fbpx
Здраве

Пулс и кислородно насищане: искате да си ги знаете

5 ноември 2020

Хората много си падаме по това да си мерим всякакви неща. Като започнем от килограмите, върху които се съсредоточаваме още от тийнейджърските си години и не пускаме кантара, докато не покаже най-накрая ТИЯ ПЕТДЕСЕТ И ДЕВЕТ КИЛА!!!, та стигнем до апарата за кръвно, за който се скачаме към 70-та си година.

Няма нещо, което човешките същества не обичат да си мерят. Температури, нива на витамини и хормони, пулс, кръвно и какво ли още не... Само кажете какво искате да си измерите и веднага ще се намери точното устройство. И моментално ще бъдете замерени. 

Майтапът настрана – разбира се, че е много по-добре човек да умее да си мери температурата и кръвното, отколкото да живее като някакъв неграмотен Робинзон, без да има елементарна представа какво се случва в тялото му. Да си наясно с личните си медицински показатели не те прави точно хипохондрик (освен ако не ходиш свързан с термометъра и не си мериш пулса с пръсти на югуларната вена през 20 минути). Това е по-скоро въпрос на отговорност и здравна култура.

Представете си едно здравно развито общество, в което разговорите протичат така:

Добро утро, Елеонора, какво е нивото на кислородно насищане на хемоглобинa ви тази сутрин?

– О, последно беше шест хиляди и петстотин, благодаря. А на вас?

– Ами на мен само три хиляди и петнайсет и затова мисля да посетя личния си лекар.

Сега тук ще се смеете и ще си кажете – хаха, егати префърцунената и натъпкана с кислород до шията Елеонора, чак пък толкова, айде, няма нужда!!, обаче ние пък ще ви кажем, че не само има нужда, но има и какво? – начин, разбира се. Има начин да сте подготвени с информация за нивото на насищане на кръвта с кислород. Ако се чудите защо това ви е важно, в следващите редове ще обясним.

Кислородното насищане на хемоглобина или така популярната сатурация е показател за това дали сме здрави, дали имаме някакво отклонение, или директно сме с опасност за живота (не бързайте да припадате от ужас).

Не е нужно да си лекар, за да разбереш, че учестеният пулс, повишената температура и ниското насищане на кръвта с кислород са кофти неща. Предпочитаме някои от тях по-ниски, а други – по-високи, за да сме сигурни, че сме здрави. 

Специално в случая на кислорода, здравословните му нива в кръвта са между 95% и 99%, но по-интересното е как ще разберем колко точно са те в ТОЗИ МОМЕНТ.

Ами сигурно вече се досещате, че ще да е с някакъв уред

И както името му само говори, оксиметърът е устройството, което показва как се насища кръвта ви с кислород. Пулсоксиметърът, както по-точно се нарича, е уред за моментно следене на състоянието в домашни условия. Той измерва не един, а два ключови показателя – нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота. 

Де факто, това малко, но ценно устройство помага да добиете представа има ли опасност от усложнения при някакво здравословно неразположение. И колко сериозна е тази опасност.

Тъй като темата за корона вируса не само че не отмина за една година, ами се настани трайно в умовете и душите ни, в Майко Мила също се сдобихме с оксиметър MyKi, и няма да си кривим душата – започнахме да си мерим. И пулс, и кислород. Смятаме, че това е проява на здрав разум и лична отговорност. 

За да знаете какви проценти гоните по отношение на кислорода, запомнете: кислородното насищане на хемоглобинa на здравия човек трябва да бъде над 95%. За всичко под това е редно моментално да се обадите на лекаря си или на такси и да отпрашвате към някоя болница.

Няколко неща, които много ни харесват в MyKi Оксиметър:

Малък е. Под малък разбирайте нещо, което пъхате в джоба и тайно си мерите кислорода в тролей петица без никой да разбере.

Малък, но високотехнологичен. Свързва се чрез Bluetooth с телефона ви и ви дава данни в реално време. Което е ценно, ако оксиметърът е у баба ви или у детето ви, които са съответно в Габрово и Тополовград. А вие сте в София или най-добре - в Сицилия (ние бяхме там).

Има съответно безплатно и много лесно за употреба приложение за Android и iOS –MyKi Oxi. Приложението пази база данни с вашите измервания, така че да можете да си ги преглеждате като имате време и да си викате – еее, на 5 август какви хубави нива на кислород съм имал!! 

Шегуваме се, май толкова назад не връща, само 14 дни. Ако пък се случи, че видите все пак нещо притеснително в резултатите от измерванията, винаги можете да споделите статистиката от приложението с личен или лекуващ лекар. Така ще получите мнение и следващи стъпки.  

Точен е. Не че имаме как другояче да сравним данните (с шивашкия метър например не става), така че освен да си купите два и да си сравнявате показанията между тях... но май и един ще ви е достатъчен.

Неинвазивен, лесен за употреба. Тоест, нищо не ви боде, скубе и щипе, за да измери пулс и кислород. Просто защипвате пръста си с него, изчаквате ЕДНА минута и voila – имате си кислород, имате си пулс, имате си всичко.

Как се случва всичко

Важно! С цел пестене на батерия, оксиметърът ще се изключва всеки път, ако не е защипан за нечий пръст. 

Затова процедирайте по следния начи. Включете оксиметъра, натиснете „ЗАПОЧНИ ИЗМЕРВАНЕ“ в приложението и сложете оксиметъра на безименния пръст. Уредът ще започне да мери след около 5 секунди (толкова отнема на приложението да открие мерещия оксиметър наоколо), така че бъдете поне малко търпеливи и после изчакайте още минута за коректни данни. Ще видите следните показатели: процент SpO2, пулс, графика на пулса в реално време, секунди до края на измерването.

За приложението не ви трябва висше техническо образование. Просто сваляте, регистрирате акаунт, имейл, парола, ала-бала, и айде – готови сте. След това телефонът си остава логнат във вашия акаунт (колко е звучен тоя български език!!!), а с цел телефонът да получи информация от оксиметъра, ще трябва да включите Bluetooth-a на смартфона си и да отворите приложението. Но вие сте умни, имате високи нива на кислород в кръвта и ще се сетите сами.

Ами, това е, скъпи ни родители. Това е от нас, вече ни става трудно да пишем. Защипали сме по един оксиметър на пръстите си и мерим ли, мерим. 

Елисавета е много състезателно настроена и държи да ми покаже, че тя има ПОВЕЧЕ кислород от мен. Но това е невъзможно, защото аз не пуша. 

Не знам, ще видим фотофиниша, а дотогава – бъдете разумни, мийте си ръцете, спазвайте дистанция и си вземете по един MyKi оксиметър. Освен всичко друго, сега е на специална цена. Така че мерете, за да се куртулисате и да си знаете добре ли сте, или ОНОВА може би вече ви е навестило.


Красимира Хаджииванова

Съосновател и редакционен директор на Майко Мила

всички статии на автора
Споделете статията
made by cog + weband
cross