fbpx
Говорят специалистите

Първи цикъл. A кога да е първият преглед при гинеколог?

13 май 2024
момиче календар тетрадка месечен цикъл

В България липсва точна статистика каква е средната възраст за появата на първа менструация. „Все пак се смята, че тя настъпва, когато момичето е на около 12 години и половина, като напоследък се наблюдава тенденция за по-ранно начало“, обяснява акушер- гинеколожката д-р Диана Христова.

„Ако менструация не се появи до 15-годишна възраст и особено ако не са се развили вторичните полови белези – гърди и окосмяване, трябва да се извърши консултация с лекар“, допълва тя. Но още преди да настъпи този момент е добре децата да бъдат подготвени от родителите си за първия цикъл.

Менархе

Това трябва да стане поне година преди т.нар. менархе или първата менструация в живота.

„Ще кажете как да се прецени тази една година. Менструацията не идва изведнъж. Има различни промени преди това, които показват, че пубертетът е започнал. Нарастването на гърдите и появата на окосмяване са първите признаци, които дават сигнал за необходимостта да се проведе този разговор. Спокойно трябва да се обясни на момичето какво предстои и какво трябва да прави. В полза на децата би било и споделяне на собствения опит на майката“, казва д-р Христова.

Ако майките изпитват затруднения, винаги може да се посети специалист, който да обясни подробно и разбираемо за очакваните промени. Същото правило важи и ако се налага бащата да обяснява тези процеси. Той или е добре да се запознае подробно с това, което предстои в живота на момичето, или да потърси близък или специалист, който да даде указания вместо него.

При около 20% от момичетата през първите две години месечният цикъл може да не е особено регулярен, т.е. да се появява на различни интервали. Причината, уточнява д-р Христова, се дължи на незрялост на регулаторните механизми в подрастващия организъм и на по-високата честота на т.нар. ановулаторни менструални цикли (в които липсва овулация) именно в този период.

При над 80% от момичетата менструацията става редовна до края на шестата година. При момичета, чиято първа менструация настъпва рано, се постига по-бърза регулация.

Нормално е менструалният цикъл да е с продължителност от 21 до 35 дни (средно 28 дни), като се броим от първи ден на кървене до първи ден на следващото кървене, а продължителността на самата менструация е от 3 до 7 дни, средно 5 дни.

Има случаи, когато менструацията идва повече от веднъж в месеца.

„Два пъти в месеца менструация може да се появи, ако например е дошла в началото и след това в края на месеца, особено при по-кратките интерменструални интервали.

При всички случаи, в които кървенето е продължително, обилно, на по-кратки интервали от 21 дни и води до субективни оплаквания – отпадналост, световъртеж, трябва да бъде извършена консултация със специалист“, уточнява лекарката.

Ако цикълът е болезнен, това невинаги означава признак за друг здравословен проблем.

Дисменореята (болезнена менструация) бива първична и вторична. Първичната се появява още в началото, скоро след първа менструация, когато циклите станат овулаторни.

Характерна е липсата на органична патология. Обичайно симптомите са най-силно изразени първите два дни от менструацията – болки ниско долу в корема, в бедрата, както и гадене, а в някои случаи повръщане. Преди да се постави тази диагноза, трябва да се отхвърлят някои други причини за болки по време на менструация – вродени обструктивни заболявания, ендометриоза, заболявания на съседни органи, което налага консултация с лекар.

Вторичната дисменорея се появява по-късно в живота и е израз на патологично състояние в организма на жената – ендометриоза, аденомиоза, възпалителни заболявания – тазово-възпалителна болест. Обичайно се развива след края на пубертета (след 20-годишна възраст), като в предходните години не е имало такива оплаквания. Характерно е, че болка не се изпитва само по време на менструация, а и извън нея.

Спортът по време на менструация

Спортуването в цикъл, дори болезнен, се оказва, че не само е подходящо, а дори е препоръчително. „Основна първа линия в повлияването на болезнената менструация е активното движение. И то именно в дните, когато болката е най-силна“, казва д-р Диана Христова.

Първи профилактичен преглед

По думите ѝ, първият профилактичен преглед на момичето трябва да бъде извършен няколко седмици след раждането на детето, особено ако това е първо дете за семейеството. В това време се обяснява на родителите за правилната хигиена, за състоянията и заболяванията в тази област, как да не допускат появата им и кога да доведат детето на преглед. Тези въпроси могат да бъдат обяснени и от педиатъра на бебето.

Необходимо е да бъде извършен профилактичен преглед и в началото на пубертета при появата на развити вторични полови белези или при първата менструация в живота на момичето.

„Много са състоянията, при които трябва да се посети лекар. И понеже децата неглижират или все още не знаят кога трябва да посетят специалист, идва ролята на родителя – да оцени кога детето има нужда от посещение при гинеколог. И не е нужно момичето да има оплакване, за да дойде при нас. Профилактиката е от особено важно значение“, допълва д-р Христова.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross