fbpx
И аз съм човек

Какво не му е наред на Световното по футбол в Катар

20 ноември 2022

Световното първенство по футбол в Катар започва и дори да не ви вълнува особено, има шанс половинката ви, баща ви, тъст ви, децата или който-там-наоколо-обича-футбол да се вълнува. Световната футболна централа ФИФА ще ви каже, че футболът има силата да обединява, лекува, подпомага, създава приказки и какво ли още не. Но ние знаем, че не особено в случая с конкретното Световно не е само това. Ето бърз преглед през някои факти за начална ориентация в ситуацията. 

Корупция

Още преди 12 години от 24-ата членове на Изпълнителния комитет на ФИФА можеха да гласуват 22. Другите двама се разследваха за получаване на подкупи. В годините след това всички 22-ма гласували бяха разследвани за корупция, като 15 от тях получиха обвинения. Катарският шейх Мохамед бин Хаман, в един момент дори кандидат за президент на ФИФА, е раздал близо 1 млрд. евро незаконни плащания на различни футболни функционери. Тоест корупцията е документирана. Ще питате защо тогава Световното първенство е в Катар? Неофициално - защото със сигурност още няколко милиарда са потънали из разни джобове. Официално - защото корупцията е била разкрита след края на построяването на инфраструктурата в Катар. Как не ги е срам ФБР да се забавят с една година? С-Р-А-М-О-Т-А! 

Загиналите работници

Според официалните данни са общо трима по време на работа и 37 в извънработна среда. Според “Гардиън” са 6500. Коя ли цифра е по-достоверна? Работниците, изградили осемте стадиона в Катар, са предимно от Източна Азия - Индия, Шри Ланка, Непал, Пакистан и Бангладеш. Всички под юрисдикцията на системата “кафала”, която си е модерно робство. През нея всичко зависи от работодателя ти, включително шансът да напуснеш страната. 

Изграждането на цялата инфраструктура за Мондиал 2022 излиза около 200 млрд. долара на Катар. Само за сравнение: през 2020 г. беше приета минимална месечна заплата за работниците мигранти в размер на 240 долара. Не, не е шега.   

Катар

В средата на пустинята. С абсолютно неподходящи условия. Държава, в която живеят 303 000 катарци и 3 млн. (почти безправни) емигранти. А и нека си го кажем - в Катар няма нищо. Ама абсолютно нищо. Освен пясък. Тотална, генерална, абсолютна скука (защото и алкохол се продава само в баровете на хотелите 4 и 5 звезди). И да, Световното първенство винаги е било част футбол и част изживяване. В Катар и двете части са фалшиви. Какво изживяване би имал бедният футболен запалянко, който ще спи в контейнер в средата на пустинята. А което е още по-абсурдно - цените на правата за пряко излъчване на мачовете са толкова високи, че има хотели с настанени в тях отбори-участници, които няма да излъчват на живо мачовете от турнира.

Няма бира

Два дни преди началото на Световното първенство ФИФА забрани продажбата на алкохолна бира по стадионите. InBev - най-голямата бирена компания в света и генерален спонсор на турнира - реагира с “е, това е куцо”, преди да изтрие туита. Ама дори и да се продаваше бира, цената и щеше да е около 25 лв за чаша. Което е нечовешко скъпо (през 2021 г. Катар оглави класацията за най-скъпо място, на което можеш да пиеш бира). А нека го кажем директно - за футболните фенове Световното първенство е един месец ФБПП - футбол, бира, пот и пикаене. Макар че от друга страна, честно казано, американският Budwеiser не е точно това, което се има предвид под бира. 

Арсен Венгер и Дейвид Бекъм

Накратко за незапознатите - те са легенди. Ама истински. Венгер пообиколи Катар на собствени разноски преди няколко години и каза, че “усещането ще бъде най-доброто досега”. Шест месеца по-късно бившият мениджър на Арсенал получи поста на главен директор за футболното развитие на ФИФА.

Дейвид Бекъм пък получи близо 200 млн. евро, за да бъде посланик на турнира. Разбира се, Британия обича Бекъм. Все пак той се реди 12 часа на опашка, за да изпрати Кралицата… Бекъм също така е гей икона. Обаче в Катар, ако си гей, те бият, арестуват и вкарват в затвора. 

Мъже с власт и пари

В случая не всички са с костюми. Но като стана въпрос за Венгер - президентът на ФИФА Джани Инфантино живее в Катар. Джани ние-не-учим-другите-на-морал Инфантино. Джани не-позволявайте-футболът-да-бъде-завлечен-в-политически-и-идеологически-битки Инфантино. През 2017 и 2018 г. той имаше куп срещи с Владимир Путин и похвали Русия за организираното предишно световно първенство. Защо имаше първенство в Русия след анексирането на Крим през 2014 г. ли? Ами “инфраструктурата беше готова”, разбира се. 

Да не си помислите, че е за сефте. ФИФА организа второто световно първенство през 1934 г. във фашистка Италия, след като Италия обещава да покрие евентуални загуби на ФИФА от организирането на турнира. През 1978 г. ФИФА организира турнира в Аржентина, където на власт е военна хунта. Която за седем години управление избива 30 000 несъгласни аржентинци. Най-големият лагер за “Los Desaparecidos” - “Изчезналите”, е на метри от националния стадион, където Аржентина печели световната титла. 

Стадионът вагина

Е, има и иронично хубави неща. Случайно или не, но стадионът, наречен “Ал Укра” има форма на вагина. Дизайнът е на вече починалата Заха Хадид, макар че още през 2013 г. тя се възмути от сравненията. Обаче по-късно проектът беше променен и стадионът получи различен покрив, за да не прилича толкова много на това, за което си мислят хората. Да, бе. Адски, адски подходящо за територия, където жените се нуждаят от мъж-настойник, за да правят каквото законът е решил за "непристойно".

оригиналният проект
резултатът с по-различен отвор на покрива

Петър Хераков

Редактор в Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
Етикети
cross