед. Особено ако бучката се задържи и в комбинация с това има и промяна на тъканта около нея – тогава прегледът е абсолютно задължителен.

Мит: Ракът винаги прави бучка, която се усеща

Съжаляваме, но не е така. Ракът невинаги прави бучка, която може да напипате сами. Ако не знаете, че имате рак и го чакате да направи бучка, той вече може да е стигнал до лимфните възли. Затова – преглед. Нищо не може да го замести.

Има и друг мит, свързан с бучките – че те са ракови образувания, само ако са твърди, не се движат и имат ръбове. Профилактиката и образната диагностика дават отговорите – не случайни статии в интернет в стил “една жена каза”. 

Мили жени, преглеждайте се. 

Мили мъже, напомняйте на жените си да не забравят профилактичния преглед на гърдите. Но имайте едно наум, че тази диагноза се поставя и на мъже – затова преглеждайте се и вие.


Този текст е подкрепен от ФАНТАСТИКО, които за втора поредна година като компания обръщат общественото внимание към диагнозата рак на гърдата и започнаха кампанията “Прегледай се. Погрижи се за себе си!” в партньорство с фондация “Нана Гладуиш - Една от 8”. ФАНТАСТИКО дари 50 000 лв. на фондацията за организиране на безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в различни градове в цяла България.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross