fbpx
Новини

На 13 и 14 май в НДК: Опити с азот, роботи, Маргаритка и още за децата

2 май 2023

Остават броени дни до първия съвместен форум, организиран от Майко Мила и списание „9 месеца“„(почти) Всичко за родителството“, и тъй като предвидените активности по време на двудневното събитие са много, следващите редове отреждаме специално за заниманията за родители и деца.

Така наречените работилници всъщност са разнообразни по характер инициативи, подходящи за деца от различни възрасти, които сами по себе си са достатъчна причина да искате да присъствате на форума на 13 и 14 май в НДК. Вадете календарите – или телефоните, ако обичайно там си водите записки, и отбелязвайте отсега заниманията, в които детето ви няма да има търпение да участва.

РАБОТИЛНИЦИ НА 13 МАЙ

ЧЕТЕНЕ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ с FOX BOOK CAFE, 9:30 – 10:00 ч

Започваме с най-малките и забавленията за тях. Във възрастта 0–3 години забавните дейности се случват възможно най-рано, затова и планирахме нашето Четене за най-малките с Fox Book Cafè от 9:30 до 10:10 часа. Работилницата е и за децата, и за техните родители, като съдържа интеракция с всички участници. Форматът е не просто игра и забавление, но и развиващ различните сфери на детския мозък, когнитивните, езикови, моторни и сензорни способности. Водеща и главна четяща ще бъде Деси Алексиева, майка на пет деца, филолог и консултант по кърмене, която, заедно с родителите, открехва вратата към нови приказни светове за децата.

МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА със SMARTY KIDS (4–7 години), 10:30 – 11:10 ч

*със записване

Рано сутрин мозъкът е най-свеж, затова и работилницата по ментална аритметика е в този час.  По време на работилницата децата ще се впуснат в космическо приключение заедно със Смарти – героя на SmartyKids. Докато помагат на Смарти да спаси своите приятели компитата, децата ще смятат на абакус, ще тренират фотографската си памет и фина моторика, ще разберат как да тренират паметта си и да запомнят по-бързо с лесни и забавни упражнения.

Работилницата е подходяща за деца от 4 до 7 години. Местата са ограничени и е необходима предварителна регистрация, като попълните този формуляр https://forms.gle/Y7W3zPj3VDMHGd938

ЦАПАНИЦА ЗА БЕБЕТА с МАЛКИ ВЪЛШЕБСТВА, 11:30 – 12:10 ч

*със записване

Едно от най-приятните неща за бебетата и не толкова приятно за техните майки е омазването на самите бебета и всичко около тях с бои, храна и каквото друго докопат. Нещо подобно ще правим и на тази работилница – „Цапаница за бебета“ е рисуване през сензорната игра чрез различни техники и текстури (рисуване с пяна, рисуване върху сол, различни варианти на оцветяване). Това са лесни техники, които дават удивителни резултати и развиват увереност у малките творци. Всички тези дейности, разбира се, накрая водят до познатия резултат – цапаница и шедьоври.

Заниманието е подходящо за деца от 6 месеца до 3 години, като максималният капацитет е 10–12 участници и той вече е достигнат. Ако все пак имате някакви въпроси или искате да се вредите в листата на чакащите, можете да го направите на имейл info@littlemiracles.bg, както и на телефони 0883337948 и 0883540006.

ГОТВЕНЕ ЗА ДЕЦА с ХЕР БЕБЕ, 13:00 – 13:40 ч

След като са чели, смятали и рисували, време е и да хапнат нещо тези деца. В работилницата „Готвене за деца“ ще се приготвят филийки с лютеница, сирене, маслини и други съставки, и ще има и допълнителни занимателни игри. Разбира се, за всяко дете участник ще има награди. Работилницата е подходяща за деца от 2 години и половина докъм 7 години. Но всъщност горна граница няма и всеки ще може да участва при добро желание.

РАБОТИЛНИЦА ПО КЕРАМИКА на Ceramic Studio Mildov (5–13 ГОДИНИ), 14:00 – 14:40 ч.

*със записване

Следобедните часове са идеални за изкуство, затова и работилницата по керамика е именно тогава. Тя ще започне с кратка презентация и демонстрация в рамките на 5 минути, а след това всяко дете ще има възможност да направи по едно съдче на грънчарското колело. Ще има част и с декорация с керамични бои. 

При желание от родителите и децата съдовете ще могат да се вземат и заплатят. Ще могат да се получат изпечени в рамките на една седмица, като детайлите за взимане ще бъдат уточнени на място.

Подходящата възраст на участниците е между 5 и 13 години с максимален капацитет 8 деца. Работилницата е с предварително записване на имейл ceramics.mildov@gmail.com.

ПРОГРАМИРАНЕ НА ИГРА (7 – 15 години) с DevAcademy, 15:00 – 15:40 ч

*със записване

След изработването на грънците нещата се усложняват с работилницата „Излизане от лабиринт с помощта на блоковото програмиране“. В нея задачата на децата ще бъде да програмират „Агента“ да премине през лабиринт. След всяко успешно и преминато препятствие ще получават книга в играта, с която могат да продължат към следващата задача.

Подходящате възраст за участие е между 7 и 15 години, а максималният капацитет – 14 деца.

Работилницата е с предварително записване тук: https://devacademy.bg/minecraft-workshop/

СГЛОБЯВАНЕ НА РОБОТИ с РОБОТИКА (7 – 12 години), 16:00 – 16:40 ч

*със записване 

Пътят е само напред и нагоре, в това число и с работилниците. Затова и в работилница „Спасители на плажа“ децата ще имат базова LEGO конструкция и ще трябва по инструкции да си построят допълнително сърф, знаме и т.н. След това ще имат поставено предизвикателство, което ще трябва да преминат с помощта на програмирането.

Подходящата възраст е между 7 и 12 години, а максималният капацитет е 14 деца.

Работилницата е с предварително записване тук: https://robotika.bg/lego-workshop

МАРГАРИТКА“ – ФЕН СРЕЩА С БИБИ И МИМИ, 17:00 – 17:40 ч

След толкова много смятане, готвене, сглобяване и майсторене, време е за забавления! Първият ден на форума ще завърши с луда радост и среща с Биби и Мими – героите на „Маргаритка“. Ще има танци, забавления, игри и най-щурото караоке!

РАБОТИЛНИЦИ НА 14 МАЙ

ЧЕТЕНЕ ЗА НАЙ-МАЛКИТЕ с FOX BOOK CAFE, 9:30 – 10:00 ч

И във втория ден започваме с най-малките и това, което те харесват най-много – четене за най-малките с Fox Book Cafè от 9:30 до 10:10 часа.

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК с Хелен Дорон (1 – 6 години), 10:30 – 11:30 ч

* със записване

След като се научат да четат на български, време е да усвоят и английския език. Това ще стане на тази работилница, която включва забавни игри с много движения и ритъм и се води изцяло на английски език по методологията на Хелен Дорон за ранно чуждоезиково обучение. Децата ще бъдат разделени в две възрастови групи: от 10:30 до 10:50 ще е заниманието за деца от 1 до 3 години (трябва да бъдат с придружител), а от 11:00 до 11:30 ще е заниманието за деца от 3 до 6 години (могат да бъдат със или без придружител, ако детето се чувства комфортно).

Капацитетът е 10 деца за всяка от двете възрастови групи, а предварителното записване е на имейл sofiawest@helendoron.com.

КЛАС КиндиРу ПИНГВИН – КОАЛА (6 месеца – 3 години), 11:30 – 12:10 ч

*със записване

Който не е бил на занимания с КиндиРу, сега е моментът да пробва! „Играем, за да знаем“ е тяхното мото и може би най-добрият старт е в интердисциплинарния подход.

Работилницата е с предварително записване на участници на имейл info@kindyroo.bg. Напишете в темата на имейла „Експо 14 май“.

ГОТВЕНЕ ЗА ДЕЦА с ХЕР БЕБЕ, (2,5 – 7 години), 13:00 – 13:40 ч

Отново е обяд и отново децата трябва да ядат. В работилницата „Готвене за деца“ ще се приготвят филийки с лютеница, сирене, маслини и други съставки, и ще има и допълнителни занимателни игри.

ЩУРА ЛАБОРАТОРИЯ (4 – 12 години), 14:00 – 14:40 ч

Не може само да се яде, трябва и да се учи, затова докарайте децата на „Щура лаборатория“ – ефектно научно шоу с експерименти и течен азот.

Децата ще се запознаят с веществата и химичните им свойства по уникален и забавен начин. Доброволци от публиката ще влязат в ролята на асистенти на Щурия професор. За всяко дете е предвиден и малък научен подарък, който да остане за спомен след шоуто.

Шоуто е с широка възрастова насоченост: 4 – 12 години.

МЕНТАЛНА АРИТМЕТИКА със SMARTY KIDS (7 – 11 години), 10:30 – 11:10 ч

*със записване

И във втория ден ще смятаме, как я мислите тази работа! Пак ви каним на работилницата по ментална аритметика, по време на която децата ще се впуснат в космическо приключение заедно със Смарти – героя на SmartyKids.

Този път работилницата е подходяща за по-големи деца – от 7 до 11 години. Местата са ограничени и е необходима предварителна регистрация, като попълните този формуляр https://forms.gle/Y7W3zPj3VDMHGd938

НАПРАВИ СИ МАГИЧЕСКА КАРТИЧКА С ОЛЕ МАЛЕ (4 – 10+ години), 16:00 – 16:40 ч

Да си направиш сам нещо красиво носи страхотно усещане, затова екипът на Оле Мале ще даде възможност на деца на възраст от 4 до 10+ години да си изработят сами магическа картичка. Материалите се осигуряват от организацията. Децата ще могат да нарисуват всичко, което решат. За най-малките ще има и готови картинки, които да оцветят и да сложат в картичката.

Няма предварително записване, но капацитетът е ограничен до 25–30 деца за цялото време на работилницата, като едновременно ще може да се работи с общо 5 деца.

НАПРАВИ СИ СКУЛПТУРА ОТ РЕЦИКЛИРАНА ХАРТИЯ със Социалната чайна, 17:00 – 17:40 ч

Завършваме събитието като истински хора на изкуството – с умение да правим собствени скулптури! Социалната чайна е известна със своите работилници, които ангажират малки и големи през годините. В Чайната се провеждат ателиета, в които с рециклирани материали се изработват лампи и се дава нов живот на дрехи. Творчеството, рециклирането и забавлението могат да вървят ръка за ръка. Затова в рамките на форума Социалната чайна ще се включи с работилница за изработка на скулптури от рециклирана хартия. Всеки може да донесе хартия, която не използва вече, за да я претвори в нещо ново и красиво. Но и да не донесете – на място ще има достатъчно материали. Там на линия ще бъдат и младежите от Социалната чайна, които нямат търпение да се запознаете. Очакваме ви!

Споделете статията
Етикети
cross