fbpx
Новини

Повече жени - по-голям “колективен интелект” в работата

19 май 2021

По-голямото женско присъствие в работната среда увеличава "колективния интелект" при взимането на решения, докато същото не важи при преобладаващо мъжко участие, установи проучване, цитирано от "Дейли мейл".

Учени от университета в Пенсилвания "Карнеги Мелън" изследвали 22 научни разработки, обхванали 5 439 души и ангажирани в групови или индивидуални трудови дейности, предава dnews.bg.

Екипът стигнал до извода, че индивидуалните умения, полът и груповото сътрудничество са част от колективния интелект. Това е умението на една група да работи заедно и да решава най-различни задачи.

Изследването, в което били включени алгоритми за машинно обучение, доказало, че успехът на една групова дейност може по-добре да се предскаже, като се използва колективния интелект, отколкото ако се разчита само на индивидуалните умения.

Присъствието на повече дами, възрастовото разнообразие и броят на членовете на групата значително стимулират "колективния интелект".

Способността за взимане на правилните решения е много по-голяма, в сравнение с тази на изцяло доминираните от мъже колективи.

Науката силно разчита на "колективния интелект" при решаването на редица проблеми - от климатичното затопляне до създаването на нови технологии и начини на лечение.

От получените данни се оказало, че груповото сътрудничество в този случай е два пъти по-важно за успеха, отколкото индивидуалната дарба, твърди една от авторките на проучването Анита Уилямс Ули.

Стани автор в Майко Мила

В Майко Мила сме отворени за нови гласове, искащи да разкажат своята история. Винаги сме на линия, ако имате желание да ни изпратите текст, с който да се забавляваме или да научим нещо полезно, или да ни споделите нещо важно. Пишете ни на editorial@maikomila.bg.
ИЗПРАТИ НИ МАТЕРИАЛ
Споделете статията
cross