fbpx
от 0 до 3 години

Повръщане при бебета

5 април 2022

Едва ли има бебе, което никога да не е повърнало. Обикновено това се случва в ранните месеци, като някои бебета повръщат по веднъж на ден, други рядко. Хей, дори може да познаете дали в една къща има бебе по миризмата на „бебешко повръщано”.

Бебето не подбира време и място. То повръща върху всеки, дръзнал да го вземе, да му даде мляко или да го помачка от радост. Може да повърне на струя срещу лицето ви, докато му гукате с любов. Няма да има никакво предупреждение – просто струята ще „измие“ очите ви. А има и бебета, които се превръщат в денонощен „фонтан”. Както в описания тук случай:

https://www.maikomila.bg/%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b3%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%88-%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b5%d1%84%d0%bb%d1%83%d0%ba/

Майката в началото често се ужасява. После обаче развива рефлекс - започва да измисля как да държи бебето така, че повърнатото да не засегне голяма площ от дрехите, косата и дома. Често страхът е оправдан, тъй като малкият герой може да повърне (и го прави) докато спи. Затова бебетата се поставят в леглата им настрани – така струята няма да ги задави. Още повече в съня си майката може да не го чуе, тъй като бебетата не издават онези зловещи звуци, които издаваме ние, възрастните, когато викаме боата. Често всичко се случва тихо, с едно „пляс” върху възглавницата. Въпросът пред мама е не само да почисти или къде сбърка в храненето, а дали има нещо притеснително по принцип в тези „фонтани”. Никой не обича да е кърмил половин час и след това млякото да отиде по дрехите. А и все пак - дали бебето е поело храна, дали е гладно и т.н.

Защо повръща бебето

Ако питате и други майки на новородени, ще видите, че повечето бебчета повръщат. Има различни видове повръщане при новородени деца и има и конкретни причини за всяко. Повръщане е относително чест симптом за новороденото. В повечето случаи е маловажно и рядко продължава след първите няколко хранения. Има обаче обстоятелства, когато видът на повръщането и неговата честота са важни.

Да разгледаме механизма на случващото се. Повръщането е защитен механизъм, който премахва потенциалните токсини и е последната част от поредица от събития, координирани от центъра за повръщане, разположен в продълговатия мозък. Центърът за повръщане може да се активира през чрез сигнали от храносмилателните органи (стомаха, тънките черва), нехраносмилателните (сърцето) и други центрове на централната нервна система (мозъчен ствол, вестибуларна система). Причините варират според възрастта и са от относително леки до потенциално животозастрашаващи.

Кога е опасно повръщането

Повръщането може да бъде притеснително, ако съдържа кръв (червена или черна, в зависимост от това колко дълго кръвта е в стомаха), или ако е с цвета на жлъчка (зелена, а не жълта).

Повръщането може да доведе до дехидратация, тъй като течността се губи бързо и в големи количества. И те не могат да бъдат наваксани с пиене на вода.

Случващото се може да бъде опасно и ако след повръщане бебето е с вяло летаргично поведение, или ако има непрестанен плач, съчетан с повръщане и изпъкнала фонтанела. Тревожни симптоми са и често повръщане, съчетано с бавен растеж и развитие.

Всяко новородено или бебе с повтарящо се повръщане на зелена течност или повръщане на фонтан, вероятно има стомашно-чревна обструкция и сигурно ще се нуждае от операция.

Повръщането, при което бебето се задавя, и всеки път се нуждае от аспирация, също е тревожен симптом. Иначе по принцип бебетата имат силата, за да си върнат веднага ритъма на дишане и да освободят дихателните пътища.

Но при всички изброени по-горе случаи бебето се нуждае от преглед при специалист.

Причини за повръщане при кърмачета

Бебетата обикновено повръщат малки количества мляко (обикновено 5-10 ml) по време или малко след хранене. Причините могат да бъдат бързане при хранене, поглъщане на въздух и прехранване. Макар че понякога се случва дори без тези фактори.

Най-честите причини за повръщане при кърмачета и новородени са остър вирусен гастроентерит или гастроезофагеална рефлуксна болест.

Инвагинация е причина за повръщане, обикновено при кърмачета на възраст между 3 и 36 месеца.

По-рядко срещаните причини за повтарящо се повръщане включват сепсис и непоносимост към храна.

Алергиите към различните видове адаптирани млека често водят до повръщане. Доста често обаче бебето спира да повръща, когато си намери подходящото мляко. Ако се налага може да е нужно да пробвате повече от 4-5 вида.

Задавяне с мляко и повръщане

Всички бебета са способни да се задавят. Нормално е – то се нуждае от време, за да свикне със силни струи мляко по 12 пъти в денонощие. Понякога след задавянето следва повръщане. Това е особено често през първия ден след раждането, особено ако бебето е погълнало кръв или течности при раждането. Случва се често и при бебе на възраст 3-4 дни, ако струята с мляко е прекомерно силна.

Повечето бебета се справят адекватно и поглъщат върнатото съдържание или го изкашлят. И двата случая не са тревожни – преглъща собствената си храна, която още не е преработена.

Следете как повръща: има ли редовно силна струя, дали повръщането е съчетано още с диария, каква форма има коремът – дали е прекалено издут. Следете и за дехидратиране – бебето трябва да има редовно мокър памперс и устата му да не е суха. Ако не забелязвате изброените неща, а то просто си връща млякото, повръщането е малко вероятно да бъде притеснително.

При кърменото бебе малко количество жълто повръщане за разлика от „зеленото” повръщане може да се дължи на коластра, а не на жлъчка. То обикновено е доброкачествено, ако количеството и честотата са малки.

Повърнатото съдържа кръв

Най-честата причина за повръщане, съдържаща кръв, е погълната майчина кръв. Погълнатата кръв често дразни стомаха и причинява повръщане. Кръв може да се поглъща по време на раждане и ако след това кърмите с разранени гърди.

Никое раждане не е безкръвно, независимо дали е вагинално или с цезарово сечение. Въпреки това, най-голямото количество кръв ще бъде погълнато, ако има предродилен кръвоизлив, свързан с кървене в околоплодната течност поне няколко часа преди раждането. Може да отнеме няколко дни след раждането, за да изчисти бебето стомашно-чревния тракт чрез повръщане и изхождане.

Вие дори може да не усетите, че с кърмата бебето изсмуква и кръв от раничките ви, а след това да се ужасите, ако повърне кръвта. Затова, ако сте с ранички, допуснете тази причина и без излишна паника. От вас зависи да си излекувате зърната (тук сме обяснили как).

Повръщане от жлъчката

Aко повърнатата течност е зелена, има основателни подозрения за запушване на червата. Тогава е задължителен незабавен преглед. Коремна рентгенова снимка ще изключи това, както и други аномалии. Следете и изхождането за нередности.

Гастроентеритът може да причини повръщане и диария при новородени, което води до дехидратация и шок. Порадти това състоянието трябва да бъде незабавно диагностицирано и лекувано. Бебетата, които са около 2500-3000 гр се дехидратират с часове.

Повръщане на силна струя

Понякога при някои новородени може да се появи повръщане на силна струя без конкретна причина. Подобно повръщане рядко се отразява на теглото на бебето, но ако е така, е повод да го заведете на лекар.

Възможно е повръщане да се появява при инфекции, вродени грешки в метаболизма, проблеми в хранопровода.

Повръщането на бебета, хранени с адаптирано мляко е по-често в сравнение с хранените с майчиното мляко. Повечето бебета поне първоначално в родилния дом са кърмени. Следователно, повечето бебета започват да повръщат след изписване и прибиране вкъщи.

Повръщането се случва без особено усилие и се проявява по-често, когато стомахът на бебето е пълен (след хранене) и когато бебето лежи, вместо да се държи изправено.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross