fbpx
от 0 до 3 години

Прегледи през първата година на бебето

30 март 2022

Чудите се какви прегледи и имунизации трябва да има бебето ви през първата една година от живота му? Събрали сме ги в този текст.

Здравните грижи за бебетата в България започват още от първото поемане на въздух в родилната зала. Детските прегледи и имунизации са безплатни и са грижа на държавата. Първият подробен преглед в родилната зала са първите минути, през които на бебето му се случват неща, каквито се случват и на възрастните. Препоръчва се прегледът да бъде направен, когато бебето е будно и спокойно. Въпреки старанието на медиците, такъв преглед не е много приятен за детето, което току що се е  появило в нов свят и всяко докосване му носи стрес. Съответно то може да заплаче силно. Този плач на негодувание ще го чувате редовно по време на прегледите през следващите месеци.

Първи имунизации

След като бъде измерена дължина и теглото, после се мери обиколка на глава и гръден кош. След 12-ия час новороденото се ваксинира против хепатит В. Денонощие след раждането се слага и ваксина против туберкулоза. На децата, родени извън стационар (нещо, което рядко се случва у нас, но все пак се среща), задължително се прави ваксинация против тетанус. По преценка на лекар се провежда и ваксинация против полиомиелит.

Ежемесечни прегледи при педиатър

До пълнолетието му бебето ще подлежи на безплатни прегледи, изследвания и имунизации. За целта то трябва да бъде записано при общопрактикуващ лекар дни, след като е напуснало родилия дом. С него родителите ще се съветват за различни въпроси по развитието на детето им. Педиатърът пък трябва да ги уведомява кога са се явят за прегледи и изследвания.

Първите дни след раждането той прави обстоен преглед на бебето. В първия месец на детето се прави редовно измерване на ръста и теглото, следи се как наддава, отново се мерят обиколка на главата и гръден кош. Педиатърът ще опипва черепа и фонтанелата през следващите месеци, за да се види как се втвърдява. Ще види как засуква бебето и дали го държите правилно. Възможно е да се направи „пробно хранене“, ако теглото не се движи според приетите норми за тази възраст. Педиатърът ще направи оценка на психическото развитие и изследване за луксация на тазобедрените стави. В този първи месец се прави втората имунизация против хепатит В.

Измерването на ръста и теглото, обиколка на глава и гръден кош се правят всеки месец до навършването на година. Прави се и задължителната оценка на психическото развитие.

През втория месец идва ред на първата част от имунизацията против Стрептококус пневмоние. Втората част е в третия месец, а третата - в 4-ия месец. През втория, третия и четвъртия месец бебето подлежи още на имунизация против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце отново на три приема.

През шестия месец се прави трети прием на имунизацията срещу хепатит В. Педиатърът прави обща оценка на зрението и на слуха на бебето, след което назначава и изследване на кръв (хемоглобин, брой еритроцити, брой левкоцити, хематокрит), както и изследване на урина (седимент), албумин в урината. Тези изследвания на кръв и урина ще се повторят при навършване на една година. Те дават пълна картина за организма и биха сигнализирали за нередности, които да бъдат уловени навреме.

На седем месеца на детето се прави проверка за белег след БЦЖ имунизацията. На децата без белег се прави проба Манту и отрицателните се имунизират с БЦЖ.

Основен преглед и изследвания на едногодишно дете

И така неусетно изминават 12 месеца. Бебето ви вече общува, вероятно ви нарича „мама“ и често вече е проходило. Първият рожден ден на бебето със сигурност ще е много вълнуващ и натоварен, но не трябва да забравяте, че на една година детето трябва да се подложи на обстоен медицински преглед. Бебето трябва да бъде прегледано от ортопед, невролог, детски хирург, офталмолог, отоларинголог, детски зъболекар.

Трябва да премине през ултразвуково изследване на коремните органи (комплекс), бъбречна ехография, ултразвуково изследване на тазобедрените стави, ехокардиография, невросонография, аудиологичен скрининг.

При навършване на една година на бебето трябва да се предпише общ тест за кръв и урина.

След една година бебето, освен ако преди това не е имало такава нужда, се остъргва за ентеробиоза и се дават изпражнения за яйца на хелминти. Впоследствие тези тестове ще се правят ежегодно при посещение на детска градина. Не са приятни, но са важни и няма как да минете без тях.

На тази възраст на бебето се дава туберкулинов тест или тест на Манту. От тази възраст тестът на Манту трябва да се провежда по график. За него следи личният лекар и той ви напомня кога е време за тест.

Прегледи при тесни специалисти

  • Ортопед. Той ще провери стойката, ще види колко добре е развит скелетът на бебето, как работят ставите, как детето поставя стъпалото. Именно ортопедът ще даде препоръки за избора на подходящи детски обувки.
  • Хирург. Той ще прегледа корема на бебето. При момчетата задължително се изследват външните полови органи, за да се изключи патология на тяхното развитие.
  • Невролог. Той трябва да оцени психомоторното развитие на бебето.
  • Зъболекар. Ще прецени броя на никнещите зъби, състоянието им и формирането на захапката на бебето. На тази възраст тя не може да се коригира, но е добре да се наблюдава. Ако има проблеми със захапката, вероятно сте имали проблем със сукането.
  • Офталмолог. Ще изследва очното дъно, ще разкрие предразположение или отклонения в зрителната острота от възрастовата норма (късогледство, далекогледство, астигматизъм). Ако се открие патология, лекарят ще предпише лечение или очила, за да се избегне допълнително влошаване на зрението. Точно това е моментът да започне корекция, ако детето има мързеливо око.
  • УНГ. Той ще изследва гърлото, носните проходи и ушите на детето. Ще даде съвети на майката относно грижата за лигавиците на носната кухина и устата, за да се предотвратят настинки и възпалителни заболявания.

Изглежда много, но всъщност не е така. Въобще няма да усетите как са минали прегледите. И честно казано, ако не си записвате, ще забравите.

Сега можете спокойно да отидете на пътешествие във втората година от живота. През нея профилактичните прегледи се извършват по-рядко - веднъж на тримесечие. А това наистина е повод за радост!

И още нещо - отнасяйте се с уважение към педиатъра си. Защото за съжаление те са изчезващ вид. Тук сме обяснили защо.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
made by cog + weband
cross