fbpx
Животът с деца

10 начина да подготвим детето си за работните места на бъдещето

20 септември 2021

Добре, че са нашите приятели от Не!Новините, за да ни кажат как да го живеем това бъдеще с тия деца, защото, ще се съгласите, понякога е много трудно. Този безкрайно практичен текст е изцяло хумористичен (да не се обърка някой!) и, както пише и в Не!Новините, "е плод на вашата фантазия, Интернет не съществува".


Живеем в страховити времена и като родители трябва да изпаднем в паника, защото традиционните работни места бързо се променят, а някои дори изчезват. Автомобилите и прахосмукачките вече са роботи, изкуственият интелект се развива все по-бързо и съвсем скоро ще може да върши почти всичко по-бързо, по-евтино и по-добре от когото и да е.

Децата ви уж се учат на четмо и писмо, но нямате идея с какво ще изкарват хляба си, не че вие сте доволни от собственото си трудово дередже, а Иван Костов е пенсионер и не би си мръднал пръста да ни избави от инфлацията, която тепърва започва. 

Не се безпокойте, Не!Новините са на линия, за да ви успокоят и да ви рекат така, щото да тласнете челядта си към футуристичните перспективи. Ето какви умения, таланти и познания ще са им нужни, за да прокопсат след 10-15-20 години.

1. Говор пред микрофон. 

Освен страшните перспективи пред радиото и подкастите, светът има нужда и от още хора, които играят игри, докато говорят в малко квадратче в ъгъла на видеото. И футболни анализатори за полувремето. Все поприща, които няма как да изчезнат дори след хилядолетие.

2. Алкохолизъм.

Ще попитате "ама как така алкохолизмът е професия на бъдещето?", но това е така, защото добрите програмисти ще си напишат изкуствен интелект, който да пише код вместо тях. И през това цялото открило се свободно време какво мислите, че ще правят добрите програмисти?

3. Космонавтиране.

2001: Космическа одисея не вещае страхотно бъдеще при експлорацията на нови светове ръка за ръка с изкуствения интелект, но така или иначе ако не децата днес, то техните деца ще трябва да си потърсят нова и читава планета за живеене, понеже тази ще се превърне в пустиня заради песимизма на Грета Тумберг.

4. Активизъм. 

Като казахме името на двойничката на Пипи Дългото Чорапче, се сетихме и за друго перспективно поприще. Измислете на потомството си някаква кауза и го използвайте, докато изглежда малко и невинно да рисува с кривия си почерк плакати. 

5. Медицина.

Докато има хора, ще има нужда от това някой да им иска 500 лева под масата, за да ги оперира. Обаче другата страна на монетата е, когато не спасите живота на човек, който пие по два литра ракия на ден и всички ви намразят. Но много по-спокойно и безстресово звено е патоанатомията, така че ако детето ви човърка с пръчка охлюви, може да го насочите към това поприще.

6. Накити. 

Хората са по-склонни да кихнат 30 лева за гривна от глинени топчета, криви като зъбите на англичанин, ако пише, че са ръчно направени. Научете потомството си да си играе с пластилин, ако не друго, така че като порасте и го закъса, да се впие в бизнеса с хендмейд декоративностите.

7. Шофиране на возило с двигател с вътрешно горене.

Няма да има нужда от много шофьори, но помислете дали една по-мощна магнитна буря няма да парализира всички електрически автономни МПС-та. Тогава детето ви ще извади Опел Зафирата, която е наследило от вас и ще спаси цивилизацията. Или поне ще занесе пица някому.

8. Футболно съдийство.

Едно поприще, в което новите технологии се провалят, е VAR. Просто цивилизацията иска да псува конкретно лице, а не някаква безлична технология. По-добре е да лансирате рожбето си за страничен съдия - по-голям риск да го нацелят с шише от трибуните, но по-малко ще знаят името му и съответно по-малък риск за вас като родител.

9. Ръгбол. 

Единственият спорт, който, дори да не съществува след години, ще гарантира на потомството ви умения да оцелее при зомби апокалипсис. Може и да не е топ съвет, преценете си, по-скоро искахме да споделим съществуването на този спорт с надеждата да повишим шансовете му да заеме място на олимпиада.

10. Решаване на тестове за роботи. 

Какво пише на тая размазана картинка? На кои снимки виждате светофар? Решете задачата? Детето ви може да взима парите на роботите, за да им решава тестовете, за да могат да влизат в Интернет.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross