fbpx
Здраве

Пушене, алкохол и наркотици при кърмене? Ето честни отговори

9 февруари 2022

Не мислим, че е нужно да ви обясняваме като на малки деца, но все пак - част от веществата, което пиете, вдишвате или си инжектирате, попадат в кърмата ви и могат да навредят на вашето бебе. И това не са само бабини деветини - наличните изследвания го показват.

Пушене и кърмене

Пушенето на цигари може да намали производството на кърма и да потисне рефлекса за потичане на мляко от жлезите. Също така, ако пушите и кърмите, бебето ви може да бъде по-нервно или по-раздразнително. Бебетата, които са изложени на пасивно пушене (когато се пуши в неговата стая), имат повишен риск от различни проблеми, включително инфекции на ушите, астма и синдром на внезапна детска смърт. Тоест без значение дали кърмите или не, цигарен дим в близост до детето не е здравословно.

Все пак - ако пушите, правете го възможно най-рядко. Пушете на открито и веднага след като сте кърмили, за да осигурите на бебето си минимално излагане на вредните вещества, които се отделят.

Ако не можете да спрете цигарите и заради тях решите, че е по-добре да спрете кърменето – правите голяма грешка. Все пак е по-добре да кърмите, докато пушите, отколкото само да опушвате бебето. Но да знаете - изследванията показват, че бебетата на кърмещи пушачки са имали по-продължително време колики и са наддавали по-слабо в сравнение на децата на непушешти майки.

Може ли друг пушач да навреди на бебето?

Ако някой от вашето домакинство пуши и не е готов да се откаже, не е препоръчително да съжителства с бебето. Забранете пушене в къщата и колата, ако детето пътува с вас. Всеки пушач (включително вие, ако пушите) трябва да пали само на открито. И не - това не означава на отворен прозорец.

Но най-добре откажете цигарите - не е толкова трудно, колкото сте чували. Този текст го доказва.

А електронните цигари?

Тютюнопушенето се промени през последните години и много хора заместиха стандартните цигари с електронни. За тях е разрешено да се пушат в различни закрити помещения и се смята, че са по-щадящи към пасивните пушачи. Но е наивно електронните цигари да се смятат за безопасни. Американската академия по педиатрия напомня на родителите, че употребата на електронни цигари не е безопасна за младежи, млади майки, бременни или кърмещи жени.

Алкохол и кърмене

Когато кърмещата жена пие алкохол, това може да е причина за липса на енергия у бебето, както и за други негови здравословни проблеми. Също така може да попречи на способността на майката да храни бебето или да се грижи за детето изобщо. Принципно живот без алкохол е най-безопасният избор за вашето бебе. Но все пак, ако решите да пиете понякога, изпийте само едно питие и ограничете броя на случаите, в които пиете.

Избягвайте кърменето или изцеждането на мляко веднага, след като сте пили. Вашето тяло се нуждае от време, за да изчисти част от алкохола от вашия организъм. Може да изпомпвате или изцеждате мляко, преди да пиете алкохол. След това, ако е дошъл часът за хранене, а вие че сте пили, може да използвате точно това мляко за хранене на бебето.

Не е известно безопасното ниво на консумация на алкохол по време на кърмене. Дори пиенето на малки количества алкохол може да намали количеството кърма и евентуално да причини раздразнителност, лошо сукане и проблеми със съня на бебето. Така че нека, ако пиете бира, да е не повече от едно стъклено шише. Същото важи и за виното, но в чаши – една чаша вино. Или дори до 50 гр концентрат. Но не трябва да е повече от веднъж седмично. Наясно сме, че живеем в страна, където поводи се появяват под път и над път, но всекидневното пиене не е сериозно отношение към здравето на бебето.

Кърма с алкохол

Количеството алкохол, погълнато от бебето чрез кърмата, се оценява на 5 – 6% от поетата спрямо теглото на майката доза. Това е ниска доза (стига майката да не се направи на талпа). Но дори и малките нива могат да доведат до сънливост, дълбок сън, слабост и при редовни приеми на алкохол в кърмата - до намален растеж при бебето.

Много майки питат могат ли да пият две чаши вино и да кърмят. Ако сме честни – може, стига да не се превръща в навик. Една бира, чаша вино или 50 гр концентрат обикновено остават в майчиното мляко около 2 до 3 часа след консумация. Всяка следваща доза добавя още 2 – 3 часа.

Може би единственото положително е, че алкохолът не се натрупва в кърмата. Тоест няма смисъл да се изцеждате и да изхвърляте кърмата, след като сте пили. Просто трябва да изчакате алкохолът да се разгради.

Наркотици и кърмене

Подобно на никотина и алкохола, употребявани от майката медикаменти могат да достигнат до бебето чрез кърмата. Наркотиците могат да причинят недостатъчен поток от мляко при майката, а ако стигнат до бебето - липса на енергия, интоксикация, хиперактивност или други здравословни проблеми.

Докато кърмите, е важно да останете чисти - без никакви наркотични вещества в кръвта. Всичко, което ви повдига настроението и ви прави еуфорични, може да навреди на бебето. Без значение дали е улична дрога или е лекарство, предписано със специална рецепта. Изследванията го доказват – в детските изпражения се намират следи от марихуана, пушена от майката. Тетрахидроканабинолът се натрупва в мазнините, през тях отива в кърмата и новороденото получава ударна доза. Това най-често причинява сънливост, което от своя страна води до вяло сукане и съответно – до недостатъчно наддаване на бебето.

При употреба на амфетамини от кърмачката, ситуацията е още по-неприятна. Децата, които са кърмени под въздействие на проникнали амфетамини в кърмата, са нервни, ревливи, трудно сучат, а нервната система постепенно се уврежда  и резултатите може да се появят в по-късна възраст.

Ако приемате наркотици, говорете с вашия лекар или веднага намерете център за лечение, за да получите помощ.

В България жени, които се лекуват от наркотична зависимост, не могат да кърмят. Метадоновата терапия е вредна за кърмата и за бебето.

Възраст, образование, пушене, алкохол и кърмене

Въпреки че Световната здравна организация препоръчва да се избягва алкохол и наркотици по време на кърмене, голям процент от кърмещите жени заявяват, че консумират алкохол. По-малък процент съобщават, че пушат цигари.

Статистиката в световен план показва, че майки в по-напреднала възраст и с по-високо образование, които кърмят по-продължително, казват, че имат честа консумация на алкохол по време на кърмене. От друга страна, по-младите майки с по-ниско образование и ниски доходи наблягат на тютюнопушенето. И това има обяснение - в повечето държави алкохолът е по-скъпо удоволствие от тютюна.

По принцип хората често подценяват навиците си за консумация на алкохол (особено по нашите географски ширини) и казват, че не пият, макар да го правят често. Но дори и уж-безобидното количество от две питиета на ден може да има негативен резултат в дългорочен план.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross